破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: chengcheng
打印 上一主題 下一主題

收到MPF 間銀行信叫我簽同意書通知公司。我可唔可以唔同....

chengcheng 發表於 15-7-2015 23:18
李xx與周xx律師樓。還得好地地。無啦啦咁。仲要係公司HR 通知我。即係我問律師樓定破署? ...

破署主任喇。先send email再打電話。contacts 在破署網頁
好的.我打比主任問下先..佢依家自己行動通知我公司.
chengcheng 發表於 16-7-2015 08:15
好的.我打比主任問下先..佢依家自己行動通知我公司.

可以問下咩原因 出糧要經 律師,再由佢俾你?
係因為你有問題還是呢個係常態??
破署的 POLICY/GUIDELINE 究竟係點???
等等等....
我打咗電話問咗主任。佢話律師樓系有權。我話我每月都準時還款。冇理由咁樣做。主任話唔滿意可以向高院申請。佢叫我問律師樓瞭解情況。打親都留言。睇下晏啲有乜消息再話俾大家知。
flypig 發表於 16-7-2015 09:26
可以問下咩原因 出糧要經 律師,再由佢俾你?
係因為你有問題還是呢個係常態??
破署的 POLICY/GUIDELINE 究 ...

我想問吓第一年交年報表是否要親自交上去呢?thx..

fax is ok...有問題佢會問你。佢收唔到,佢會 call你,call唔到會寄信。宜家呢單野,一係某原因,佢要針對你。一係佢方便自己。
樓主,有權並不代表可以濫用。呢樣可以告佢專業失德架!
我覺得你應該正式申請更換外判,並投訴律師公會。
1. 根據一般情形,破產為個人的行為。外判不應在無充份條件下通知其公司。此行動有遣個人私穩原則。
2. 外判此行動已經造成破產者嚴重曆而不必要的心理壓力。
3. 外判應對破產者進行有效的資產監管,在過去2年,並無任何事件發生, 在過去2年,破產者充份合作,還錢並無偏差,外判此種不必要的行動難以理解。

因此外判已對破產者進行實際的不必要的做異常監管,而且已經把個人破產情形不必要地透露與第3者,已經對破產者構成嚴重的心理壓力並在工作環境上受到同事的不必要注視,故此,破產者現要求破署更換外判律師。並請破署對外判律師的權力立即作出明確指引。

當然你問下議員先啦。

最好你呢排成日失眠同精神緊張。睇埋醫生。入紙去高等法院要求指引。有結果,就去信律師公會,釘佢牌!

chengcheng 發表於 15-7-2015 23:18
李xx與周xx律師樓。還得好地地。無啦啦咁。仲要係公司HR 通知我。即係我問律師樓定破署? ...

我都係呢間6C又係就快夠一年
原來律師樓出封信比公司話出花紅直接入比佢地。唔係每月出糧經佢地。但係依家揚晒。唉。。。灰
admin 發表於 17-7-2015 01:56
樓主,有權並不代表可以濫用。呢樣可以告佢專業失德架!
我覺得你應該正式申請更換外判,並投訴律師公會。
...

thanks..
其實e間跟我個男人都好nice.好客氣.不過呢單野揚左比公司就衰d.怪自己衰.自己都要有責任承擔.公司經理話對我誠信會有保留。
簽之前要考慮清楚 簽名唔好亂簽 簽左又無好處