破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備申破,有關在內地定居問題,希望各位師兄師姐解答

聽日上律師樓只係交文件,然後等安排宣誓,大約一星期,宣誓後入紙3-5日先有NO,6C幫你寄信俾各債權人也要3~5日,你自己計下時間。
Bill 你好,咁如果我直接去金鐘,唔好6C 到,除左 九千幾蚊必定要帶外,我都有睇過其他網友寫野,例如八達通,有無咩嘢特別要帶?信用卡statement 我已經準備好。咁橋其實我同我唯一嘅銀行戶口無仇口,應該唔需要永窿銀行。 請提點下
你比2000上去會聽到乜我都預料到

現實上,唔會對你受騷擾情況有任何轉變

你唔比足果萬五六,佢唔會幫你入紙,唔會令騷擾程度有任何轉變

況且就算你聽日準備夠萬5,佢都要357個工作日

你要快,一定係聽日自己上金鐘

但你要清楚份表點填(最重要一定係所有債項無填錯)

其餘字眼錯左唔大影響,最多約你修改番、遲一星期頒令
請提點下我填表嘅時候會唔會有咩位特別容易寫錯,其實我到而家都未見過份表。
Alex 哥,我估計債行我應該無問題,因為我全部都係大銀行嘅card 數,我無啲咩財務公司嘅數,不過你可唔可以提點下卡數會有咩出錯位?
我記得今日我打電話去6C 到問過,佢話債行個數目寫多小小無所謂,其實都係,例如我有間銀行嘅卡數過左去追數公司,跟住又加收唔知幾多追數公司費,最後搞搞下都唔知欠佢幾錢,所以其實寫多啲係唔係好事呢?
我越黎越覺得 Alex 同 Bill 講得對,我應該聽日一早去金鐘
卡數唔一定100%,因為成日跳息,但都要99%準

最好寫多1%左右
你有幾多張卡數?甘急可以自己去金鍾搞返啦。

你自己down份表望一望先,再上黎問,

份表我自己一手一腳填,邊隻字填錯左,延遲頒令,都仲記得

你down份表(oro gov網站)睇左,唔清楚逐樣問
最緊要債權人全部寫上去,欠銀碼有地出入都問題唔大。
Bill,我有7張卡數啊。 Alex,你記唔記得係邊一份,我入過去覺得裡面有好多份,搞唔清係邊份
hsbc903 發表於 24-5-2016 02:27
我越黎越覺得 Alex 同 Bill 講得對,我應該聽日一早去金鐘

你有9045絕對無問題

去counter問佢拎份sample照填

但佢份sample不是完美

(佢sample例子,冇填信用卡號碼,同埋最後一頁佢miss左日期同簽名欄)
所以你要自行填埋,當然你唔填都唔大影響,但就注定會彈回頭一次,要上多次去修改,遲一個星期頒令咁解)

bill0828 發表於 24-5-2016 02:34
最緊要債權人全部寫上去,欠銀碼有地出入都問題唔大。

Bill,  我想問 例如 建築銀行我有兩張卡,咁係唔係都屬於一個債權人?

最好開永燶,強烈建議,其他銀行就算冇仇口,凍結率都好高

仲有強積金,你是否100%肯定自己冇,係就唔洗理唔洗填

但如果有就一定要填,唔清楚僱主有否供過
可以去信德對面果個積金寫字樓(識去但唔記得乜名,爬文應該有)

叫佢print張野,會列晒你所有供過的mpf公司,再打去該mpf公司索取mpf戶口number同結餘,再填落申破表
當然同一債權人,寫總欠銀碼數。
hsbc903 發表於 24-5-2016 02:01
啊。。。。。其實一開頭我都煩究竟揾律師搞定係學你哋高手咁自己搞,但係每次追數公司打電話黎個人就好亂, ...

搵6C搞多數拖好耐,好多會員都係自己鎮,1日就搞掂

有咩唔明都可以問Alex哥或者其他人都可以解答你
Alex2233 發表於 24-5-2016 02:41
最好開永燶,強烈建議,其他銀行就算冇仇口,凍結率都好高

仲有強積金,你是否100%肯定自己冇,係就唔洗理 ...

Alex 哥, 我100份之100 我取走所有mpf, 我仲好記得去左上水個辦事處宣誓,ok, 聽日開永窿,不過永窿銀行話開就開㗎啦???
Kinkinkin 你好,你都未訓?好熱鬧啊!
hsbc903 發表於 24-5-2016 02:48
Kinkinkin 你好,你都未訓?好熱鬧啊!

岩岩做完野,上黎LOOKLOOK