破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: dickdick
打印 上一主題 下一主題

走數如何?

admin 發表於 30-9-2015 00:10
我以 Admin 名義同你認真的講。

呢個係破產聯盟。

以樓主情況,佢知道自己如果破產,拎MPF件事就會東窗事發。自己會面對邢事責任。
所以打算走數,咪冇事囉!
算啦!我估佢已經去到走投無路先諗錯隔離!
dickdick 發表於 30-9-2015 00:19
師兄,如我申破要點先過我呢難题呢?求幫幫忙?

warrior 已經答左你。

我無補充

佢重答得你,非常詳盡。

重新戰士 發表於 30-9-2015 00:22
以樓主情況,佢知道自己如果破產,拎MPF件事就會東窗事發。自己會面對邢事責任。
所以打算走數,咪冇事囉 ...

warrior 兄。

你都曾經。

我都見唔小。

賭仔要改過,唔理破唔破。
第1就係介賭。第2都係介賭。第3都係介賭。

樓主篇文,有邊一句話介賭?

搬屋走數會否好過啲?

唉……我唔知攪晤攪到,年半前賣咗樓輸晒,現失業,剛攞咗老強又輸能晒,想返上大陸幾日再回港老破但老强點報俾破署?

如果我只還hsbc每月900,另外兩間走數可行嗎因屋已搬,得獅子有我新地址!

師兄……我已走投冇路啦,真係想唔到辦法,对唔住大哥欠佢30萬,欠女友已唔記得幾多,欠銀行財仔80個,全身得一萬透支,我可以點做?

師兄,我冇作故仔百份百真,得我大佬唔知,因佢+年前已幫過我-次,我已唔敢話佢知!坐同死冇分别!請大家幫吓手,我已是流住眼水回贴!

【本報訊】近年越來越多僱員借永久離港為由,提早領取強積金供款。一名僱員因向強積金受託人作出虛假或具誤導性陳述,訛稱之前從沒以永久離港為由提取強積金,但事實早在07年已有前科,觀塘法院昨裁定他罪名成立,被判監禁21天,是首宗因違反《強制性公積金計劃條例》而被判需要服刑的個案。
打工仔提早領取強積金限制多多,永久離港是其中一個核准理由。涉案被告於2007年便以永久離港為理由,向一間受託人申請提早取回強積金,並成功取回款項。  

曾以同一理由申請

被告其後於2013年7月再照辦煮碗,以同一理由向另一間受託人申請提早取回強積金。經積金局調查後,發現被告曾向受託人作出虛假或具誤導性的陳述,訛稱之前從沒有以永久離開香港為理由而提取強積金。當局沒有披露涉及金額。
《強制性公積金計劃條例》規定,計劃成員只能基於永久離港的理由申請提早取回強積金一次。若該成員其後返港及再次參加強積金計劃,將不能再以同樣理由提早取回強積金,任何人如向積金局或受託人作出虛假聲明,即屬違法,最高可被罰款10萬元及監禁一年。
積金局指,去年3月一名計劃成員亦因為向強積金受託人作出虛假或具誤導性的陳述,被判處監禁8個月,但緩刑3年。局方指一直嚴厲執法,打擊這類違法行為,包括與相關政府部門保持密切聯繫,就可疑個案查核申索人是否真正永久離港。此外,積金局亦備存紀錄冊,載列所有曾基於永久離港的理由申請提早提取強積金的人士的名單,以核實申索人以往曾否基於同一理由提出強積金的申索。  
admin 發表於 30-9-2015 00:27
warrior 兄。

你都曾經。

介賭已是必須,唔提因唔係我所急既事,請師兄見量!
我離開香港几日再返來申破會否可行?
DICK: 若是知道前世因,你今世受既就是。若要知道來世果,你今世做既就是。
我相信無一個法官唔接受坦白。你坦坦白白,上庭著得好D,搵返份工。搏個官判緩刑或者罰多D錢!
不過你因為賭而搞到唔致老破,誠信都破產。你呢鋪真係太大啦!
最後:如果你自己唔肯面對現實,冇人可以幫到你!
坦白承認自己錯的確需要好大勇氣,為左你咁好既大哥同女友。攞出你既勇氣吧!
欠債唔駛死人架!最多咪還錢!
樓主,我已經 3 番4次咁提你。係各處都講過呢度係破產聯盟。

點樣去呃 MPF,走數都唔會容許。

樓主一而再,再而3去挑戰我的底線。
我離開香港几日再返來申破會否可行?

對唔住。

你可以走啦。

----------------------------

禁言一星期。