破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 謝滿蘭
打印 上一主題 下一主題

問有關頒令後約見交文件同破署人事項

alan1872333 發表於 19-6-2014 12:33
我睇討論區通常外判叫你搵到工有幾錢..先同你傾生活費..

係咪散工都得

找到的話就直接和受託人聯絡, 要不要和你聊生活費權力在他們身上, 有些會等當事人收入大於支出時才去傾的.
笨笨狼 發表於 19-6-2014 13:08
找到的話就直接和受託人聯絡, 要不要和你聊生活費權力在他們身上, 有些會等當事人收入大於支出時才去傾的 ...

如果唔傾。。佢地都默認唔理的?
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 14:59
如果唔傾。。佢地都默認唔理的?

如果不傾, 就是代表狀況保持, 其實不是什麼壞事, 不用太擔心的,
至於要找多少錢的工, 就自由心證好了, 其實在妳在申請時, 交初步問訊已經填了生活費的初步數據了,
只要有單據, 有理由, 合理的生活費不難爭取. 而薪資多了一點, 就還她們好了, 不要想太多計算太多.

如果找到好工, 四年後解了破, 收入就是全都是自己的, 想到這就開心了, 管他現在要扣多少,
最少不會多過未破前付的數, 當心思改變了的時候, 心情就會好多了.
回復 支持 1 反對 0

笨笨狼 發表於 19-6-2014 15:06
如果不傾, 就是代表狀況保持, 其實不是什麼壞事, 不用太擔心的,
至於要找多少錢的工, 就自由心證好了, 其 ...

係的。。一開始申破律師幫我計到都16k。。入紙法庭係這數。。我諗到時搵住一份工。。收入大唔過支出應該順利搞店。。不過有些單據生活上難保留。。有咩單據要注意保留了?
謝滿蘭 發表於 19-6-2014 15:15
係的。。一開始申破律師幫我計到都16k。。入紙法庭係這數。。我諗到時搵住一份工。。收入大唔過支出應該 ...

單據盡量保留吧, 對於熱感紙的單據就先影印, 找一個大的文件夾, 分類儲存就會很方便, 不怕不見, 要的時候又可以找得到.
我破那時真係借錢借到夾埋一個月還成一萬一。。又清唔到數。。親人唔幫。。家人幫左些無辦法之下。。破產好了。。唔洗再累家人。。好彩申請破產期時無人上門。。依家俾自己教訓長大。。日後更識理財。。自己賺到錢洗先係自己錢。。唔好先洗未來錢。。人也要成熟。。。我都25歲了。。其實唔細。。依家歸零重新進發。。加油各位。。。好好彩搵到這討論區。。大家可以交流。。分享。。。鼓勵。。。唔係真係好無助同徬徨死。。
笨笨狼 發表於 19-6-2014 15:26
單據盡量保留吧, 對於熱感紙的單據就先影印, 找一個大的文件夾, 分類儲存就會很方便, 不怕不見, 要的時候 ...

好的謝謝