破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: anson123456
打印 上一主題 下一主題

有沒師兄租緊層貴樓而租金可以全數當開支

樓主失業冇收入
admin 發表於 2-2-2017 08:40
樓主,講明個人意見先

交文件時果間律師行講冇問題 >>

多謝admin詳盡分析,我都係理性討論。
原來上次交文件果個人係9吹同我,等我以爲係真
不過你都講得岩,但如果同外判傾有另一半會分擔一半租金又有冇可能?
flypig 發表於 2-2-2017 11:05
如 smallcat 話齋好難講. 阿B 同梅媽講掂數, 一個搵唔少銀一個 不斷要求個基金俾多D 債主.所以容易D 傾.

...

明白師兄,上次交文件果人原來咩都唔知就亂答我,幾時先會知邊個跟呀,完全未有消息
cl475867 發表於 2-2-2017 11:14
樓主失業冇收入

師兄何以見得?
樓主師弟, 如果另一半有收入, 咁屋租開支多數只可計一半入生活費.
有興趣知你埋單有冇欠300個
anson123456 發表於 2-2-2017 11:38
多謝admin詳盡分析,我都係理性討論。
原來上次交文件果個人係9吹同我,等我以爲係真
不過你都講得岩,但 ...

樓主未明其中關鍵也。

法律寫明基本生活。幾多人分同基本生活的關系,你要講到出來。例如:我有空間細小症候病,細過 1萬呎會病發咁。否則,點解住細D,唔可以基本生活?

第2,如朱兄,cat 兄所言,外判等都係打工。債權人主要目的是羅錢。我當極端D,好似阿妹媽咁,越批得多,大家就分得多。咁樣,外判比你一球一個月都得。橫掂D錢都只係阿妹的,大家都係睇住舊肉來食。

舉個例子,有會員想找 pt,但係理論上找到都係比晒外判。佢就問過我地。

我當時都係咁同佢講。大家都係講利益。你唔分比我,我就唔做 pt,lose lose case。叫佢同外判講一係 50 50,一係就無!

結果呢!呵呵呵,拍拍拍

橋就比左你,你點玩就睇你本事羅
anson123456 發表於 1-2-2017 20:52
多謝師兄解答,我都唔係想同其他人嘈,但佢地就好似唔抵得你老破後仲住咁好,生活費好似要上繳比佢地咁。 ...

都係買賣定律差不多  買家想最平價錢買  賣家想最高價賣

老破者想還少D或唔使還  債權人方(外判/正苦)想你還多D

雙方角力呀  最終咪睇equilibrium 在那