破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人掙扎中,,,好難面對

我都好小睇 post羅。

樓主。我睇完真係唔係好明,人大左,理解力低左,樓主真係要可憐下我呢個老人家。

1. 你而陸爭人 10 幾萬。
2. 你屋企人唔係再幫你去頂呢期還錢,因為覺得已經幫唔到。
3. 你上月去借左 3 萬 去還卡數。

係借3萬去還卡數。
一個月 3 萬 min pay ?????而你只係爭人 10 幾個?

4. 你月入 1 萬。

小弟有以下見解或者唔理解。
1. 你爭乜卡數。一個月要還 3 萬 min pay?
2. 你其實爭人幾多?
3. 你點駛你份人工?
4. 你呢一年,你駛左錢去邊?家人點幫你?點解你會不停去 check TU?
5. 如果你真係爭人 10 幾個,你月入1 萬,我諗唔到原因要去破,同埋銀行點解會做你
6. 我諗唔明點解上個月你去借銀行 3 萬,其實你借左幾多,有幾多羅去還錢,有幾多羅去用?

唔好意思,我個人覺得你重有野未講。

admin 發表於 3-5-2014 21:31
我都好小睇 post羅。

樓主。我睇完真係唔係好明,人大左,理解力低左,樓主真係要可憐下我呢個老人家。

1. 你爭乜卡數。一個月要還 3 萬 min pay?    一個月本身要還銀行三千幾 ,三萬是上月借來cut一張卡

2. 你其實爭人幾多?
     現在十三萬(已包所有數) 之前二十萬..

3. 你點駛你份人工?
    三千幾還卡數,三千家用,二千還屋企

4. 你呢一年,你駛左錢去邊?家人點幫你?點解你會不停去 check TU?
      家人這一年還了五萬,check tu是今月6萬沒辦法所以去試借 ><

5. 如果你真係爭人 10 幾個,你月入1 萬,我諗唔到原因要去破,同埋銀行點解會做你
     之前叫銀行cut卡,六萬多,時間太忽然 依家改口說分期,銀行不肯再借

6. 我諗唔明點解上個月你去借銀行 3 萬,其實你借左幾多,有幾多羅去還錢,有幾多羅去用?

三萬上月借來cut左一張卡

唔好意思,我好急好亂所以講唔清楚><

katie 發表於 3-5-2014 21:25
多謝你回覆左甘多>< 我真係孤立無援 唉
今朝上了三姓律師行 因為係免費諮詢 所以得個顧問見我 我同其中一 ...

不要客氣, 在網路世界都可以相遇, 只是互相幫忙而已.
(以前我租房子的房東很好, 我離開時對他們說, 真不知道如何感恩才是,
房東告訴我, 不要記掛在心上, 今天他們幫我, 明日只要我也去幫助別人就是最好的報恩了.)

聊回你的事件, 最少是有一個家人肯去6C那邊看看,
雖然可能是最沒有影響力的一個成員, 不過在策略上就會有化學的變化,
1)見過6C, 他們會了解一些真相, 比方原來很有可能要還上數仟元,
那麼他們原來的計劃就會有改變, 比方他們可能會想不用還,
那你每個月還五六仟給他們也可以了, 但原來會被盡量扣錢的,
那麼破了他們也沒有什麼好處了.
2)原來有可能被關的, 誰會去亂試呢?
3)原來6C收費不是很貴, 那為什麼還要選顧問加6C呢?

也許就是有了化學變化, 剛才你的家人才會給你另一個選擇,
現在你可以試的方法是, 和他們講好數, 如何去幫你, 如何在最有利相方的情況下,
不用老破, 而你又可以還到錢給他們.

不妨告訴他們, 要強迫被銀行去扣你的人工好, 而他們又無法收到還款.
還是把這些錢都用來還給他們好呢? 更狠的方式是:
銀行收你的利息, 倒不如由他們幫你全清, 之後連利息加本金還給他們,
每月直接給他們五/六仟元...........
(類似這樣的, 就是談判技巧了, 用最好的資源互相有利, 而不是互相損失.)

成單野好似係家人改變心意﹐你又爭唔落﹐亦無咩好喊。家人起碼俾左60K
1你有幾個戶口﹖搵一兩間最熟的試下做結餘轉帳
2 如果借唔到﹐就再問銀行借﹐唔好問1間借60K﹐問3-4間借20K。就算無戶口﹐都可以上去
3 你問題在於時間。其實拖佢半個月唔難﹐話
有筆錢番緊。到時搞唔掂先破
4 債務重組最on9
5 你顧問收幾錢﹖小心斬你
katie 發表於 3-5-2014 21:17
之前屋企人說替我還埋這筆,所以叫銀行cut卡,
但忽然屋企話不還了,要我破產,不過依家銀行就一次過要我還番 ...

