破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

呢間外判真系...

咁好多人都係等住個戶口嚟出糧架,而且正如樓上所講"老破者多多少少係弱勢社群",咁可不可以向政府反映一下,呢個外判呢D 無理的要求呢? (因為我都係下個月都係見呢個外判啊,如果太過無理的話,我就等法庭判啦)
yip118 發表於 20-11-2014 23:12
咁好多人都係等住個戶口嚟出糧架,而且正如樓上所講"老破者多多少少係弱勢社群",咁可不可以向政府反映一下, ...

同病相憐牙大哥 呢間野好pk嫁 我尋日打去問佢有冇收到我fax比佢既野 佢就話fax左都得嫁啦 好似好趕時間cut線咁。態度勁差 連聽電話果個都咁樣 唔難想像入面班人點樣
月頭話寄封信俾我,叫我準備D乜野資料,而家我都未收到佢封信
今朝打去間野 佢話就算出到糧都要留一半 但系我又要比屋企又要交電話費果d 我可以點?
laam92517 發表於 21-11-2014 10:26
今朝打去間野 佢話就算出到糧都要留一半 但系我又要比屋企又要交電話費果d 我可以點? ...

先洗未來錢,大不了後補.
你唔洗,就算 佢將來批 17K...但既然你洗左9K,佢即拎 8K

林鄭教落,袋住先.
呢間野都幾搞笑,出到糧都可以留一半,又可以生活得到,咁都唔駛破產啦,如果到時補唔到又可以點搞呢?
樓主,我朋友專玩呢D人。佢唔係破產。不過佢呢兩個月已經玩死:
1. 法援:重要上法院判法援署輸。
2. 大律師
3. 某D agent

你下次6左音先。儲埋一次交比破署,話佢不適合做外判。
admin 發表於 21-11-2014 14:12
樓主,我朋友專玩呢D人。佢唔係破產。不過佢呢兩個月已經玩死:
1. 法援:重要上法院判法援署輸。
2. 大律 ...

咁都得??
佢自已做。無請律師。賺左幾百萬!

拿,個人意見,你跟有機會被人玩番轉頭,考慮清楚先呀。
用你做例子1. 當 11/1 你 fax 比佢,留 fax 記錄
2. 打電話 confirm,錄音,你要講 "乜乜律師樓?,唔知點稱呼","請問你有無收到 fax 係幾點傳比你?"
3. 佢話: "小你,多野做,唔知"
4. 你: "咁我再 fax"
又做一次。一係等佢 confirm 你,一係等佢講 "唔好L再 fax"

將個記錄存檔,寫明幾時。如果你有 vcam 就最好,一個鏡頭,之後影埋當日電視新聞,證明你係個日錄。

生活費
1. 上去開會,6 音,唔駛講佢知。
2. 你話:"我係乜,破產編號:xxxxx,今日上來傾生活費。"
... ...
3. 你記得要講:司乜律師樓的乜小姐,乜律師....
4. 佢話 "要用恆生"
5. 你:點解要用恆生
6. 佢:總之要用
7. 你:破產例無話要指定
... ...
8. 你:現在因為乜律C,乜小姐係會議中指定恆生,基於乜理由,所以根據這個指定條件,我就用恆生
9. 佢:要留50%人工
10. 你:點解
11. 佢:因為......
12. 我生活費係咁多,所以無理由要留 50%。即是 $5000,而 HK$ 5000 係小過我可以有HK$ 9000生活費
13. 佢:因為 ... 你唔做,我乜刁 ...
14. 根據破產例,佢保障我生活必須開支,即是 HK$ 9000,而家無,應該唔合例
15. 佢:因為 ... 你唔做,我乜刁 ...
.. ....
之後你去破署話佢完全遺反破產例,邊條,唔駛比 6 音。

等佢回覆,出現同你 6 音唔同的時候,先節 6 個 part 出來

.... ...
跟住又玩一大輪

... ....

跟住最後,你話懷疑佢同恆生有路。睇佢點解釋當日你話左唔用恆生,佢根據乜野要你用恆生!

