破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: cat
打印 上一主題 下一主題

破產期間可唔可以去讀書,學費可否申報支出??

其實諗番以前每個月找卡數都佔左人工七八成,
而家每月攞一、二千去讀書反而仲要諗咁多...

但另一個角度睇,
又或者以前真係咩都無諗過,而家起碼會諗住讀書,有上進心左

其實可以同屋企人講,俾少一、二千家用用黎讀書,都無話唔得既

但大家認為我係破產期間應唔應該去讀書好??
原帖由 admin 於 2009-7-19 03:24 發表

我無拗,樓主點解咁報我無意見,只係覺得批的機會唔大

我都係估批的機會唔大.

不過我都想知,實質會唔會批,最好有人分享吓d實例.

回復 #21 cat 的帖子

你要問番人破產期間應唔應該去讀書好,相信你真係有心去進修,為自己增值既諗法,多極都有限.希望你唔好以為寧願將D錢拎去求其搵樣野讀,都好過要還錢既心態.

不過如果你真的有心去進修,咁應該要係其他開支上慳D,用剩左D錢黎交學費吧,因為破署肯批你進修既錢,機會不大.
原帖由 roy 於 2009-7-19 11:35 發表
你要問番人破產期間應唔應該去讀書好,相信你真係有心去進修,為自己增值既諗法,多極都有限.希望你唔好以為寧願將D錢拎去求其搵樣野讀,都好過要還錢既心態.

不過如果你真的有心去進修,咁應該要係其他開支上慳D,用剩左 ...

我同roy少想法大致相同.

求知識唔好因為"破產"而受到阻撓(牽引),"破產"事實已令我領悟好多課本學不到的知識.
原帖由 dik06 於 2009-7-19 01:09 發表
仲未討論(爭拗)完?

不如等呀cat報完,睇吓批唔批?返嚟分享吓啦?

從來無拗過,追求知識幾時都係好事.

回復 #21 cat 的帖子

我都好贊成你有志向去讀書,4年時間話快唔快,如果能夠在期間為自己打好基礎確係一件好事,
待老破後希望可以在事業發展上有d突破,重新做人。

但你要明白,欠債還錢,你而家係老破人,個官無可能會批錢給你進修(我以前都問到口水乾都唔肯批),唯一只可以靠你自己在各方面慳d,或家人朋友支持。

溫馨提示 : 邊個比錢都好,無論如何一定唔可以講話係xx出錢進修!

回復 #4 cat 的帖子

呢隻唔知係咪john兄尋找嘅失貓?
其實呢...
如果係讀 Degree 之類的話...
破產人士係有可能合法地借到學生資助辦事處貸款的...
不過當然係要學生資助辦事處 & 破產管理署兩邊都同意畀您借先得啦...=.=
原帖由 kinha126 於 2009-7-22 19:06 發表
其實呢...
如果係讀 Degree 之類的話...
破產人士係有可能合法地借到學生資助辦事處貸款的...
不過當然係要學生資助辦事處 & 破產管理署兩邊都同意畀您借先得啦...=.= ...

法例就咁寫,但係有無先例做到呢?