破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求各位指教,比下意見,感激不盡!

ken2542de 發表於 15-9-2015 23:56
去郵局申請郵件轉遞服務,

咁會寄去邊?洗唔洗錢?唔好意思 我唔識 會比較多問題,另外係咪上黎家訪?
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:59
咁會寄去邊?洗唔洗錢?唔好意思 我唔識 會比較多問題,另外係咪上黎家訪? ...

你指定地址,頭三個月平D佰幾蚊,家吾家訪吾知,
每個做法不同
ken2542de 發表於 16-9-2015 00:08
你指定地址,頭三個月平D佰幾蚊,家吾家訪吾知,
每個做法不同

唔該哂你!另外有冇咩要注意?
Mopig2013 發表於 16-9-2015 00:18
唔該哂你!另外有冇咩要注意?

樓主可以爬下文(破產須知)會有答案
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:58
咁師兄你知唔知有關郵政傳遞既方法呀?另外追數個到可以點同班財仔點講?十萬個感激! ...

追數個度...其實今個月找左未...?
AEXX 好似2號扣數....

如果未到期...或者找晒數..自己去搞啦...一有破產編號就傳真比3間財仔...
正常一線財仔應該吾會上門既...真是上門唯有報警...備案~
fe_charlene 發表於 16-9-2015 00:37
追數個度...其實今個月找左未...?
AEXX 好似2號扣數....

未找呀 所以而家仲爭幾千蚊舉手!自己搞會唔會好麻煩?
Mopig2013 發表於 16-9-2015 00:42
未找呀 所以而家仲爭幾千蚊舉手!自己搞會唔會好麻煩?

睇下舊帖...會有得著~ 未交錢  就快搞..啦
fe_charlene 發表於 16-9-2015 00:50
睇下舊帖...會有得著~ 未交錢  就快搞..啦

我想自己去金鐘整,要準備咩文件?係一申請咗新即日有號碼可以fax俾債主?
Mopig2013 發表於 15-9-2015 23:59
咁會寄去邊?洗唔洗錢?唔好意思 我唔識 會比較多問題,另外係咪上黎家訪? ...

你知唔知 郵局收你125大元 3個月姐,仲有人工燈油火臘,搵人家訪咪分分鐘蝕俾你???

佢問你點解要開呢個服務,你就話準備長住國內,深圳平好多.....咁本來個地址你只係租客姐.
fe_charlene 發表於 15-9-2015 23:42
破完先擔心啦....好似有個郵政傳遞....幾岩你...問下其他會員啦~

郵政傳遞我都有做,點知好不幸生效後第二日比個替工郵差照樣掉返我D信去我屋企信箱,其中一封係破產中介廣告信,最後都係通左天......

同埋派信個郵差會間中係屋企信箱貼個圓形綠色貼紙係度......
DW123 發表於 16-9-2015 09:49
郵政傳遞我都有做,點知好不幸生效後第二日比個替工郵差照樣掉返我D信去我屋企信箱,其中一封係破產中介 ...

生效要幾耐?
Mopig2013 發表於 16-9-2015 02:14
我想自己去金鐘整,要準備咩文件?係一申請咗新即日有號碼可以fax俾債主? ...

自己搞,上午去,快就上午有NO. 下午可去 HEA TEA
慢就下午完...
記得PRINT 定 BANK STATEMENT/CREDIT StaTement, 愈耐愈好.
短則3月,長則1年,更長則兩年.每人需要不一.視乎有無機俾人盤問 d 錢去左邊!!!

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D1
flypig 發表於 16-9-2015 11:22
自己搞,上午去,快就上午有NO. 下午可去 HEA TEA
慢就下午完...
記得PRINT 定 BANK STATEMENT/ ...

律師搞呢?幾時會有號碼?我問律師佢話咩文件都唔洗住既。。。佢淨係話一星期左右準備好文件就宣誓
Mopig2013 發表於 16-9-2015 12:30
律師搞呢?幾時會有號碼?我問律師佢話咩文件都唔洗住既。。。佢淨係話一星期左右準備好文件就宣誓 ...

6C搞,3/5/7 日不等.....佢係 batch.... 要等齊人.

至於文件,準備咩,
睇番我俾你條link. 其實無論你自己搞定律師搞,所要準備都一樣.老破form就係度,文件就你提供..
律師頂多搵個文員去填...

你慢慢睇下之前條link, dl d 破產form,有 注釋. 開頭都係填下 債主姓名,金額 etc.......

如果你懶,就搵律師喇.無水,只有自己搞.
你怕追數就自己搞仲好,即日有冧把
ken2542de 發表於 16-9-2015 13:31
你怕追數就自己搞仲好,即日有冧把

唔好意思,我睇唔切舊文,我個人已經好亂,財仔打黎已經話今日係限期,再唔還就有收數行動。。。唉。如果自己搞要拎咩文件?mpf文件係咪姐係份aia寄過黎個封信?另外貸款合約我冇哂喇,因為怕俾屋企人知,所以我掉哂,係咪都要拎埋去嫁?仲需要其他文件嗎?麻煩哂了。。。。。
flypig 發表於 16-9-2015 13:26
6C搞,3/5/7 日不等.....佢係 batch.... 要等齊人.

至於文件,準備咩,

破產form係咪破產署有得拎?我家中冇printer。。。除咗月結單,仲要咩?我一陣去銀行print埋先,謝謝!
你得23歲,人工都有1萬,你做多份PT,應該做到一筆清或者DPI,所以你要考慮下
bbb123456 發表於 16-9-2015 14:16
你得23歲,人工都有1萬,你做多份PT,應該做到一筆清或者DPI,所以你要考慮下

咩係dpi?長期咁落去唔係辦法,做多份pt我怕自己捱唔到。。。
Mopig2013 發表於 16-9-2015 14:10
唔好意思,我睇唔切舊文,我個人已經好亂,財仔打黎已經話今日係限期,再唔還就有收數行動。。。唉。如果 ...

吾使咁緊張,兇下你姐,借據去財仔補領
集齊晒先搞,一次過吾使兩頭騰