破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: karenliu22
打印 上一主題 下一主題

激死我啦!

flypig 發表於 2-12-2015 09:25
分期可以的。始終唔係責任全在於你。上到庭你要問佢點解咁遲先傾生活費。對於無得答。主任都幫佢唔落。 ...

呢一刻我係講緊唔上庭...
同意外判批既生活費...
咁分期係唔係每個月一定要還一個金額?
定係我鐘意呢個月比$200....
下個月比$100....
咁樣得唔得?
karenliu22 發表於 2-12-2015 09:57
呢一刻我係講緊唔上庭...
同意外判批既生活費...
咁分期係唔係每個月一定要還一個金額?

如果你人工係 FIX 死,通常唔會個個月還錢唔同!!
因為 對方HANDLE 麻煩.
當然,呢個係 外判決定喇.

你地傾一個數,然後就照去.咁耐唔中有人遲交少少,下個月補番,呢D 唔出奇.
郁唔郁你??一 般算數.但我唔能夠否定有例外的可能......
flypig 發表於 2-12-2015 10:57

我想搭單問問,我真係每個月收入唔同,低可以等於最低工資,高可以過萬 (因為係底薪加佣)。如果係用底薪,我填收支表嘅每月還款係咪可以0左先?

其實之後係每月我上繳還錢,定佢自動過數呢?
wingcat 發表於 2-12-2015 11:24
我想搭單問問,我真係每個月收入唔同,低可以等於最低工資,高可以過萬 (因為係底薪加佣)。如果係用底薪 ...

有D 人每個月都唔同,因為係 SALES!!!
所以,傾 生活費時,要同主任.外判 傾清楚,究竟係 年結定月結!!!

如果係年結,就OK!!!
如果係月結,就PK!!!

由於有人年結,如果 主任外判唔同意,就立即要求 法官裁決!!!!

flypig 發表於 2-12-2015 10:57

咁有無話最少要還幾多一個月?
我係講緊之前同外判傾唔掂欠落果條...
唔係每個月多過本身批既生活費果條...
karenliu22 發表於 2-12-2015 15:31
咁有無話最少要還幾多一個月?
我係講緊之前同外判傾唔掂欠落果條...
唔係每個月多過本身批既生活費果條. ...

假如月入10k.同意2k上繳.欠6個月。分12個月還。
即欠 12k.一個月要俾多1k 分幾耐還,大家傾姐。傾唔到,只有搵法官,你話你無法子,唔係想上庭。而你又以為對方想上??佢只會盡搾取你。。。。佢都唔想玩真!!!
分幾耐唔一定12個月,傾番黎!!!
唔好發脾氣,一失冷靜就輸了。沉著應戰,但底線不可失!!!必要時可要求上庭!!!
flypig 發表於 2-12-2015 11:51
有D 人每個月都唔同,因為係 SALES!!!
所以,傾 生活費時,要同主任.外判 傾清楚,究竟係 年結定月結!!!
...

甘真係祝我好運。。。。不過我主任好似都ok,尋日搵佢解凍戶口佢話完我遲搵佢,見我真係有原因,佢都即日俾我約上去攞解凍信先。希望順順利利啦。
其實傾到年結可能性好大。因為以sales 黎講,佣金係正常收入一部份。如果唔批,我會要求等埋法官。
flypig 發表於 2-12-2015 15:40
分幾耐唔一定12個月,傾番黎!!!
唔好發脾氣,一失冷靜就輸了。沉著應戰,但底線不可失!!!必要時可要 ...

明白, 謝謝!!!
剛宣誓,八掛一問,如果批生活費唔同意,例如sales 佢唔俾用唔年結,我反對我法官判,其間係咪戶口唔用得或開唔新戶口?
yeoui 發表於 13-12-2015 14:49
剛宣誓,八掛一問,如果批生活費唔同意,例如sales 佢唔俾用唔年結,我反對我法官判,其間係咪戶口唔用得或開唔 ...

邊個唔俾你開,就搵主任講數。照計,無得唔俾。以樓主經歷而言,外判先涷結,都要再開,俾樓主拎尾數。