破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: VIVIA
打印 上一主題 下一主題

瀕危.. 幾個問題關於申請破產

flypig 發表於 2-4-2015 11:02
個申破資料寫得咁詳盡,
捨你其誰呢!!!

害羞 都係想幫到其他人
今日見左律師, 3個字果間
律師話如果唔想破產就比幾千蚊申請債務舒緩 不過唔係肯定得, 我既CASE因為份新工一個月都未夠 而且人工就爭D 邊緣
另外破產的話就比萬4蚊 睇下我想唔想博一博  

我最後都係揀破產 因為冇錢去博 而律師比我感覺唔sure 唔成功多個隻
admin 發表於 2-4-2015 15:41
樓主未見成工,唔駛咁早諗。政府工見工都要幾輪,玩好耐!

而且,政府有一套明文制度,乜野職位要報好清 ...

咁即係, 等到真正出offer, 我再主動申報, 唔洗waiting就報?
VIVIA 發表於 3-4-2015 02:00
今日見左律師, 3個字果間
律師話如果唔想破產就比幾千蚊申請債務舒緩 不過唔係肯定得, 我既CASE因為份新工 ...

樓主。我其實唔讚成你破產。
1. 你欠 30 個,有幾多係有擔保?學貨一般都有成10個。即係呢筆點都要還。淨低 20 個。
2. 20個,先比 1.5 萬破產。其實你只係爭 18個。
3. 樓主你而家年青,之前搵過 30k。
4. 樓主要考慮個破產成本(即係你而後的事)

而家搵 13k。搵份 part time,可以多 3k。橫掂全世界都知你欠債,就唔比家用。一個月食飯只係用到 2k。唔知你邊度返工。同家人住。有大食大。當其他交通呀一個月3k;即係有 10k剩。

點會駛破產?

唔好同我講 2 k過唔到。我…朋友試過。得,一定得!