1你幾時要還﹖
2 好多Loan兩星期過到數
3 一間借20K﹐3間60k
flypig 發表於 4-5-2014 14:15
1你幾時要還﹖
2 好多Loan兩星期過到數
3 一間借20K﹐3間60k

唉,我都知自作自受架啦,依家冇人冇物
citi, dbs,大新 reject左我,恆生35000可能得,但0.08%
條數今月19号要还
笨笨狼 發表於 3-5-2014 23:12
不要客氣, 在網路世界都可以相遇, 只是互相幫忙而已.
(以前我租房子的房東很好, 我離開時對他們說, 真不 ...

嗯嗯 初步可能唔迫我破
不過今月筆數要自己死掂
以後成份糧除分期外要全部俾佢地
唉 其實都係迫緊我自破
我會好好考慮運用師兄建議,希望至少過到今個月,
真係好辛苦

katie 發表於 4-5-2014 14:40
嗯嗯 初步可能唔迫我破
不過今月筆數要自己死掂
以後成份糧除分期外要全部俾佢地

基本上, 人的思考方式是很直線, 解決問題的方法也是見一招解一招, 也主要是解決眼前的問題優先為主.
不過在行政決策為主導的思考方式, 以遠見為主題, 就是不單要解決眼前, 也同時解決未來一段時間的問題.
當然, 問題在人數越多的時候, 變數就會越多, 困難程度就會增加了.

不過, 在分析行動前, 有一些很簡單的條件, 可以提示你可以選擇什麼的方式:
對自身的條件:
1) 以最少的資源, 完成最大的效益.
2) 以力打力, 把被動變成自身的主動, 把別人的強迫變成別人的自願.
3) 以自身未來的得失來分析眼前什麼對自身最有利, 同時要減少自身眼前及未來可能出現的危險.
對於對方第三者, 人有三大類:
1) 損人不利已.
2) 損人利已.
3) 互利互惠.
基本上, 第一類的人最少, 遇上了只能避開攻擊, 自己想辦法, 千萬不要給對方有機會落井下石.
而第二類最多, 第三類最聰明, 不過在方法上, 第二類和第三類是一樣的,
差別是你要花多少口水和時間來遊說對手.

以下是你的個人財務分析:
假如你一個月是一萬收入, 如果條件是家用照給, 每月還四仟, 那麼一個月就給7仟家人,
如果可以分4-5年時間, 4K*60=24萬, 家人幫你出了6萬, 如加上再幫忙現在的13萬, 加起來才19萬.
那麼對他們來說是百利而無一害, 而且家用仍然有承擔, 多給她們的算是感恩和報答.
對你而言就解決了銀行的壓力, 又沒有破產的副作用, 這就是真正的互利互惠了,
而你的承諾就是不能再借貸, 也要把所有卡取消, 好好的省活5年.
如是者, 總好過4年或以上的老破/重組, 也沒有了副作用.
笨笨狼 發表於 4-5-2014 16:08
基本上, 人的思考方式是很直線, 解決問題的方法也是見一招解一招, 也主要是解決眼前的問題優先為主.
不過 ...

樓主家人我估係控制喜好者﹐好可能是女的﹐你講D唔岩呢種情況
flypig 發表於 4-5-2014 17:52

如果師兄有細心分析樓主的留言, 你就會了解我的意見了,
如果真的是只控制, 是不會不理智的行動.
其實, 在當中可以看到的是他們/她們害怕損失, 所以才要樓主老破,
而更正確的是, 就算老不老破, 他們都希望樓主可以先還給他們,
所以, 那不是控制, 而是樓主的地位是家人中最小的, 所以沒有太多發言權.
而擔心借了的錢沒有得拿回, 所以才要求樓主同步還款而已, 這是人的正常心態.

不過, 最終都是一家人, 只要互利互惠, 是有方法來談判的.
flypig 發表於 4-5-2014 17:52

如果, 真的和師兄所言, 相信樓主的故事不會有所變化,
因為一開始是家人相信顧問, 就立即停下支援, 一定要老破.
之後, 我和樓主有提小意見, 請他們家人和樓主一起去見6C而不是顧問.
而樓主也剛好有做此行動, 而見了6C之後, 樓主家人原本一說不異的決定卻突然轉變,
反而提議樓主可以不老破, 不過也要答應他們的私人還款要求,
另外是現有的問題是不會幫忙. 其實, 這已經在說明是錢財的問題/要求了.

所以我更相信, 如果只為了金錢, 害怕有更大的損失, 那麼事情就一定有轉機,
好好的聊, 就一定會有解決的方法, 而我之大膽給樓主假設建議,
就是可以看看可以到達甚麼的底線, 一家人可以如何有最大的效益,
而不會把金錢流給家外的人...........
樓主及各位,我只有小小意見。
1. 分開借其實唔可行。而家 TU 咁的樣,借到第一間已經好難,第2間就唔駛諗啦。老實講,第一間去到銀行借,我諗都無機會。大家過來人,心照銀行點計分。我只可以講:點都好,千奇唔好問財仔同中介,除非你想死,真係會死。
2. 如果可以,你可以叫你家人上來睇下個討論區,比佢知道多點破產資料。我諗好過你講。都好過聽律C,同顧問講。佢地要明白,顧問同律C係以生意行先。
3. 以你個情形,如果老破,自已做好過。你情形又唔係複雜。
4. 19 日到期我建議你
a. 找份 part time 先,先有多點收入,才有野講,理應一個月多1千唔難。你怕辛苦,我無野講。
b. 駛費:我唔知你實際情況,但係我試過幾 100 一個月。用唔超過 500 一個月。(唔計車費)。早,午餐都係食包!夜晚食屋企。幾年。做得到的。唔好話唔得。而且你個情況只需一兩年就得。
c. 咁你一個月應該有接近 10000 還錢。
5. 老實講,我唔清楚。但係我想,你可以一方面同銀行講數,另一方面同家人講數。

