破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

俾意見 破產不破產

還有其他人比意見嗎?
因為我申請緊IVA, 如果批左,  下年仲係好辛苦既話, 我會搞破產>_<
pallmall2012 發表於 25-8-2014 19:24
還有其他人比意見嗎?
因為我申請緊IVA, 如果批左,  下年仲係好辛苦既話, 我會搞破產>_<
...

初期 去到停收費 要交幾多錢左右
總欠債:66萬。   Iva費用,35000/4期比
pallmall2012 發表於 26-8-2014 09:18
總欠債:66萬。   Iva費用,35000/4期比

我自己問過  萬八蚊左右完成全程序
申請左破產,財務機構係唔可以再向你追數既!
首先你考慮下破產後會否影響到而家呢份工,同埋破產前,自己有無曾經盡力去還過,我本人就曾經成份花紅去清卡數,如果只係借左錢又短期內申請破產,又唔請律師幫手既話,你就同丟八千幾蚊去咸水海無分別,破產失敗既話就財務公司肯定追死你,分分鐘要你即時還錢都有可能.
而且你話果尐係loan,即係有訂立還款期,最多自己一張信用卡都唔好用喇,有幾多用幾多,年薪156000,欠20萬都應該應乎得到,當然你如經常過期被罰利息就唔掂啦.假如你的發薪日期不配合還款日期,可以打電話去同財務公司更改過數日期.
pallmall2012 發表於 25-8-2014 19:24
還有其他人比意見嗎?
...

你要有心理準備 因IVA是同債權人有協議 若違約 随時被追討 若你能捱到 當然好 一旦過了一年後才失敗去申破 那你白捱了這年几 而又捱多4年 以我為似 我選擇申破 但依然要還$ 但至少生活安定先 你自己想想 做IVA就要唸曰後申破 捱都要捱埋去
我想問 我呢幾日會申請iva  但大眾呢期供唔到  會唔會打去同佢講話我申請iva 停一停收數?
tamura63 發表於 26-8-2014 12:06
我想問 我呢幾日會申請iva  但大眾呢期供唔到  會唔會打去同佢講話我申請iva 停一停收數? ...

你不需問 電話照聽 有話直講 看他們点做 因IVA同申破 申破就聽电話 就算聽都拖住直到入了申破紙
lulumason 發表於 26-8-2014 12:19
你不需問 電話照聽 有話直講 看他們点做 因IVA同申破 申破就聽电話 就算聽都拖住直到入了申破紙 ...

咁iva 咁點做  唔想收數打擾到屋企人同公司 因為月尾一出糧就搞
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作 債務舒緩是民間D顧問公司 會計公司 同某D 6C 行 ( 6C行會衡量過你的還款能力而轉而叫你申破) 提供 但亦好多失肢例子 由其是由 顧問公司 會計公司做 你自己上破署網睇睇 IVA 点做啦
lulumason 發表於 26-8-2014 13:28
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作 債務舒緩是民間D顧問公司 會計公司 同某D 6C 行 (  ...

搵左某間問  佢話100%做到 iva    唉 重點都唔係做唔做
係想知幾時停收數

請小心 个个都会話百份之百OK 话明不成功不收费 如果有2間以上銀行或財仔不願意同你做iva 並要你即時還清債項 你都几頭痕 莫說停止追數
lulumason 發表於 26-8-2014 13:28
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作 債務舒緩是民間D顧問公司 會計公司 同某D 6C 行 (  ...

IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作

BINGO!!!
宜家有D 結餘轉帳,呢D 成本又低.如果還款者無能力,就咩 LOAN PLAN 都瓜得.
IVA 成本太高.如果中途樓主有咩意外如被炒,利息上升 ETC ETC, 咁又要用多4年去老破.
flypig 發表於 26-8-2014 14:17
IVA 是在破署做 過我以前6C 及外判 這是破署失敗之作
BINGO!!!
宜家有D 結餘轉帳,呢D 成本又低.如果還 ...

大家覺得iva無用?
果間IBC 話100%
tamura63 發表於 26-8-2014 14:22
大家覺得iva無用?
果間IBC 話100%

唔係無用.只係成本較大.失敗個案多. 呢D 野因人而異
IVA適合:
‧有較穩定收入而欠債超過月薪十多倍以上的債務人
‧敏感職業而不能申請破產的債務人

你去呢個LINK 望下O岩唔O岩你:
http://www.loaneasyhk.com/a05.html
有好多Q&A,如:
申請IVA的過程是否很繁複,時間會否很長?
過程相當複雜,所以需由具經驗人士全程跟進。根據最近期案列,一般申請期為四個月左右
我個職業就唔敏感  但我想綜合黎交   
所以想揀iva  
tamura63 發表於 26-8-2014 16:00
我個職業就唔敏感  但我想綜合黎交   
所以想揀iva

有無試過結餘轉帳???
flypig 發表於 26-8-2014 16:56
有無試過結餘轉帳???

試過  冇批  因為tu低 同多遲還  所以想做 iva
但小眾逼得太緊  聽日會到收數部
做得iva不如搵律師同你做債務舒緩,其實13K一個月欠200K係唔難捱架,我嗰陣11K頂320K都頂到1年啦!

你搵多份part-time啦細路,唔好一心諗住破,你根本仲有彎轉又何必呢?
kumiko1030 發表於 26-8-2014 20:24
做得iva不如搵律師同你做債務舒緩,其實13K一個月欠200K係唔難捱架,我嗰陣11K頂320K都頂到1年啦!

你搵多 ...

有d數pass左去 收數 仲有得做債務舒緩咩? 我差緊小眾一期 有冇得傾債務舒緩 其實我下個月打兩份工 其實都頂到  但小眾都唔肯傾 搞到好煩