破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有野問

Alex2233 發表於 31-7-2015 16:08
入左紙,你唔應該私底下還,但冇規定佢唔追得

頒令後,你都唔可以私底下還,但佢係一定唔追得

上個月我就係怕佢因為灰色地帶,頒令前狂追先照比,我知因為自己呢樣驚果樣驚搞到一獲粥咁,但未出糧又破埋都比佢咁兇法,所以先勇敢d同班人講
頒令前可以追,之後就悟得 我現在邦X還追緊我囖 so sad 共勉之啦
話明灰色地帶,有權唔,還彩佢都有味啦?

入左紙仲還,錢多得滯呀真係,拎去食左佢好過
Alex2233 發表於 31-7-2015 16:37
話明灰色地帶,有權唔,還彩佢都有味啦?

入左紙仲還,錢多得滯呀真係,拎去食左佢好過 ...

因為我驚比佢地知,我連屋企都冇得返~
Wait! Wait!! Wait!!!
樓主,你有無上報呢D 債項.
無的話,係唔係準備還錢???
係我話你問題就係俾人追,準備還,但無 CASH FLOW.
咁只可以通知對方你要等出糧.
樓主冇報4年後2、3線都會照追
一定要報晒上去,唔係四年後追你數
kln747 發表於 31-7-2015 17:16
樓主冇報4年後2、3線都會照追

1 照扒文,
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... p;extra=&page=1
C打 可能唔報上去..我都好 CONFUSE

2 C打開頭問過補報上去的問題.
我有2間三線,有還過1,2期,仲有3,4期未還,如果想報番比破產局果邊應該點講啊,唔還係米好似間黑店咁又貼大字報,又打黎,我好怕再收到D咁既追數電話?

3 C打有POST 好似講過,準備科水

4 我係呢度講清楚.如果C打決定科水就宜家科水,唔好等4年.
因為我怕佢會起你4年釘.到時你就可能破完一次,轉頭要再破多一次.

C打2、3線還有幾多如果淨一萬幾千就照供

打去破署搞,將所有債項加番上去,唔係你四年後就頭暈

唔好諗住破產時,一線就填,二三線怕佢就唔填,轉頭私底下還

因為你破左產私底下還錢直頭係犯法,怕佢收數就還,咁樣已經對一線唔公平,所以犯法

講到尾,最惡既應該係破產者,每一步都行得正企得正,用合法手段去走數,要頭癢既係債權人,而唔係你
kln747 發表於 31-7-2015 18:07
C打2、3線還有幾多如果淨一萬幾千就照供

幾千蚊都唔好制,私底下還錢比破署捉到就死

都唔明d人,受到破產條例保護,都唔好好運用,因為怕而私底下還,咁你不如唔好破好過
Alex2233 發表於 31-7-2015 18:15
幾千蚊都唔好制,私底下還錢比破署捉到就死

都唔明d人,受到破產條例保護,都唔好好運用,因為怕而私底 ...

1 我唔肯定,要等C打回覆先知.有時D POST 唔係講得好詳細,此係正常.
2 事實上,有時黑財真係大到人.佢地會淋油.你一條身唔驚,但有人可能有大有細,撐唔住都唔出奇
3 奇在C打個D根本唔係黑財.
對於2/3線,有時定義不清.你可以定義 東亞係2線,HSBC先係一線.
又可以定義 東亞係一線.
講到底,呢版講到淋油個D 二三線,其實指 黑財.....
無奈有時大家講時會混洧.
C打好似一直都 姣BLUE 千廚莊桄
(國語讀,即 搞不清楚狀況)
佢個D 有牌財務黎架.申破後 唔會淋油同貼大字報,只會收皮.....

最後,要C打講詳細D知佢咩 狀況呀其實.
flypig 發表於 31-7-2015 18:25
1 我唔肯定,要等C打回覆先知.有時D POST 唔係講得好詳細,此係正常.
2 事實上,有時黑 ...

好多謝大家幫我,我尋日打過去我唔會入,佢又講粗口又話點,佢唔肯比FAX我,我叫律師寄比佢,佢係有牌,而且有令,
我上次叫律師幫我補番啦
做得好.佢地咪得把聲.連FAX NO.都吾夠膽比
bbb123456 發表於 1-8-2015 10:39
好多謝大家幫我,我尋日打過去我唔會入,佢又講粗口又話點,佢唔肯比FAX我,我叫律師寄比佢,佢係有牌,而且有 ...

個條友係收數,邊敢俾fax no.?你唔好理佢,直踩債主,債主會收他皮。
好多謝大家幫我,我尋日打過去我唔會入,佢又講粗口又話點,佢唔肯比FAX我,我叫律師寄比佢,佢係有牌,而且有 ...

其實好多人搞錯,以為邊個追你同邊個傾。no no no,應去同債主傾,然後叫債主約束收數。收數會博大霧,債主有牌唔敢亂黎。

你咁做保障唔到你。只是一種逃避同拖的做法。
要聲線 cool,無感情。

1. 你確定佢係邊間財仔收數。例如:你電話講,上次我同你通電話,你係乜生,你係代表XXXX來收數。
2. 你要清楚提及,法庭已經破左你產。號碼是XXXXXX。我在XXXX年X月X日曾經透過律C fax 過比你財仔。
3. 我現在再對你說一次,我破產編號:XXXXXXXX,於XXXX/XX/XX個日傳真過比你財仔。
根據香港法律,你地可以透過破署去商討。而你地唔可以再私下聯絡我還錢。呢種行為已經有可能犯法。
4. 我而家聽到你講的野,提及要小心,....。我受到好大壓力,而且非常驚恐,覺得有生命危險。(一定要講)
5. 呢個電話已經全程錄音。我會張是次通話及有關紀錄,去交比我律C,破署,財仔牌照部,財仔,警察,報章。

搞掂。記得真係要比破署,財仔,等。
flypig 發表於 1-8-2015 12:07
個條友係收數,邊敢俾fax no.?你唔好理佢,直踩債主,債主會收他皮。

果個人係間財務,點都話比左呢期,之後既可以唔洗比,口氣十足十收數
admin 發表於 1-8-2015 12:10
你咁做保障唔到你。只是一種逃避同拖的做法。
要聲線 cool,無感情。

多謝ADMIN大人,佢係財仔,2線,有牌,係財仔打黎,我話FAX比佢,佢係咁話交左呢期,再講之後
flypig 發表於 1-8-2015 12:10
其實好多人搞錯,以為邊個追你同邊個傾。no no no,應去同債主傾,然後叫債主約束收數。收數會博大霧,債 ...

就係債主同我傾,仲話我有權收你全數