破產聯盟

樓主: gillian2367
打印 上一主題 下一主題

破產署嘅郵件會有標籤印係信封度嗎?

幾耐左右會收到嗰兩封信
gillian2367 發表於 18-6-2015 12:40
連埋收封解破信。應該要租成5年?

租信箱有平有貴,平的$340/年.
視乎需要.
你可以租第一年,跟住解破後先再租.
上庭前一封(大約上庭前一星期收到)、如有延期情況也是一樣收到信,頒令後(通常3個月內)如要開債權人會議又會收到一封,年報表格會係交初步詢訊表時俾埋你到期時自動波遞番上去就得,年報表格破署官網有得download。
轉遞費用同郵箱係咪分開俾錢架? 即轉遞服務有半年,百幾蚊。 信箱就$340/年?
可能租5年都唔得,因為我破完話我還幾多錢封信,隔左成3年先寄比我。
Bencsc 發表於 18-6-2015 23:37
可能租5年都唔得,因為我破完話我還幾多錢封信,隔左成3年先寄比我。

呢層個個人都有唔同選擇

有人想一世都唔比人知

有人想四年間唔比屋企人知,解破後再講番都冇所謂

有人純粹想入紙到頒令,穩定落黎之前唔比屋企人知,等屋企人唔洗向最交錯既時候擔心

各人有各做法......
我係想:收解破信前唔想俾其他人知。 4年冇人知。

有冇人答我:轉遞費用同郵箱係咪分開俾錢架? 即轉遞服務有半年,百幾蚊。 信箱就$340/年?郵件轉遞
  • 所有信件、郵包及包裹在某些情況下均可獲轉遞服務。為期三個月的收費,私人性質轉遞為125元,商行性質轉遞為375元,其後收件人亦可繳付一定費用繼續享用此項服務。詳情請參閱郵政指南
  • 如需申請郵件轉遞服務,請填寫表格Pos800
[size=26.2949066162109px]返回最上
[size=32.8686370849609px]郵政信箱
  • 租用郵政信箱的費用如下:(有關此項服務的詳情請參閱郵政指南

年租
    小型
    大型
    郵政總局
    625元
    815元
    尖沙咀郵政局
    625元
    815元
    九龍中央郵政局
    400元
    -
    其他郵局
    340元
    400元

gillian2367 發表於 19-6-2015 01:58
我係想:收解破信前唔想俾其他人知。 4年冇人知。

呢D野量力而為. 可以第一年之後取消.呢年係必須的.
跟住就再研究喇.反正都仲有一年你慢慢想.

總之天下無FREE LUNCH.唔俾錢就TAKE RISK.
如果要租,係咪即要俾轉遞服務同租用郵政信箱的費用呀?

郵件轉遞

所有信件、郵包及包裹在某些情況下均可獲轉遞服務。為期三個月的收費,私人性質轉遞為125元,商行性質轉遞為375元,其後收件人亦可繳付一定費用繼續享用此項服務。詳情請參閱郵政指南。
如需申請郵件轉遞服務,請填寫表格Pos800。
返回最上

郵政信箱

租用郵政信箱的費用如下:(有關此項服務的詳情請參閱郵政指南)

年租
小型        大型
郵政總局        625元        815元
尖沙咀郵政局        625元        815元
九龍中央郵政局        400元        -
其他郵局        340元        400元
係大大個logo
破產署嘅郵件,
當然會有標籤印.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
flypig 發表於 18-6-2015 13:33
租信箱有平有貴,平的$340/年.
視乎需要.
你可以租第一年,跟住解破後先再租. ...

如果要租,係咪即要俾轉遞服務同租用郵政信箱的費用呀?
我覺值的,最少買個安心
如果你有fd.可以轉遞去佢個度,就省番信箱。
轉遞係咪將所有有關你嘅所有信件轉晒去po.box? 定係點? 有po. box嘅話,唔係可以直接寄到寄到po.box架咩?又要做轉遞咁麻煩嘅?
gillian2367 發表於 19-6-2015 23:17
轉遞係咪將所有有關你嘅所有信件轉晒去po.box? 定係點? 有po. box嘅話,唔係可以直接寄到寄到po.box架咩? ...

應該係po. box唔可以做破署個通訊地址

冇錯,正確.  發表於 20-6-2015 08:37
hohochi 發表於 20-6-2015 02:56
應該係po. box唔可以做破署個通訊地址

咁即係…? 要做轉遞服務先得嘅? 咁即係咪全部有我名嘅郵件會轉晒去po box架?
gillian2367 發表於 20-6-2015 12:21
咁即係…? 要做轉遞服務先得嘅? 咁即係咪全部有我名嘅郵件會轉晒去po box架? ...

如果想屋企收唔到破署架信就要轉走,至於轉去邊就睇你搵唔搵到朋友幫手,如果有朋友唔介意收到破署架信又唔介意借地址俾你,咁未唔洗申請PO. BOX