破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

點做好??唔該教一教小弟!唔該!!

天帝 發表於 27-8-2014 11:41
避 債 多 年 申 破 冇 問 題 ,仲 會 精 簡 好 多

原來係咁
天帝 發表於 27-8-2014 11:39
收 數 佬 刀 會 叫 債 仔 攪 破 產 ?

收數佬都想CLOSE FILE
天帝 發表於 27-8-2014 11:41
避 債 多 年 申 破 冇 問 題 ,仲 會 精 簡 好 多

師兄!我重有其他債務都避咗好多年,而家去攪破產,係咪應該先上環聯攞報表先??唔該!!
ming627 發表於 27-8-2014 12:02
師兄!我重有其他債務都避咗好多年,而家去攪破產,係咪應該先上環聯攞報表先??唔該!! ...

做左會好D,申破都要填欠債資料
自行申破流程

填表流程

1)        填寫表格3「債務人的破產呈請書」及表格28C「負債狀況說明書」,這兩份表格可以在網上下載或到破產管理署用10元購買。

表格3下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/PET-C1.DOC
表格28C(個人資料收集聲明)
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/PICS-C.DOC
表格28C下載網址 :
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/doc/SA-FORM2.DOC

遞表流程

1)        前往金鐘道政府合署高座10樓詢問處交回已填好的表格3及表格28C,詢問處職員會初步檢查你的表格是否有明顯錯漏,沒有問題的話,職員會發宣誓籌號給你,獲得籌號後可在旁邊的繳費處繳交管理署的處理申請費用$8000,取回收據。(詢問處的辦公時間為上午8時30分至下午5時45分,繳費處的收款時間為上午 9 時至下午 4 時 30 分)

2)        取回收據後可在梳化等候你的宣誓時段及輪候籌號,宣誓跟時段及籌號次序進行。進入宣誓室職員會再次協助檢查你的表格內容有否錯漏,如無錯漏就會安排作出宣誓,職員會作見證在文件上簽署。(宣誓是有時段名額的,星期一至星期五上午 9 時 30 分至 10 時 30 分名額12個,上午 10 時 30 分至中午 12 時名額20個,下午 2 時至 3 時 30 分名額20個,下午 4 時至 5 時名額12個。)

宣誓完成之後,下一步是前往對面高等法院會計部繳費

1)        帶同申請表及破產管理署的收據,前往對面高等法院LG2層一樓法院會計部繳交法院費用$1045。(法院會計部辦公時間星期一至五上午九時至下午一時及下午二時至五時,而星期六則由上午九時至中午十二時。)
2)        繳費後職員會在你的文件上,印上繳費證明並發出收據。

取回文件及法院收據後,下一步是前往高等法院排期

排期流程

1)        前往對面的高等法院LG1低層一樓法院登記處4-7號窗口。(法院登記處辦公時間星期一至五上午九時至下午一時及下午二時至五時,而星期六則由上午九時至中午十二時。)
2)        出示破產管理署$8000的收據、表格3、表格28C,窗口職員會在表格3、表格28C上貼上破案編號Label。
3)        高等法院LG1低層一樓108B室窗口,法院職員會在表格3貼上有聆訊日期和時間的Label及會收到額外一張Label稍後交給法院登記處職員。

注意 : 如你還有上班或領取綜援等,需申請銀行戶口解凍,因你的戶口會在你申請呈請後不久將會被銀行凍結,銀行戶口只能存入不能提取。如有此需要先看下一步再看回第4點。
破左真係大家唔洗煩
"收數佬 叫債仔攪破產"擺明"大"你.
睇你都唔敢搞咯 !

等於見有人想跳樓,
(電視情節)
你叫佢跳....
佢反而唔敢跳.

無論如何,
實際應先面對現實,
衡量後量力而為之.
你總欠債幾多???
月入幾多???
ming627 發表於 27-8-2014 12:02
師兄!我重有其他債務都避咗好多年,而家去攪破產,係咪應該先上環聯攞報表先??唔該!! ...

是,去 環 聯 取 份 報 表 , 好 似 要 160 元 一 份
flypig 發表於 27-8-2014 13:39
你總欠債幾多???
月入幾多???

總數真係唔清楚,因為已經避咗好多年!而家月入大約萬一!
ming627 發表於 27-8-2014 14:35

多年前,你避時欠幾多???
1 如果要處理:
你搞清楚連欠幾多先喇?
2 如果要避數,搬屋,轉職,轉電話,搞番上次咁咪一樣
ming627 發表於 27-8-2014 14:35

佢打比你,都係知你電話0者,咁知唔知你住邊??
flypig 發表於 27-8-2014 15:20
多年前,你避時欠幾多???

開始避嗰時大約每間三至四萬!
Heihei 發表於 27-8-2014 19:25
佢打比你,都係知你電話0者,咁知唔知你住邊??

唔知道!
天帝 發表於 27-8-2014 11:39
收 數 佬 刀 會 叫 債 仔 攪 破 產 ?

收數佬通常只叫人還錢, 可能呢個收數佬同老細有唔妥, 倒米
其實我係應該計續避收數定破產好呢?咁多位比啲意見吖!唔該!
比啲意見!!唔該!!
睇你想唔想繼續過這種逃避下的生活,還是搞破產來一次了結

如果你肯定佢唔知,咁轉個電話號碼咪得囉,唔好用自己名出,睇下有無朋友可以幫你出到。