破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: chongxin
打印 上一主題 下一主題

超好人的6C

chongxin 發表於 1-8-2014 23:23
你有正能量的心態值得稱讚!!
你把收支表交回後,等了多長時間破產主任才時通知你開始還錢的?

破後第一個月就要交錢了,不過破後第一個月的薪金被凍結了,没拎返來,所以第一個月没交。主任要我FAX申明唔交錢的原因。
第二個月剛出糧,一两天內交(我訂每月的2號交,跟主任商量了可以延後几天交,因離出糧日子太近,怕來唔及)。
我系每月訂了交幾多,若收入少了交不了要FAX申明為何交不了。我怕麻煩,若是收入少過開支我都照交。
sandysoso 發表於 1-8-2014 23:52
破後第一個月就要交錢了,不過破後第一個月的薪金被凍結了,没拎返來,所以第一個月没交。主任要我FAX ...

我意思係,你填好收支表後,過左幾耐主任通知你要上繳薪金? 一個月?或者一個半
月? 同埋佢點樣通知你每月上繳薪金?
chongxin 發表於 2-8-2014 00:09
我意思係,你填好收支表後,過左幾耐主任通知你要上繳薪金? 一個月?或者一個半
月? 同埋佢點樣通知你每月 ...

我交表時已經傾左生活費,即時俾我入數的戶口。
我的生活費系以上年的報稅表的平均月收入來定的收入,也即系話我上年的月收入減去我的生活支出,就系我每月要上交的錢。
sandysoso 發表於 2-8-2014 00:18
我的生活費系以上年的報稅表的平均月收入來定的收入,也 ...

原來如此,同好多人都唔一樣哦!
交表時我問了主任,系唔使開債權人會議,答我呢四年都系佢跟。你因為要開債權人會議,所以主任唔同你傾其他野。
更加幸運的是我系年結,收入和支出系年報度報,雙糧和花紅唔使特別申報,可以有多出的支出,系年報度報。
回復 支持 1 反對 0

要交的錢遲早都系要交,只系年結可以唔使麻煩左報右報,我都系選擇月月清數。
sandysoso 發表於 2-8-2014 00:18
我的生活費系以上年的報稅表的平均月收入來定的收入,也 ...

你是直接交文件俾破產署主任,咁快就知結果
hohochi 發表於 2-8-2014 02:51
你是直接交文件俾破產署主任,咁快就知結果

我系外判