破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求救報定唔報好

kumiko1030 發表於 12-5-2014 06:23
因為要先處理過戶,我是紙的股票

電子化後, 紙的變得困難了, 真是諷刺.
(以前以紙為主導的程序: 只要放盤, 有人買, 就立即開票,
股票行間派員去對方行交收, 支票換股票......快的半天至一天就OK.
現在電子化速度快了, 紙本的反而沒有人去打理.......唉.........
因為以前我試當過交收員, 以上說的是以前的程序.)
kumiko1030 發表於 12-5-2014 06:22
唉,法援都批,最出奇就是判案書跟庭上錄音的內容都不同

這是法院上的程序出問題, 如果是這樣法官也不能以判決書為準, 可以再上訴.......
法律真的是有錢人的玩意, 沒有本錢的, 知道也不能做什麼.......
打官師是金錢的損耗戰......, 如果是外國, 打官師其實是很平常的事情.......
(記得以前曾讀的案例, 英國人可以只為了一點事, 就直接在法院對決.....)
kumiko1030 發表於 12-5-2014 05:22
我嗰張due date係五月四號囉,另一張係七號,七號嗰張找咗,係差四號嗰張太大條數,我日日都打去催佢快D ...

原來你未申破賣股票. 如CHING 所講,申不申報,都係小事.應該唔會俾人告.
但既然未申破,何不申破時 填上去??
區區幾K 姐.小事!!

至於你 MOTHER 代你科水,唔駛驚.有合理解釋麻.
kumiko1030 發表於 12-5-2014 05:33
我都有諗過一個人企嚮馬路望清楚交通情況俾架車撞到我都以為係司機唔啱,點知係我唔啱囉=-=

真係好唔明 ...

呢D 交通野要睇個官信邊個.
如果你係名人,就通常著數一D.
如果你係一個小市民,就講運.當然你儀表,DRESSING ,工作等等 都有影響.
即係如果你係6C, E生, 美林 MANAGER,著數好多好多.
flypig 發表於 12-5-2014 13:08
原來你未申破賣股票. 如CHING 所講,申不申報,都係小事.應該唔會俾人告.
但既然未申破,何不申破時 填上去? ...

唔係我唔想報係個律師唔同我填落去...
不過我仲未去宣誓,所以佢仲應該等我D資料
kumiko1030 發表於 12-5-2014 14:13
不過我仲未去宣誓,所以佢仲應該等我D資料

答中了, 嚴格來說, 師妹仍然是自由人士.
要等宣誓, 正式入紙法院, 才會真正進入有效的法律程序.
如果可以宣誓, 就是妳的申請文件已經完成,
在文件/申請書上簽署成為有法律效力的.
不過在此期間, 6C已經會聯絡上債權人,
請她們交待申破人的最新總結欠, 即是債權人已經會知道你會申破了.
笨笨狼 發表於 12-5-2014 14:23
答中了, 嚴格來說, 師妹仍然是自由人士.
要等宣誓, 正式入紙法院, 才會真正進入有效的法律程序.
如果可以 ...

但是如果股票唔報我好唔安樂=-=" 但律師樓又唔肯幫我加返落去
kumiko1030 發表於 12-5-2014 15:29
但是如果股票唔報我好唔安樂=-=" 但律師樓又唔肯幫我加返落去

如果師妹要報, 6C也不能不報說............
但如果打死她也不肯.........
那就 1) 爭取到底, 以求安心 2) 聽她說話, 有事時, 要她們陪葬.......
還有方法 (3), 不過我想不到, 要其他師兄教路............
笨笨狼 發表於 12-5-2014 15:59
如果師妹要報, 6C也不能不報說............
但如果打死她也不肯.........
那就 1) 爭取到底, ...

就係囉=-="
大件事了,唔見咗中銀本簿仔.......
kumiko1030 發表於 13-5-2014 02:35
大件事了,唔見咗中銀本簿仔.......

慢慢想清楚再找找.......... 不要心急, 乖乖........
笨笨狼 發表於 13-5-2014 09:08
慢慢想清楚再找找.......... 不要心急, 乖乖........

找了全部地方都找不到/.\ 可否只報戶口號碼....
kumiko1030 發表於 12-5-2014 05:33
我都有諗過一個人企嚮馬路望清楚交通情況俾架車撞到我都以為係司機唔啱,點知係我唔啱囉=-=

真係好唔明 ...

最重要你過馬路個位係咩位......係紅綠燈綠燈時?還是在有安全島的行人過馬路位?
kumiko1030 發表於 13-5-2014 21:28
找了全部地方都找不到/.\ 可否只報戶口號碼....

我當時都無簿仔,就甘比個號碼同大約有幾多錢係戶口甘樣報
kumiko1030 發表於 12-5-2014 15:29

其實我當初有D野需要報而忘記同律師講,之後同律師講返佢話其實到時頒令後見主任再報返都得(而後來我甘同主任講,主任都話無問題,甘樣後報都得)
QAQAQA 發表於 14-5-2014 09:31
最重要你過馬路個位係咩位......係紅綠燈綠燈時?還是在有安全島的行人過馬路位? ...

嗰個位係單車徑出口,不過唔緊要啦!都幾貴用咗幾十萬買到一個人的人性,宜家同我講我一輸官司就變差,我自問我一直都係咁,有冇官司的時候我都係咁樣,變的人係邊個?一直係佢叫我去上訴,到知道上訴機會好微就執野走,咁算咩意思?有人有難我同佢捱,到今日弄至如此田地,一下就捨我而去,我後悔當日救佢。
kumiko1030 發表於 14-5-2014 13:36
嗰個位係單車徑出口,不過唔緊要啦!都幾貴用咗幾十萬買到一個人的人性,宜家同我講我一輸官司就變差,我 ...

甘算了,過左去既就算了,依家最緊要照顧好自己
今日律師樓突然打嚟同我講問我要股票資料同官司資料=-="
kumiko1030 發表於 14-5-2014 23:06
今日律師樓突然打嚟同我講問我要股票資料同官司資料=-="

好突然啊, 之前打死都不肯填...............
另外, 為何要官司的資料, 和老破有什麼關係??????????????