破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: bubbletest
打印 上一主題 下一主題

如果以下個case 我想攪破產 唔知可唔可行

我都問過律師...如果你本身係打工期間,因賭博或投機性高的投資,攪到欠債而破產...就問題不大...但如果你係老板, 同公司冇相關ga投機野...就2年內都不能破產...
建議你卮打電話去問咗先
其實20萬好少...你人工$13k...好快還晒...如果d追數費用咁高,不如又問吓律師ga意見...合5合理...因為你冇需要白比佢地賺
上次你借$10k...連charge 比咗 $19k...有咁咁過份
可能佢"虾"你5識法律姐...
祝你好運...快d打去問^^
其實你知道欠邊d銀行/咭吧?

收數公司搵人還錢,咁你問佢"係收到咩數? 幾時欠? 欠幾多錢? 有咩証明文件? 通常佢地有d合約授權佢地去追你數...

你問清楚未?

你直接聯絡銀行(債主)...咁就不用比追數費用...

其實收數公司收到你還款後, 佢會比番銀行(債主)...不過你唔肯還,佢地就冇得拆佣...理論上你直接還比銀行咁佢就冇得Charge 係追數費,

追數費咁貴,冇可能比...
原帖由 money88 於 2009-6-11 00:42 發表
其實你知道欠邊d銀行/咭吧?

收數公司搵人還錢,咁你問佢"係收到咩數? 幾時欠? 欠幾多錢? 有咩証明文件? 通常佢地有d合約授權佢地去追你數...

你問清楚未?

你直接聯絡銀行(債主)...咁就不用比追數費用...

其實收數 ...

追數費係唔應該比。