破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請問我應該去辦破產還是IDRP呢?

may1983 發表於 31-8-2014 22:43
我未比過息,因期期都還全數

全數內有息呀
現金分期0、45%手續費
點解樓主唔羅綜援?應該唔小錢。點駛破產或DRP?
admin 發表於 1-9-2014 01:02
點解樓主唔羅綜援?應該唔小錢。點駛破產或DRP?

我前度有比開每月15000生活費我,無資格申請呀!
前度比開15000生活費,未來幾個月,我每月都要還7000(包括現在分期每月手續費)。
要還到2016年12月先還清那10萬(已包括手續費)
may1983 發表於 1-9-2014 01:35
我前度有比開每月15000生活費我,無資格申請呀!

你唔講我都唔知。

係呢,你唔講,其他人真係唔知。
未來幾個月每月交完卡數後我得8000可用,交租要1800,夏天的電費每月要1000,個囝校車加學校午膳費又1000,
兩人膳食費每月又3000
前度一向過戶比生活費我,如果叫佢以後比現金我,佢又會懷疑我做咩。
唔知佢肯唔肯幫我
1)一係同前度講清楚情況商量生活費妻排。2)同屋企人借一筆找清。3)等前度真係無錢俾時,一次過申請埋綜援同破產,攞綜援基本上唔洗還。
其實以我的意見,你可以的話就唔好自動過戶了,去攞綜援算啦,因為你有個仔再加上你係單親,仲要住埋公屋........你申請咗綜援就可以唔使交租了

假如你最年幼子女年齡唔係介乎12至14歲的綜援單親家長和兒童照顧者咁你就唔使去參加自力更新計劃

基本金額:2155+2590+300,另外租金津貼1800,水費8.1,你個仔有幾大呀?可以申請埋個開學津貼,假如係讀全日制每月仲有飯錢津貼255。係就冇你宜家15000咁多,不過如果你之後冇咗佢俾15000你,呢個不失為一個好辦法,起碼一定有屋住先!仲有你如果屋企用煤氣的話,可以申請埋單親家庭煤氣費優惠計劃,可以慳到成三分二煤氣費,好似我未拎優惠之前一期要交成200幾蚊,拎完之後每期只係交70幾蚊,真係差好遠......
kumiko1030 發表於 1-9-2014 04:39
其實以我的意見,你可以的話就唔好自動過戶了,去攞綜援算啦,因為你有個仔再加上你係單親,仲要住埋公屋.. ...

多謝妳比咁多資料和建議我。今日問過中銀那邊,因我無工作,所以不能幫我做債務重組,唯有叫前度每月生活費比現我,講細d個數去申請破產喇!
kumiko1030 發表於 1-9-2014 04:39
其實以我的意見,你可以的話就唔好自動過戶了,去攞綜援算啦,因為你有個仔再加上你係單親,仲要住埋公屋.. ...

申請綜緩好似會查我ex點解無比生活費我,因當年贍養令協議了15000。
may1983 發表於 1-9-2014 12:11
申請綜緩好似會查我ex點解無比生活費我,因當年贍養令協議了15000。

妳前度真係無法支付時,未因為他失業囉
你打電話去向晴軒話你有甘問题,比D意見妳,我都係甘問,妳可以同銀行倾又得,.真係到最後先破未遲
amb 發表於 1-9-2014 15:03
你打電話去向晴軒話你有甘問题,比D意見妳,我都係甘問,妳可以同銀行倾又得,.真係到最後先破未遲 ...

多謝你呀!我會打去問一問。
admin 發表於 1-9-2014 01:45
你唔講我都唔知。

係呢,你唔講,其他人真係唔知。

前度係一個好細膽的人,只會欺負老婆的。他不肯將生活費轉現金比我,佢話人地實查到。
希望妳選擇好一個好方法!
謝謝你!都係決定做完體檢後申請破產。
1 如果你搵律師,破產需要16K 左右 如果係顧問,可能更高.
2 銀行好可能要問你D 錢的流向,你要好好準備解釋
3 你EX 仲俾緊錢你.IF I WERE YOU,呢幾個月快快搵份工如洗碗,都有12K,連 EX 的15K, 一個月儲15K. 頂到4個月就 60K.
根本唔洗破產.加上一搵到份洗碗,立即同銀行講數,一延長 個還款期.你真係辛苦頂唔順咪唔撈...

以我黎講,破產基本上值與唔值,沒有對錯.原則上合法都可以去做.非法就唔好做.
破產 扣左成本 16K,仲要 申破時搜集資料, 破時沒有銀行戶口, 每年都 申報年報, 4年後解破又要搞一輪.
加上日後信用大減,你要申請CREDIT CARD 都比較困難.借錢更難.MORTGAGE 更加難.

你欠得100K, 減左16K,實得 84K. 呢個金額,我相信真係千中無一.

PS:法庭宣判,你EX 月俾你15K, 證明佢收入都OK.如果無左一份工,都可以搵第2份.佢唔養你都要養個仔/女喇.
俾唔到15K,可能俾到 7K 呢!!!!! 呢D 野可以大家慢慢傾,點付款的. 睇下你口才點姐.
系呀,C兄講得岩,十萬破唔值。揾份茶餐廳做住先,一日做六小時,時薪35元,月入4500,等習慣左再揾高薪的。