破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: fufu
打印 上一主題 下一主題

轉自僱工

danzighill 發表於 6-4-2024 13:41
呢樣真,以前做熊貓送餐服務費年收過12萬的確收到熊貓話報政府,但佢就唔係報薪金。 ...

無錯,即使外賣員係自僱人士,但同普通員工一樣做法,只要高過基本免稅額公司都一定會報俾稅局知,成個過程同做法無論係自僱人士定員工都無大分別。所以我真係好唔明點解有人堅持呢種自僱人士係唔同普通員工,會認為外賣員唔需要報稅之類。
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 14:05
你既描述完全錯晒,希望你唔好誤導人。坦白講自僱人士唔同開公司,唔係好多支出可以扣減,我平時幫手報既 ...

你自己描述錯左又唔認
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 14:14
無錯,即使外賣員係自僱人士,但同普通員工一樣做法,只要高過基本免稅額公司都一定會報俾稅局知,成個過 ...

有分別,報利得税可以報開支抵銷,例如做熊貓車手,我都有報該年度有關電單車嘅一切開支,不過要keep單。
danzighill 發表於 6-4-2024 15:26
有分別,報利得税可以報開支抵銷,例如做熊貓車手,我都有報該年度有關電單車嘅一切開支,不過要keep單。 ...

交通、食飯都可以報,兩樣野根本玩法唔同。

長工有福利、有假、有MPF, 其他。
自僱乜都冇,點可能全部收入當盈餘打稅。對納稅人都唔公平。舉例:我炒散開工$500日,扣除食飯及交通可能得$400落袋,仲要交稅。講到唔make sense.
本身講自僱當出糧已經十分誤導,重話專業人士,笑死人。
最後生還者 發表於 6-4-2024 15:46
本身講自僱當出糧已經十分誤導,重話專業人士,笑死人。

你理解能力有限,同你講都曬氣。你鐘意啦,或者你真係搵錢個數真係少到連稅都唔洗報,所以你先以為自僱人士係可以唔報稅,唔報亦都無人知。
做熊貓,年度計過$25000都係會幫你報稅…
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 16:45
你理解能力有限,同你講都曬氣。你鐘意啦,或者你真係搵錢個數真係少到連稅都唔洗報,所以你先以為自僱人 ...

由得班友當自僱囉!過兩年外判查佢稅,咪知驚囉!
Yuyuyuu 發表於 6-4-2024 12:45
公司每年四月填56m表格報完稅後,假如超過一個基本數,該外賣員就會係當年收到稅局寄黎既稅表,便需要回 ...

即係無收到稅單,就無需做任何野?等外賣公司報得?
抱歉插咀:各位師兄,咁我哋如何得知對方會否幫自己報稅?係咪直接問?

再問:樓主如果叫家人開間公司,用公司名義同你舊僱主簽約提供服務,而你自己只係被派去做嘢的人。沒有任何收入,咁是否可行?
a981142 發表於 9-4-2024 17:02
即係無收到稅單,就無需做任何野?等外賣公司報得?

當然法例一定係話你有收入就有責任報稅, 唔關有無稅單事。但實際情況一般都係無稅單就唔理佢架啦。除非寄失, 否則無稅單好大原因係你既收入扣除各項免稅額後無須交稅, 所以就直情唔出俾你。
cftong 發表於 11-4-2024 12:39
抱歉插咀:各位師兄,咁我哋如何得知對方會否幫自己報稅?係咪直接問?

再問:樓主如果叫家人開間公司,用 ...

按稅局指引, 公司幫員工/自僱人士報稅後, 係要俾一份copy你等你可以跟住個數去填稅表。不過只係指引, 如果公司唔俾你都吹佢唔漲, 唯有你主動問下公司有無幫你報啦。
第二個問題, 無收入點樣達成一份僱佣合約, 合約既其中一個原素係要有代價, 即是一方向另一方提供報酬。所以你呢個問題係唔成立。
Yuyuyuu 發表於 11-4-2024 14:00
按稅局指引, 公司幫員工/自僱人士報稅後, 係要俾一份copy你等你可以跟住個數去填稅表。不過只係指引, 如果 ...

關於第二個問題,我指樓主僱主和樓主家人公司簽訂服務合約,派專人完成任務,並收取商業報酬,是商家之間合約,報利得稅。
而樓主本身不與任何人簽約,亦不領取任何報酬。但會應邀幫家人完成任務。(或者家人酌情比最低工資樓主,樓主再如實報)

有冇人咁做?