破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

過左4年已為捱過了,點知。。。

可能外判太忙咪玩嘢拖下拖時間啫,到你解釋晒佢可能睇都唔睇就發封不反對通知書俾你,我年年都係報支出大過收入,當初傾生活費佢都係計我支出大過收入,如果收入大過支出就要還錢架啦,同埋我呢4年外判就隔幾個月同我交流,又成日轉助手,d嘢解釋完又再解釋,真係煩到呢,而家我都等緊封不反對解破通知書,希望快d有,唔駛再煩
smallcat 發表於 18-3-2014 00:17
佢話你支出大過收入, 多幾百蚊多鬼餘喇, 咁都算借錢? 一個月才多幾十蚊

犯刑事, 佢地嚇你多過真, 你都係 ...

我無寫過支出餘款係家人資助呀。。。
我與家人租住單位一齊住,大家都有分擔交租,我填每月租金$5000(約1/3), 佢質疑點解係呢個數
EWB 發表於 18-3-2014 00:18
下..佢點解知你出支大過收入架???  
我係新人..係3月頒令..我第一份申請表...支出大過收入4-5千...而頒令後 ...

因為年報表要清楚列明各項支出同收入,不能隱瞞
smallcat 發表於 18-3-2014 00:14
外判係可以唔通知你有無問題  有無權就唔知了  

外判係咁架喇  所以, 各位如到4年, 千萬不要懶唔理解破 ...

只怪我之前闊佬懶理,已為過左4年就雨過天青。。。
smallcat 發表於 18-3-2014 00:08
去等法官判  但睇你夠唔夠膽玩咁解

sigh…即既求助無門,自求多福啦
其實如實同外判解釋左都應該冇咩問題,佢要咩證明都盡可能提供,冇就書面通知解釋,我覺得投訴反而會被玩得甘,祝順利
kit9462 發表於 18-3-2014 01:04
可能外判太忙咪玩嘢拖下拖時間啫,到你解釋晒佢可能睇都唔睇就發封不反對通知書俾你,我年年都係報支出大過 ...

我都希望過到關,都唔知仲可以解釋D乜野,有既資料早已經俾晒佢地,大家都努力呀,早日攞信有覺好瞓!~
krazy1777 發表於 18-3-2014 01:23
我都希望過到關,都唔知仲可以解釋D乜野,有既資料早已經俾晒佢地,大家都努力呀,早日攞信有覺好瞓!~ ...

咁你咪直接問佢地有乜要解釋  你有懷疑我有解釋  解釋左如果佢都唔比你  咁你先再睇下點做  唔係咪使幾千蚊搵個律B咯 (雖然我唔建議咁做, 但如果佢地一路要你解釋, 但又唔接受, 咁點結局?)
kit9462 發表於 18-3-2014 01:20
其實如實同外判解釋左都應該冇咩問題,佢要咩證明都盡可能提供,冇就書面通知解釋,我覺得投訴反而會被玩得 ...

無乜問題但佢地一樣可以拖多你幾個月  你吹佢唔帳

所以, 依家個世界好亂, 將D野外判出去, 根本就好多問題出現

krazy1777 發表於 18-3-2014 01:09
我無寫過支出餘款係家人資助呀。。。
我與家人租住單位一齊住,大家都有分擔交租,我填每月租金$5000(約 ...

但最主要睇佢當初有無批你5000元租金做生活費?  如果有, 佢地懷疑乜?

所以, 最初批既生活費銀碼係好重要   佢地批得既, 就算去到法官都無大問題, 要是懷疑, 當初就唔批你5000租金喇?  呢個係你解釋既好論點之一    佢4年前唔懷疑你, 依家懷疑?
最初批無租金, 因當時不是租屋住,但就有批$4000供養父母,管理費,差餉等, 直到2012年頭開始租樓我就開始填寫$5000 呢個數,但呢個數比起當初批評管理費,差餉及供養父母既總和為低,每月交$5000亦係鐵一般既事實
krazy1777 發表於 18-3-2014 10:30
最初批無租金, 因當時不是租屋住,但就有批$4000供養父母,管理費,差餉等, 直到2012年頭開始租樓我就開 ...

但你租金係要比外判批的 你覺得多覺得少都無用 最重要係外判批唔批  如果師兄你之前無確認佢地有無批呢個5k租金, 你都吹佢唔漲, 因為佢可以同你argue佢地都無批你
sigh…我實在太大意…應該凡事品報...
krazy1777 發表於 18-3-2014 10:30
最初批無租金, 因當時不是租屋住,但就有批$4000供養父母,管理費,差餉等, 直到2012年頭開始租樓我就開 ...

問題就响呢度,你有鐵一般事實,咁就比鐵一般証據佢,再同佢傾
清風 發表於 18-3-2014 12:06
問題就响呢度,你有鐵一般事實,咁就比鐵一般証據佢,再同佢傾

但其實,點解仲要租 5000蚊  (1/3 )既租呢? 咁全個租咪15000?  你大拿拿要比 5000蚊租喎… 你今次真係要拿番曬d租單合約和每月租單收據出來解釋和做証據了!你未問過佢自私加大自已生活費或改自己既生活費真係唔太得…
就算你個數比當初為底,咁你一定要解釋原本批你生活費既開支去曬邊…例如你用左d錢去租食,咁邊個供養你父母?  咁你父母個幾年邊個養?  食咩?  差响和管理費既錢邊個交?
已經在信中解釋晒,希望佢地接納
krazy1777 發表於 18-3-2014 13:21
已經在信中解釋晒,希望佢地接納

等係好消息     如果佢地無批你5k租金, 真要睇佢地接唔接受你解釋  
你呢個情況,要睇佢肯唔肯同你重申批數

如果唔肯,你話係租金三份一,約1700一個月是嗎?

如果係最差打算補回生活費上限的超額

例如生活費批8000 你加入租金後支出9000,共有15個月。

9000-8000=1000 x15=$15000找數即可(可以傾數)

好多外勞都會臨尾先玩嘢,就算冇錯都會難你3幾個月先攞到,不反對通知書

各師兄妹記得4年滿一定要申請,及中途開支有變一定要通知