破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: amy126
打印 上一主題 下一主題

破產管理署出售海外聯名物業 (2月16日更新)

佢地俾左calculation我地,我爸爸由破產2003年12月到宜家11年多D,

第2間銀行, 就用8-10%每年計, 佢話跟足法例計, 打去叫佢waived部份利息, 佢話銀行policy無得改, 而且已經唔係跟卡數既30-40%去計算, 用8-10%已經係好好, 所以企硬8萬, 我聽完都覺得呢間銀行都算有良心。
第3間財仔就用44%去計, 所以2萬變13萬, 真係好離譜, 律師話呢d財仔最食得深, 佢地食利息為生, 所以都想傾下俾50%利息得唔得。

如果39萬就真係有d困難, 但財仔肯減50%利息, 合共還34萬就真係會好好多。
我之前祈禱, 希望天父可以幫我地, 令我地還40萬 (原本我估計要還80萬), 宜家初步還39萬, 天父都算係答應左我既要求,
但當然希望財仔可以收平少少, 咁幫忙就更大啦!
如果搞唔掂筆數, 破署會迫樓,
之前就怕銀行唔理我地, 我地清唔到筆數, 宜家就怕還唔到筆數
成件過左1個月左右, 雖然係我爸爸老破, 但就搞到我好似身同感受, 好似我自己老破咁,
我自己會計師一名, 仲要岩岩一月先Qualified, 老破呢樣野我地好敏感, 真係搞到我壓力幾大,
唉, 算啦, 呻完, 阿爸無得揀。
總之, 賭博真係會累及家人, 甚至禍延下一代tim!

多謝大家支持, 有再新消息再update!

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +100 城市權力 +100 收起 理由
admin + 100 + 100 + 100 + 100 報告有人找律師

查看全部評分

flypig 發表於 16-2-2015 16:57
我估對方用 COMPOUND INTEREST 計上去.
一年都唔係多,20%+ 就夠砌.
1.2 ^ 11 =7.4

有道理,多承指教。