破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: hkmcb
打印 上一主題 下一主題

頒令後要銀行戶口

hkmcb 發表於 19-5-2014 12:00
我刨過文好似唔洗,但不少銀行再開戶要即時存500

戶口幾時有要睇破署主任幾時比封信你,你話超急同肯合 ...

我上星期已經宣左誓,結束左公司,依家要搵工,無銀行戶口真系搞唔掂。多謝師兄解答。
笨笨狼 發表於 19-5-2014 12:14
現在是5天內, 不錯說, 當時我收的說要文即去見, 不然也要在3天內聯絡完成.

不要太緊張, 大約一兩個小時 ...

THX!!明白明白,真的要帶定文件係身穩陣D

其實我月入11000,應該唔洗開大會啦!!
再問:如果想保留舊銀行戶口,可唔可以,當然此銀行戶口不是欠債銀行。
hkmcb 發表於 19-5-2014 12:31
THX!!明白明白,真的要帶定文件係身穩陣D

其實我月入11000,應該唔洗開大會啦!! ...

^^ 是啊, 放鬆心情就好, 因為是新開始, 之後就不會被債權人一直追了.

師兄月入是11K, 之前申請的支出是多少呢?
如果單身又和家人同住, 生活費可能是7/8K, 那大會一定在等待了.........
如果是家庭支柱, 又太太/小孩/養父母, 生活費大多過萬, 那開大會也沒有意思.
開大會只是債權人認為你可以還更多而已, 如沒有機會拿開也沒有意思.
笨笨狼 發表於 19-5-2014 12:42
^^ 是啊, 放鬆心情就好, 因為是新開始, 之後就不會被債權人一直追了.

師兄月入是11K, 之前申請的支出是 ...

單身又和家人同住
之前6C幫我填到11500支出

即開大會機會高??
要破產 發表於 19-5-2014 12:34
再問:如果想保留舊銀行戶口,可唔可以,當然此銀行戶口不是欠債銀行。

視乎唔同銀行的,都係要果日拎封信去銀行問先知
hkmcb 發表於 19-5-2014 12:52
單身又和家人同住
之前6C幫我填到11500支出

師兄的明細不詳, 所以也不知道成不成.
不過, 你是由6C幫忙的, 可以填寫1萬1多, 就是有單據/理由了.
那麼就算之後她們再扣再減, 估計也不會扣太多生活費.

所以師兄也不用想太多, 所謂"該死不用病", 所以根本不用擔心.
樂觀信心面對就可以了.
回復 支持 1 反對 0

笨笨狼 發表於 19-5-2014 13:15
師兄的明細不詳, 所以也不知道成不成.
不過, 你是由6C幫忙的, 可以填寫1萬1多, 就是有單據/理由了.
那麼 ...

OK!!有咩新消息再分享