破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: orewa_j
打印 上一主題 下一主題

新數幾耐先可搞drp, iva or 破產?

有冇其他師兄師姐俾到意見?
orewa_j 發表於 1-10-2015 21:51
我講下我情況……
我係一個好有問題的人,賭博問題……
9月初成功向富X同兄弟夾埋申請左20個清咭數,之後自 ...

樓主你既收入是 HK$17,000 扣左MPF HK$16,150

債項:
富x同兄弟果2條,夾埋每月HK$5,000
剩下人工 HK$11,150

恒x卡 HK$84,000,另卡分期每月HK$1,800(本HK$1,400,息HK$400左右)差20期左右
剩下人工 HK$9,350

兄弟精明卡 HK$70,000左右
我估計如下:
48期
每月還款額:$2298.33
實際年利率:27.34%
剩下人工 HK$7,051

有想過破產,但屋企架車係我名,唔想佢地知,所以破產係最後一步。

結論係剩返HK$7,051 絕對夠駛,只要你肯唔要架車或者慳下就OK!
我當日DRP 人工HK$10,800 扣左還錢得HK$6000 我一樣過到!

根據你以上數據....真係睇唔到你負擔唔起係邊,你去IVA 分分鐘長左俾既息仲多左,蝕晒!
仲要多筆手續費。真係錢多用來浪費

破產,你架車第一時間保唔住,分分鐘你生活費都係批得HK$7,000-8,000一個月,仲要多個破產名份又要俾公司知道!
乜你認為大公司會唔會知道你破產仲會唔會過到試用期呢?雖然明文寫好左唔可以有任何岐視破產人仕,但是係公司人事部會擔心你因為欠債而做出一D公司唔批准既事情。警察都調走唔可以做前線啦!

睇晒成件事.....你慢慢找數啦!你唔係供唔起,只係覺得辛苦姐!認命啦!
結論:
DRP 同IVA 只係浪費金錢
破產你冇著數....
如果真係有心還,17000一個月,留5000自己洗,12000用黎還吧。衡生和兄弟筆數,試下渣兜一筆清睇下得唔得囉。
重新戰士師兄,恒x卡1800/月係卡分期,未計果84000。
scs79779師兄,5000一個月我一定夠洗。但都要有機構借到俾我先可以還7000/月。卡數……找min pay有排都還唔完。另外,車不是我的,只係家人用我名做登記車主,唔需要我養的。
富x同兄弟果2條借左二十萬, 還五千咁少
orewa_j 發表於 2-10-2015 21:00
scs79779師兄,5000一個月我一定夠洗。但都要有機構借到俾我先可以還7000/月。卡數……找min pay有排都還唔 ...

戰士兄都幫你計左,慳d洗都還得到。 1)衡生,兄弟可試渣兜(唔係無可能),話唔定遲d稅貸戰,仲有幾會借到低小小息。 2) 84000先還住min pay,遲下條數靚d,再借私貸。你情況未至於去到無得救。人地要破,真係支出多過收入先無辦法。
orewa_j 發表於 2-10-2015 21:00
scs79779師兄,5000一個月我一定夠洗。但都要有機構借到俾我先可以還7000/月。卡數……找min pay有排都還唔 ...

你明唔明呀!法律上你係車主,車既資產價值夠你所有。
你一定係用MIN PAY 頂住架啦!
你既問題唔係完全冇得夠,當然你可以破產。
法律上你係車主,車既資產價值夠你所有。**所以架車一定拍賣** 咪再講咩咩物物!
我當你架車賣出有4萬,已經完全夠頂一邊數,根本已經OK晒!
你唔賣車,無問題。但我係到再3提醒你,架車你名法律上係你既資產,所以一老破拍賣係必定,話知你家人俾錢!