笨笨狼 發表於 4-5-2014 22:16
如果師兄有細心分析樓主的留言, 你就會了解我的意見了,
如果真的是只控制, 是不會不理智的行動.
其實, 在 ...

呢種CONTROL 心態,香港女性常有.男性就視乎運氣.
如果真係PURELY 為錢,就唔會借5萬出黎.要佢一個月還兩K,就係一方面照,另方面要教訓樓主.
借借下唔借,就係 心意轉變.以前叫 5時花,6時變.

如果真係以上情況,樓主只要扮死9,到時2K 欠住先.最多俾人疲勞轟炸,單單打打,真係潑X 怕死9.

最後,我非常同意CHING 所講,要揾6C, 唔好信顧問.唔係家人以為顧問所講為最好.樓主就慘了.
其實我有望過下,不過我又唔係好太明白點解會信顧問呢?我一心之前想清數,去過一間顧問,當時咩都唔知,我只知講的一回事做的一回事,到最後因為感覺不太良好,用了excuse甩身了,名冇簽到,因為都唔知收幾錢!

反而真係真心去搵律師俾一批律師費睇下可唔可以做到綜合債務舒緩,我覺得咁樣落去唔係辦法,自己去傾成功機會應該冇。之前我阿媽都係咁話俾又唔俾講咗話幫之後又話自己冇話幫過,你真係要諗一諗我覺得破產唔係一條出路,我捱40個卡數都可以以13K收入捱到兩年幾,其實只要用綜合卡數方法真係可以諗諗,為十萬破太嘥了!

人工高的part-time誠意推介馬會,最近投注站請人請得好鬆因為我地真係唔夠人用,你可以試下去問下!時薪都成45架!
kumiko1030 發表於 5-5-2014 17:12
其實我有望過下,不過我又唔係好太明白點解會信顧問呢?我一心之前想清數,去過一間顧問,當時咩都唔知,我 ...

多謝甘多位意見><綜合更新情況

我依家到屋企都受緊疲勞轟炸
耳仔無停過 咩難聽說話都受晒 只有沈默應對
就頂唔順 唉 看你地意見係我僅有的安慰....

屋企人一定一定不會再幫了,只有鬧同鬧 鬧完又鬧
講到明除左分期外要收四千 反正我不抱任何希望了
我今日再問左一間銀行試分期 看下過兩日有沒結果啦,
二線真心唔敢碰 唉結餘果D今個月應該都不成 利息超高 貴過分期
part time我會找呀 同埋積極找轉工 希望快D跳糟有多少收入加啦....

成份人工都無了...
依家頂得一日得一日啦. 屋企人就等住我自破,

多謝你地T.T 我會日日上黎希望有正面消息

katie 發表於 5-5-2014 22:30
多謝甘多位意見>

加油啊, 另外您有決心就好, 記得, 千萬不要找二線, 就算破了, 他們也不會放過人的.
笨笨狼 發表於 5-5-2014 22:51
加油啊, 另外您有決心就好, 記得, 千萬不要找二線, 就算破了, 他們也不會放過人的.
...

明白>< 所以今日再試恆生 明知無望我都不敢再找其他....
如果屋企人都仲有商量或者好行D啦
現在反晒面爭在未迫我搬 只有靠自己信念 但願過左今月好少少...

笨笨狼 發表於 5-5-2014 22:51
...

對呀,二線千祈唔好試
flypig 發表於 5-5-2014 09:59
呢種CONTROL 心態,香港女性常有.男性就視乎運氣.
如果真係PURELY 為錢,就唔會借5萬出黎.要佢一個月還兩K, ...

男果兩個屋企人最迫我囉 哎
所以現在淨還家人也4K了
我要支持住 他們話我一還不到就會告我=.= 我費時又嘈交 只好無言...
katie 發表於 5-5-2014 22:30
多謝甘多位意見>

其實你不如試下有冇社工幫到你,用家庭問題試下申請一人單位公屋,你有冇諗過搬去向晴軒暫住,之後再諗辦法?因為你宜家D屋企人擺明就係想迫死你,佢單打你你大可以單打返佢地!

如果我係你我係會試下探口風一句就車埋去問佢係咪咁想我破產?得我破,不過你地借俾我D錢我會照寫埋落去呢四年我唔會返工唔會做野,你地唔使旨意我呢世會還返一分一毫俾你地!