破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

能否破產?如果唔得就大獲

先謝謝各位真誠的評論!  我決定破產了, 但難題其實有少少: 第一, 我有兩份保單是我名, 想改做老婆的名後才破, 可以嗎?   第二, 要解釋點解新數咁快破, 同埋大半年前老強攞出嚟。我打算咁講: 攞老強係回鄉搞串燒生意但蝕左, 新借數就話我前排失業, 老婆又大肚, 有朋友話夾錢投資, 點知比人厄左, 而家血本無歸。     咁可以嗎?只要我搵到份地盤老雜又破產到就冇事, 如果唔比破, 真係唔知點算
搵6C問,就穏陣D
找6c搞老破, 熱蔗鄧14500元, 我尚可負擔, 但問題係我的情況, 怕佢多收我錢
第二 <話直接過左澳門輸左就得啦 佢要查入境處都有出入境紀錄
你唔係好似飛虎出征坐大飛過去呀?
notfunnyz 發表於 6-9-2016 09:06
找6c搞老破, 熱蔗鄧14500元, 我尚可負擔, 但問題係我的情況, 怕佢多收我錢

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

我地有特約。你可以打比佢問下
回復 支持 1 反對 0

notfunnyz 發表於 6-9-2016 08:20
先謝謝各位真誠的評論!  我決定破產了, 但難題其實有少少: 第一, 我有兩份保單是我名, 想改做老婆的名後才 ...

先謝謝各位真誠的評論!  我決定破產了, 但難題其實有少少: 第一, 我有兩份保單是我名, 想改做老婆的名後才破, 可以嗎?  
你認為似唔似資產轉移?其實老破人士在破之前,一定想盡辦法去生活,羅出來做生活費有乜問題?準備破產唔駛食飯乎?

第二, 要解釋點解新數咁快破, 同埋大半年前老強攞出嚟。我打算咁講: 攞老強係回鄉搞串燒生意但蝕左, 新借數就話我前排失業, 老婆又大肚, 有朋友話夾錢投資, 點知比人厄左, 而家血本無歸。   

問你朋友名,你點?點樣講掂 MPF,我個人唔識教你。同埋提醒各會員,教人犯法都係刑事。有事的話,我會提供證據比相關部門。唔好話我無講過。

大話唔好一個 kum 一個。99% 必死!

感謝admin和律師的專業意見! 我可否咁理解?即係我轉保險名不是拿錢, 便沒問題。   另外. 新數方面, 我打算搵到工, 還多兩期, 連埋而家一期總共三期, 咁先去破, 應該會講得過去
notfunnyz 發表於 6-9-2016 14:22
感謝admin和律師的專業意見! 我可否咁理解?即係我轉保險名不是拿錢, 便沒問題。   另外. 新數方面, 我打算 ...

你搵到工,不如債主可否做債務舒緩,拉長還仲好啦,每月鬆手啲又唔洗老破,當然,如果你把心唔還就照自己意思去馬啦。
我會傾向破, 因為而家一個月總共要還9000,又未有野做, 就算搵到份地盤老雜都係16000到, 會用手頭現金還兩期再考慮破產, 就算衰左被人告都係自己衰, 自己受番唔想下一代受因我欠債而引起的窮困
老破冇所謂,但你要戒埋賭。
majo 發表於 6-9-2016 08:39
搵6C問,就穏陣D

師兄之前聽講話你申破左細財都追,而家咩情況,仲有追數嗎
其實 22 萬唔算大數目, 點解要老破,老破都要錢搞
Hang511 發表於 7-9-2016 09:46
師兄之前聽講話你申破左細財都追,而家咩情況,仲有追數嗎

CHing

我做人好衰

我開始懷疑你的身份,係我印象中,每馮有會員問野,你必定加句有無收數上門,你點對付咁
1. 呢度叫破聯,唔係反收水,貴會員想幫反收水;,你可以去網站墓園去再問返。
2. 如果貴會員仍然對每一個新會員問點對付收水,咁唔好意思,我會先送你一程。

係咁!

admin 發表於 8-9-2016 22:48
CHing

我做人好衰

我都係申請緊破產……不過係破產前都比中介搞左一搞,所以其實最擔心都係破產黎後中介同財仔會有咩行動,如果令admin有誤會,講個唔好意思先,因為未頒令,之後都可能有野唔識想問,如果我一早有上黎呢度就唔洗破產前都奶野……爭卡數破產聽各師兄講其實好少事
到今天仲未找到嘢做...開始驚, 諗住地盤雜工好易請...唉…老婆開始察覺有唔對路, 我都係講大話騙佢,            好大壓力! 唔知點搞
其實樓主最先要係揾左份工唔係搞老破
其實同你老婆坦白仲好,有bb 3個月仲可以工作,2個人努力22萬好快清。而且佢做野你壓力無咁大呢