破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: wl02280234
打印 上一主題 下一主題

有事請各位幫幫手~

kumiko1030 發表於 9-6-2014 16:52
我會返下馬會兼職,不過人工有限,最多都係1500一個月,連埋綜援都是6000多火竹 ...

老綜那邊可以給妳當兼職嗎? 如果是破署這邊, 如果妳有其他收入就可能會要聊生活費, 那就要爭取生活費了. 因為如果只有老綜, 條件就會變得簡單, 一般支出加餐費就已經過了, 不過多了兼職, 收入就會增加了, 應該要用回一般師兄的填報方式了. 那是由官跟定一般外判跟就都有可能了. (不過最少肯定九成不會遇上殺手的.)
笨笨狼 發表於 9-6-2014 17:55
老綜那邊可以給妳當兼職嗎? 如果是破署這邊, 如果妳有其他收入就可能會要聊生活費, 那就要爭取生活費了.  ...

綜援當然可以返兼職,不過我都唔係成日返,好似宜家咁我都由三月到宜家都冇返過lu,只係當年去見馬會係咁啱佢有個請殘疾人仕計劃我先入到去做,之前見過四次佢都唔請,所以唔想就咁辭工。

其他收入都唔穩定,一個月得幾百蚊佢想點扣=口=?
回復 支持 0 反對 1

kumiko1030 發表於 9-6-2014 20:18
綜援當然可以返兼職,不過我都唔係成日返,好似宜家咁我都由三月到宜家都冇返過lu,只係當年去見馬會係咁 ...

沒有肉食的個案, 誰都不想去理, 最終是看案件落入什麼人手中跟吧. 如果案件很簡單(如那些名人)應是由官直接跟的, 文件數據比較煩的才會落入外判手中????????? (當然落入外判手中跟得會比官緊吧, 不然不會有些外判直接用定額還款價了.......)
笨笨狼 發表於 9-6-2014 20:33
沒有肉食的個案, 誰都不想去理, 最終是看案件落入什麼人手中跟吧. 如果案件很簡單(如那些名人)應是由官直 ...

我綜援一個月有約6300連屋租,扣完屋租仲有5700左右啦,再計埋份糧應該多幾百蚊,一個月應該有6000左右,但萬一身體差好似宜家咁,真係得返5200!冇返工都俾人扣糧=-=" 真係慘
kumiko1030 發表於 9-6-2014 21:23
我綜援一個月有約6300連屋租,扣完屋租仲有5700左右啦,再計埋份糧應該多幾百蚊,一個月應該有6000左右, ...

想太多也沒有用, 船到橋頭自然直, 都上了馬, 拼命過四年就好了.