破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: iceman
打印 上一主題 下一主題

各師兄請指教生活費問題

今日問了主任用全年計,佢話我交表先再談,母沒工作,資產就唔知她有定冇
恭喜你!以我所知有外判諸多留難。
主任跟,贏在起跑線!!!
父母供養個度,有巴打被要求全家拎哂盤數出黎,
亦有求其放過。good luck!
其實生活費它們由頭到尾都冇公開用乜準則,白字黑紙向公眾公開,梅媽批5萬,仲有9.7萬過年,又有乜標準呢?
iceman 發表於 7-9-2015 22:39
其實生活費它們由頭到尾都冇公開用乜準則,白字黑紙向公眾公開,梅媽批5萬,仲有9.7萬過年,又有乜標準呢? ...

標準係餓你唔死,樣樣爭緊d.
但如果你搞得掂外判,債權人,樣樣鬆手。佢地有say. 以b哥為例,佢賺得愈多,債權人都放多d俾佢。因為呢個係b哥賺錢的誘因。
如果主任批了是否會通知債權人???債權人否決是否又重新計算?
iceman 發表於 7-9-2015 23:25
如果主任批了是否會通知債權人???債權人否決是否又重新計算?

我相信未必。因為如果債權人著緊,早已搞個舞林大會。一般就要求外判跟(因破署assign),較不著緊先由主任跟。
咁我又想問下,我失業5個月用年計,如假設要上繳,又能否再上繳的金額拉均到下年度失業的生活費?
iceman 發表於 6-9-2015 21:21
基本上以香港生活水平,唔過奢華生活,一個月萬五都唔過份(計埋供養父母),如獨立每月計,我真的要上數 ...

我之前扣左MBF 月薪HK$14,450。
我有架車。(CL1)
停車埸
家用
每月還款HK$4,000 多DD
每一個星期仲可以有一日出街食飯(200 以下)
超級好駛!
iceman 發表於 7-9-2015 23:57
咁我又想問下,我失業5個月用年計,如假設要上繳,又能否再上繳的金額拉均到下年度失業的生活費? ...

月結問年結,年結問兩年結,兩年就問四年。
將來無人知點,但今日有錢今日還係常識吧。

另一角度講,你宜家欠人十萬,自己有五萬現金。破處問你攞呢五萬出黎,你話俾人聽唔得。因為我之後無收入,我要留返啲錢洗。你覺得有無可能批?

年結某程度已經係“福利”底線,一陣轉比外判要你月結真係無仇報。

唔好諗梅媽。呢個係特別例子。佢係有個水塘,各方蛇猫狗想係水塘拎水飲。你就一個水杯嘅水都無,但就諗點沖涼。
破署無限死破產者用幾多,其中一個原因就係你賺愈多還愈多佢就愈鬆手,呢個就係誘因你努力還債。當用梅媽做例子,同樣你要問自己,背後有無個fund 有千萬億萬照住。你洗多d,同時會請求法官判還多d俾債主?
一陣轉比外判要你月結真係無仇報
請問主任有機會中途轉外判的嗎???
iceman 發表於 8-9-2015 22:31
一陣轉比外判要你月結真係無仇報
請問主任有機會中途轉外判的嗎???

有可能!!!!
不過如果跟左一兩年,我真係未見過.通常半年貸仔,9個月就有可能.
worldcat 發表於 8-9-2015 09:37
月結問年結,年結問兩年結,兩年就問四年。
將來無人知點,但今日有錢今日還係常識吧。

但今日有錢今日還係常識吧

重點!!! 點解俾你年結?因為 佣金制令到 收入不穩定.不能如實反映 實際薪金.
亦有 CHING 係保險經紀,俾 外判 REJECT. 佢死哂狗都無法.
最後我所知就 FIGHT 唔成功.再後來就唔知喇.

但今日有錢今日還係常識. 破署唔會俾你留低一筆錢準備遲D 無工做半年.
如果咁都批,D 人 個個留低10-20個 唔搵工.
債主仲唔嘈到拆天咩!!!!!
希望批我萬五
我寄出了報表都有5天了,但暫未收到信件要我上繳
請問各師兄,我寄出報表多久B局冇回信通知我上繳才算安全呢?