呵呵呵。

決定唔理佢洗左先 我都要生活嫁
admin 發表於 21-11-2014 15:20
佢自已做。無請律師。賺左幾百萬!

今朝打去問 我話永隆取消唔到個户口因為有autoplay 要取消就要cut 跟住我同佢講話你另一個同事話叫我要開恒生 跟住佢轉頭覆我(系搵返之前同我講果個人)佢態度好左好多唔似之前咁串 話只系建議我開恒生話唔會強逼一定要開邊間 我心諗你收皮啦 跟住講完就問我而家想開邊個 我話就恒生啦唔使煩 跟住叫我星期一上去拎信
順便同我講叫我就算拎到糧都要留一半 我話我邊夠使又要養家 佢就話咁呢個系你問題 你破產後啲錢就系佢地管 我小牙當堂著x左。我話得啦 無野啦。
而家諗住有理無理禁哂出黎先 要嘈慢慢嘈 基本上我媽無做野2個家姐一個有精神病一個先搵一萬蚊左右佢仲有自己既生活呢 有病個家姐仲要同老公搞緊離婚 個個月系屋企白吃白飲又無貢獻。我先搵萬5。6 呢幾個月仲要無比家用又問牙媽同家姐借 老實講我咩都用怕咩同佢玩 佢系要我還既咁等官判啦
呢個外判真係Short short 地,好似樓主咁,一個人揾錢,四個人駛,個外判仲要你留係一半錢,即係每個月只可以用8000元,每個人用2000,食都唔夠啦
yip118 發表於 21-11-2014 22:40
呢個外判真係Short short 地,好似樓主咁,一個人揾錢,四個人駛,個外判仲要你留係一半錢,即係每個月只可以用8 ...

聽宏X 口氣,唔會批4人生活費.

樓主唔駛騰... 唔批就 法庭見.等法官判!!!
如果法官判左對樓主不利. WORST CASE,由於無錢可俾(要生活)就EXTEND 老破期.
MAX EXTEND 到8年........

哎!!!鬼叫樓主無錢. 只有頂硬上!!!
laam92517 發表於 21-11-2014 19:59
今朝打去問 我話永隆取消唔到個户口因為有autoplay 要取消就要cut 跟住我同佢講話你另一個同事話叫我要開 ...

你可以追問點解建議恆生,理據何在?

重有,你應該問佢如界破產係無保障的,咁破產來做乜?破產法的目的係乜?生活費係乜?一定要逼佢去死角。記得 6 音。
到時上庭,個官自然會幫你打死佢!
admin 發表於 21-11-2014 22:54
你可以追問點解建議恆生,理據何在?

重有,你應該問佢如界破產係無保障的,咁破產來做乜?破產法的目的 ...

佢話因為無最低存款額
flypig 發表於 21-11-2014 22:50
聽宏X 口氣,唔會批4人生活費.

樓主唔駛騰... 唔批就 法庭見.等法官判!!!

大吉利是講過 個官真系判左我不利咁有無得上訴
laam92517 發表於 21-11-2014 23:03
佢話因為無最低存款額

咁你問佢點解你要用無最低存款個間同埋係得一間係咁?

如果唔係得一間,咁點解要講呢間?
laam92517 發表於 21-11-2014 23:04
大吉利是講過 個官真系判左我不利咁有無得上訴

你即係話個官會判你一家四口要死。你話會唔會?

拿,又講下。呢樣係我呢排學番來。

由得個官判。跟住去司法覆核。
admin 發表於 21-11-2014 23:12

樓主的一家4口,有D唔係直系親屬.
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1
#8,#22

但破署WEB 講明有得博. 但多數要上庭喇呢單野....
破產人獲得入息後,有權保留其中款項以應付其本人及其家庭的合理家庭需要,
註﹕        "家庭”包括破產人的配偶及子女,並在某些情況下亦包括破產人的受供養父母及受供養兄弟姊妹及破產人任何其他的受供養人士。
呢單野大家買定花生睇法庭點判.

多謝指證。我無睇原文。Sorry。  發表於 21-11-2014 23:40
admin 發表於 21-11-2014 23:12

司法覆核???你個賺左幾百個的fd 教你???

好高級!!!!