破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: karenliu22
打印 上一主題 下一主題

新手一問......有關反對外判批的生活費

仲有,年結不足之數我傾向問人借而唔係搵人資助。
因為問人借即自己唔掂。而每個月都搵到人資助,是否意味你一唔掂都有人撐??可唔可以歸類為長期收入的一種呢??
flypig 發表於 20-9-2015 12:11
如果你下個月失業仲拗咩鬼姐。通知外判有工再傾過喇。年結開支照寫,供養照寫5k.不足之數就問親友借。至於 ...

我都係岩岩遞辭職信....
當初拗數果陣, 我仲有工返緊,
點知會兩個月後遞辭職信喎.....
但其實有無人試過傾到,
由搵到新工後既數重新開始計??
flypig 發表於 20-9-2015 12:29
仲有,年結不足之數我傾向問人借而唔係搵人資助。
因為問人借即自己唔掂。而每個月都搵到人資助,是否意味 ...

明白
karenliu22 發表於 20-9-2015 17:17

我所知有個絲打 kuko 同意主任所批生活費,一年後發覺唔夠洗再去fight.事後好似主任要備案,搞一個唔係批又唔係唔批的subtle。詳情我要問真下佢。
karenliu22 發表於 20-9-2015 17:17

有無人試過搵到新工後再重新計??我唔明。我只係話搵到新工後再傾。中間就建議你可以不同意之前生活費安排。當然有人fight到生活費。#14 所講,當事人三個女,19-22,佢仲供佢地留學澳洲。仲fight到請part time maid,同埋有需要時坐的士。當然每個個案不同。好睇命水架。
flypig 發表於 20-9-2015 18:02
我所知有個絲打 kuko 同意主任所批生活費,一年後發覺唔夠洗再去fight.事後好似主任要備案,搞一個唔係批 ...

明白

我剛同絲打kuko 瞭解,佢話主任將其申請備案,唔批又無話唔批。吹漲!!
flypig 發表於 20-9-2015 18:13
有無人試過搵到新工後再重新計??我唔明。我只係話搵到新工後再傾。中間就建議你可以不同意之前生活費安 ...

明白曬!
咁我而家應該係直接打比外判同佢約時間再傾定等佢打比我呢?
因我唔肯定究竟要點做.....
你想清楚先。我當然想睇戲喇。但如果我係你,真係要3C.
決定之後就通知外判。你通知外判較好,有氣勢d!!
flypig 發表於 20-9-2015 22:41
我剛同絲打kuko 瞭解,佢話主任將其申請備案,唔批又無話唔批。吹漲!!

....................
flypig 發表於 20-9-2015 23:37
你想清楚先。我當然想睇戲喇。但如果我係你,真係要3C.
決定之後就通知外判。你通知外判較好,有氣勢d!!:lo ...

OK....明白...
其實我而家都決定唔上高院啦....
因為想再傾下(原因在於我就失業),
上次係因為佢話無得傾先激氣之嘛....
過多兩日, 我聯絡左外判先算啦!!!