破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

係咪已經冇野可以做

其實呢d case 十分之落水狗講價。對方話你都過左呢個月,咁上個月人工用黎還錢喇(每還100大元,佢分15元,好似係)。你就話租未俾,電未俾之類之類。。。所以隨時唔見一大截。case 與case 不同。你情況係入了出不了。入不了還好,可要求公司出票。宜家死狗,你要欠到盡 公共機構如電水媒mobile.至於飯錢,交通點claim番,我真係唔識。
拿!!!就咁。你得閒就上網搵主任contacts.
一見到,立即急call主任講明事件,睇佢點講。
其實係好狗,所以要狗鬥狗

入紙前轉份現金工,出現金糧等佢一蚊都凍結唔到,迫唔到你嘔,生活費,兼且未頒令,未到佢管點洗

因為真係狗鬥狗。

在佢角度:未頒令管唔到你洗費,唯有凍結你,結凍又排三星期,仲要有申請限額(擺明玩9你),掠得你幾多得幾多

而破產者角度就希望灰色地帶果一個月既錢可以提晒起黎過寒冬,盡量搵間唔會凍結既銀行
flypig 發表於 26-6-2015 17:41
拿!!!就咁。你得閒就上網搵主任contacts.
一見到,立即急call主任講明事件,睇佢點講。 ...

好的, 謝謝你耐心解答,我會試
Alex2233 發表於 26-6-2015 18:01

入紙前轉份現金工,出現金糧等佢一蚊都凍結唔到,迫唔到你嘔,生活費,兼且未頒 ...

搵銀行呢步我就行錯左喇
Alex2233 發表於 26-6-2015 18:01

入紙前轉份現金工,出現金糧等佢一蚊都凍結唔到,迫唔到你嘔,生活費,兼且未頒 ...

其實我估,唔關銀行事.
你一申破,點解銀行要FREEZING 呢?? 因為根據老破條例,佢唔 FREEZE D 錢轉黎轉去,
還俾呢個債主又盛,佢怕麻煩同破署解釋.所以FREEZE 左就一了百了. 呢個只係一個Business Practice....

至於真正9係外判,你頒令完,外判傾向扣你那一個月的部份錢...真係喊都無用.
世上能對付外判唔係無.大者希臘.香港有計者,不出 ATV的 葉家X/王X 同 梅MA
外判見到佢地,頭都痛埋.

所以成個過程都係破署/外判狗

凍結左你戶口,又或者解凍信都拖你成個月,好似你拖債主咁拖

拖到去到頒令果日,話知你食樹皮/私底下R爛塊面問朋友乞食

頒令之後就會話:喔,你拎唔到生活費出黎而家仲生勾勾餓唔死,即係果筆錢係多餘架啦,可以拎去還比債權人嚕。

拿,咁我地而家開始計生活費,下個月起,扣扣埋埋就每個月只可以洗咁多,有多就要還啦

咁就無形中掠左你中間果一個月既糧
我去恒X開戶,冇凍結,冇問題
我已contact到我的破產主任了, 他說都要等頒令當天, 才可拿解凍信, 佢提我記住攞糧單&户口結餘, 証明內面的錢只是你的糧, 便問題不大 (是暗示會比番哂我嗎?! 我唔敢問...)
flypig 發表於 26-6-2015 19:37
其實我估,唔關銀行事.
你一申破,點解銀行要FREEZING 呢?? 因為根據老破條例,佢唔 FREEZE D 錢轉黎轉去,
...

我已contact到我的破產主任了, 他說都要等頒令當天, 才可拿解凍信, 佢提我記住攞糧單&户口結餘, 証明內面的錢只是你的糧, 便問題不大 (是暗示會比番哂我嗎?! 我唔敢問...)
你如果係主任跟,直頭要去慶祝喇。恭喜你!!
4年好快過
flypig 發表於 8-7-2015 19:03
你如果係主任跟,直頭要去慶祝喇。恭喜你!!
4年好快過

不是暫時的嗎?他就是之後會負責我case的人嗎? 不會再轉外判?我一直以為要頌令之後才會有信告知我去那交文件,先會知道是跟外判or主任呢...如果是主任跟那真是萬幸了!

起碼呢一刻,都未有外判接手。聽口氣主任會出信。當然,幾個月後,仲有危機,萬一要開武林大會,就由受委託人負責。
flypig 發表於 9-7-2015 00:02
起碼呢一刻,都未有外判接手。聽口氣主任會出信。當然,幾個月後,仲有危機,萬一要開武林大會,就由受委託 ...

剛剛收到破產署的信, 頒令當天五個工作天內聯絡永x 會計師事務所遞交文件。
請問[是否解凍信亦是聯絡會計師事務所拿?] 和 [我已經被外判了?]
flypig 發表於 9-7-2015 00:02
起碼呢一刻,都未有外判接手。聽口氣主任會出信。當然,幾個月後,仲有危機,萬一要開武林大會,就由受委託 ...

剛剛才看到了, 明白了。
信的末端寫著如果需要一個銀行戶口提存款, 你必須致電下方簽署人提出要求及理由-- 那即是破產主任。
有機會!!另一可能係,永x只係收文件。
定D黎,沉著應戰!呢度大把巴絲打經歷過。
veryloan 發表於 11-7-2015 13:47
剛剛才看到了, 明白了。
信的末端寫著如果需要一個銀行戶口提存款, 你必須致電下方簽署人提出要求及理由- ...

你上破署望下主任名match唔match 信入面的名就知道。
如果不同,我傾向係外判接手。
flypig 發表於 11-7-2015 16:18
你上破署望下主任名match唔match 信入面的名就知道。
如果不同,我傾向係外判接手。 ...

封信叫我去某律師事務所交文件

我封信右下角係陳大文主任,話開戶可以搵佢

上破署網,自己個案查編號都係陳大文,即係有機會主任跟番?

乜有機會封信個主任唔同網上check到果個?
flypig 發表於 11-7-2015 16:18
如果不同,我傾向係外判接手。 ...

上破署網,自己個案查編號都係陳大文,即係有機會主任跟番?

乜有機會封信個主任唔同網上check到果個?
Alex2233 發表於 11-7-2015 16:55

我封信與你的格式不同。直頭無提開戶信。
你遲d話番,究竟係唔係主任跟。thanks