破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

卡數利息

唔明了。

07 解破。重有咩債?乜都 reset 啦。基本上你已經無欠債。

重有,你層樓已經唔係你。就算還左,層樓都唔係你。銀行無咁好人。你自已小心。怕你錢還左,層樓都唔係你。

你不如自已計下層樓值幾錢啦。呢樣實際好多。
flypig 發表於 12-5-2015 08:51
個案 UPDATE
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12665

非常多謝 flypig 師兄 寶貴的資料。
案例中,單以債主方面計算,欠24萬,經過講數後,最後還35萬多少少, 更難得,就係其中18萬大數,銀行完全唔收利息。
整體來說,案例中,12年,以大約4%年利率計算,天大喜事。遠遠低於法院利率。
希望,幸運之神,降臨在我身上。
Bankrupt 發表於 12-5-2015 10:05
非常多謝 flypig 師兄 寶貴的資料。
案例中,單以債主方面計算,欠24萬,經過講數後,最後還35萬多少少,  ...

我想法:
1 一般欠債應用 複利.複利率先可以反映到 INFLATION , 及 銀行應收利息.
2 破完再還俾銀行,複利 與否根本不是重點. 重點係 銀行的 POLICY.
3 銀行 POLICY,亦隨住時間,人事變遷而變.
亦隨住 應收數的難易而變.
你去傾,傾到幾多就幾多.... 唔容易有 GUIDELINE.

最後, 祝你好運,與及 請將進程寫番黎...方便後來者.

THANKS!
flypig 發表於 12-5-2015 10:59
我想法:
1 一般欠債應用 複利.複利率先可以反映到 INFLATION , 及 銀行應收利息.
2 破完再還俾銀行,複利  ...

無理由。欠債已經 reset,銀行一定要將剩下的數 bad debt 左。

無可能再計利息。呢樣遣返會計同銀行守則。

銀行最多可以追到個時剩下的債。

不過樓已經係破署的,所以呢兩樣野無大關系!
admin 發表於 12-5-2015 11:37
無理由。欠債已經 reset,銀行一定要將剩下的數 bad debt 左。

無可能再計利息。呢樣遣返會計同銀行守則 ...

案例中,18萬大數,完全唔收利息,已經是天大喜事。
欠24,12年後,還35.5,對債務人是好消息,平均4%利息率。

在我的case, 12年前,欠其中一間XX 銀行 10粒,現在要40粒。

精神上折磨很大。
admin 發表於 12-5-2015 11:37

無可能再計利息。呢樣遣返會計同銀行守則 ...

有趣的問題:
1 理論上業權已屬破署,如果以前案例,外判通常逼 債仔 賣樓還債.
因為 樓價愈高,佢地 抽 佣的...
2 但呢度幾個版友個案,係 破署跟就有得傾.
破署 叫 佢地 搵債權人.傾到就唔駛賣樓....
由於無GUIDELINE 可言,債權人叫價分野好大....
flypig 發表於 12-5-2015 12:41
有趣的問題:
1 理論上業權已屬破署,如果以前案例,外判通常逼 債仔 賣樓還債.
因為 樓價愈高,佢地 抽 佣的 ...

yes,  這12年,是主任一直跟進。
如果,完全免息清還,44萬就可以完全清數。
最壞打算,要超過一百萬找數。
主任跟進會更好。
從 motorola v 仔, nokia 3210 時代,直到 iphone 時代,那一種心驚膽跳的日子,不容易渡過。
Bankrupt 發表於 12-5-2015 13:24
最壞打算,要超過一百萬找數 ...

我十分後悔當初,買了許多世界名錶,導致今日地步。
唯有,盡力和所有銀行債權人商量。
Bankrupt 發表於 12-5-2015 13:28
我十分後悔當初,買了許多世界名錶,導致今日地步。
唯有,盡力和所有銀行債權人商量。 ...

無升值咩?????
應該賺唔少!!!
Bankrupt 發表於 12-5-2015 13:24
最壞打算,要超過一百萬找數 ...

你欠邊幾間 BANK???
BTW,我估.....
財仔,幫人,日本仔 都會大斬一筆....
一線銀行 會收息.但有制度...
一D中型的銀行就 亂Q黎,可能收好少或者 好多... 但點都唔會多得過 財仔.

睇你命水!! GOOD LUCK!!!
flypig 發表於 12-5-2015 16:48
無升值咩?????
應該賺唔少!!!

當年沉迷在 ROLEX Daytona 16520 & 116520, Datejust 16233 MOP, PANERAI 谮水錶。
又買又賣又換型號,損失非常慘重。
我已經冇戴錶超過12年。
flypig 發表於 12-5-2015 16:51
你欠邊幾間 BANK???
BTW,我估.....
財仔,幫人,日本仔 都會大斬一筆....

HSXX, AX, DXX, CITX, AXX, HAXX SEXX, DXX SXXX, CHARXXXXX,
喂!!睇落都係大銀行。點都比財仔好!!
不過咁,你咁多債權人都幾煩。
Pls keep us posted.
flypig 發表於 12-5-2015 21:02
不過咁,你咁多債權人都幾煩。
Pls keep us posted.

非常高難度。
心境已經疲倦 !!
我理解,你可以委託專業人士或者非專業人士逐間傾。
前者,有牌6c/會計師。
後者策劃公司/顧問。。。但我對後者無信心!!前者都係問番幾間專做老破的6c樓制唔制較好。

但如果無錢,自己搞分別不大。
flypig 發表於 12-5-2015 23:06
我理解,你可以委託專業人士或者非專業人士逐間傾。
前者,有牌6c/會計師。
後者策劃公司/顧問。。。但我對 ...

初步聯絡過所有債主,欠44萬,12年之後,要還110萬。
其實點解要還錢........
Bankrupt 發表於 13-5-2015 23:31

Good!!!!層樓升左值,都算有數。如果俾外判跟,渣都無。賣硬!!
Bankrupt 發表於 13-5-2015 23:31

Good!!!!層樓升左值,都算有數。如果俾外判跟,渣都無。賣硬!!