破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: keung410913
打印 上一主題 下一主題

岩岩離開金鐘

301 發表於 17-3-2017 19:06
通知債權人其一目的, 就是告訴佢上庭日期, 因為每一債權人理論上可反對你申破.         有申破編號, 自然知 ...

明白,謝
0123456789 發表於 17-3-2017 19:35
果果都系拖到冇得再拖,先去到搞老破,都搞左咯,仲怕乜

你都講得岩,我都同自己咁講,但個心成日怕,我有四間都係續借後還左一個月就破,當時有反工,兩間拎五千,兩間一萬,我都好辛苦借呢還
keung410913 發表於 17-3-2017 21:47
你都講得岩,我都同自己咁講,但個心成日怕,我有四間都係續借後還左一個月就破,當時有反工,兩間拎五千 ...

唔係新數,唔好意思,可能成日諗住,都係講果d嘢
我欠銀行,當然第一時間通知。因為人地唔覺意pass 俾收數,你就好煩。收數唔係你想像中叫停即停。咁收數會博大霧,亦會pass俾自己fd嚇你科水。如果二三線財務另計。其實銀行職員心態,就係照程序做野。你都老破,佢照通知其他部門停止再追。btw,你一申破,銀行公會會通知會員,咁理論上你唔需要再通知多一次。但呢版巴絲打買個保險,第一時間知會銀行去截收數咁解。
301 發表於 17-3-2017 19:06
通知債權人其一目的, 就是告訴佢上庭日期, 因為每一債權人理論上可反對你申破.         有申破編號, 自然知 ...

咁請問我現在入左紙,如果有人反對,或要告我,大概咩候先知。上庭前?謝謝
flypig 發表於 17-3-2017 21:51
我欠銀行,當然第一時間通知。因為人地唔覺意pass 俾收數,你就好煩。收數唔係你想像中叫停即停。咁收數會 ...

我除左中x信用咭,其他都係財仔。
flypig 發表於 17-3-2017 21:51
我欠銀行,當然第一時間通知。因為人地唔覺意pass 俾收數,你就好煩。收數唔係你想像中叫停即停。咁收數會 ...

係呀...爭二三線財仔錢,就算申破左都唔係即刻停止追數架
仲有排煩手尾長架~
keung410913 發表於 17-3-2017 21:53
咁請問我現在入左紙,如果有人反對,或要告我,大概咩候先知。上庭前?謝謝 ...

其實有人出來反對之機會是微乎其微,301衹話"理論上",

例如有人知你暗藏資產,
或打算有把握地向你民事索償,
或明知你有錢唔還等等.

301 發表於 17-3-2017 22:38

例如有人知你暗藏資產,

當然你講我都無
nakamura 發表於 17-3-2017 22:13
仲有排煩手尾長架~ ...

就係其中兩間最麻煩,又係最小,wexxx 日本xxx.都係續借還左一期,8000 10000我連咁細數都拎唔到出呢
keung410913 發表於 17-3-2017 23:07
就係其中兩間最麻煩,又係最小,wexxx 日本xxx.都係續借還左一期,8000 10000我連咁細數都拎唔到出呢 ...

佢地咪一味係咁打電話黎追數,話咩破左你都要還,連返工果邊都照打黎猛追
nakamura 發表於 17-3-2017 23:12
佢地咪一味係咁打電話黎追數,話咩破左你都要還,連返工果邊都照打黎猛追

我失業,佢打去公司搵我唔到,
開始破果陣係咁,我過日日比人煩足2個月,樓主你慢慢會習慣

2/3線,你O岩呀!!!
就係咁玩喇.
破左頒令先通知!!!

話時話,原來收數收得好平..
收300至500元開工 包傳短訊恐嚇兼射水入屋浸全家

兩名男子在工餘時間為賺取外快,不惜受人所託化身「收數佬」,以非常手段恐嚇欠債人還錢,包括拆出大廈走廊的消防喉,向欠債人家門淋水,以浸壞屋內家具。兩名分別為22 及29歲的男子涉嫌刑事毀壞及刑事恐嚇被捕。

據了解,被捕男子曾有黑社會背景,雖然現已從事正職,但黑幫成員仍以每次300至500百元的酬勞,利誘兩人接下犯法的討債「工作」,例如以上3宗案件;而其他犯案風險較低,例如「攝紙仔」等手法,酬勞約收50元。
想問一問,小弟今日入完紙有破號了,而家應該點做?
keira96 發表於 18-3-2017 11:14

因為三姓話幫我寄左信比債權人,但fax要我問債權人羅左fax no先,問題黎喇,今日有兩間打黎,我同佢講已申破有文件,羅fax no。兩間都講粗口叫我還{2線}
仲話交我條數比澳門賭廳,唔比fax no我。我應該點做
301 發表於 17-3-2017 22:38

例如有人知你暗藏資產,

呢版咁耐,聽過一單.
個PT 清潔阿嬸係頒令上庭時反對.
應係2012年的舊事.
好似話個申破人無俾糧阿嬸,叫法官唔好俾申破人破.話申破人收埋D錢.

法官話如果佢反對,當日暫時停止申破人頒令.咁就要搞到下一堂,
下堂又無證據,就要PT 清潔阿嬸俾堂費,個度都幾融下.

事實上,人地要反對你申破.最常見的,就係懷疑你收埋筆錢.
咁證據呢???? 好難架!!!
而且,唔會頒令當日先知.應該係頒令之前已搵你KING 一KING 喇!!!
我都煩緊要逐間打去拎傳真号碼,有成6間,唔想同佢地接觸,
keira96 發表於 18-3-2017 11:14

你同我同一日入紙,邊日上庭