破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: admin
打印 上一主題 下一主題

關於破產需知帖字

清風 發表於 22-8-2013 06:40
打攪到大家,唔該哂admin同各版主.......

打9d咩 更正更正 有更正有進步
smallcat 發表於 21-8-2013 22:47
咁即係到期後, 交年報, 一般我都個日後幾日就寫好年報, 呵,
隔一星期後即申請    到時心 ...

話說我當初申請破產時, 誤中顧問圈套. 交多勁多費用. 之後又以為交週年報表好難貪方便又比錢.不過係另一位平D既.

不經不覺四年, 每年都要抽時間比佢填表.其實自己填仲好. 但既然錢已經比左. 唔比佢填唔抵. 今年佢已經提起要申請不反對通知書. 費用一千元而且講明一定要做. 到左果時我已經同佢講可以同破署申請, 佢話外勞跟一定要同外勞申請, 咪比D互聯網點(我一D都唔覺, 其實都係交流下資料, 總有個別CASE唔同, 有出入一D都唔奇). 而且佢話最好係解破期到期前半月同外勞申請. 我聽完都冇理佢. 因為就算唔可以同破署申請. 其他野都係要自己親身做. 顧問最多都係帶我去做. 我自問自己都做到唔想再比錢佢. 仲有錢就識收. 有其他野問一D都唔HELPFUL.
好彩有師兄更正!

不過我諗我都係第二日就一次過比哂最後果份報表同埋申請不反對通知書比佢...
BB5555 發表於 22-8-2013 12:15
話說我當初申請破產時, 誤中顧問圈套. 交多勁多費用. 之後又以為交週年報表好難貪方便又比錢.不過係另一 ...

如果外判就應該搵翻外判, 特別係開債權人會議後掟比外判跟既各位

如果主任跟既, 就搵翻主任
話說我當初申請破產時, 誤中顧問圈套. 交多勁多費用. 之後又以為交週年報表好難貪方便又比錢.不過係另一 ...

1 填表俾顧問同俾直接俾外判/主任分別:
都係要GATHER DATA.....
不過顧問有SERVICE,直接俾外判/主任無SERVICE....
你有唔明,可以問顧問.

我以為如果你盤數唔複雜,一開波自己搞,搞完直接俾外判/主任仲好.

至於係唔係由顧問申請,就要俾顧問去解破.我傾向於唔需要.

再睇下:
根本無講到一定要俾顧問跟.應該直振聯絡受託人的辦事處(外判)/主任就可以搞到
不反對申請書.然後STEP BY STEP

申請破產解除証明書的詳細情形
1. 已獲解除破產的破產人(‘申請人’)須先往破產管理處或其受託人的辦事處索取不反
對申請書;
2. 申請人須往高等法院登記處索取誓章表格,填妥誓章後前往宣誓處(低層1 樓159
室)宣誓申請破產解除証明書;
3. 申請人須連同誓章呈上破產管理處之不反對申請書及其身份證明文件為證物;
4. 申請人須把誓章存檔於高等法院登記處。向法院申請破產解除証明書毋須繳費;
5. 申請人將會獲發給一份用中文書寫的証明書。如欲申請一份英文版的証明書,請
用英文誓章申請;
6. 申請人須於三星期後之辦公時間內(星期一至星期五上午9 時至下午1 時及下午2
時至下午5 時,星期六上午9 時至中午12 時)親自前往聆案官書記辨事處(低層1
樓115 室)領取破產解除証明書。他亦可用書面授權他人代取,在授權書(見背頁
樣本)內請列明被授權者之姓名及身份證號碼;
7. 如申請人的申請有任何問題需要另行跟進,如有提供電話者,我們會用電話與他/
她聯絡;
8. 請小心保存破產解除証明書,已簽發的証明書一概不接受申請補發。
**在領取証明書時,請提供你的法院檔案編號。
flypig 發表於 23-8-2013 13:27
1 填表俾顧問同俾外判分別:
都係要GATHER DATA.....
不過顧問有SERVICE,外判無SERVICE....

(至於係唔係由顧問申請,就要俾顧問去解破,有唔同講法.我傾向於唔需要.)

唔需要傾向啦

再簡單講,申破的還申破 。只係辨申破。

你由破產署主任跟就所有問題都由主任跟,

被外判出去的就由外判受䚽人(外勞)跟所有都搵佢

dopod123 發表於 23-8-2013 14:01
(至於係唔係由顧問申請,就要俾顧問去解破,有唔同講法.我傾向於唔需要.)

唔需要傾向啦

其實我睇睇下,BB5555 有3 個PARTY:
1 顧問/律師行
2 外判
3 主任

佢想問:
Q: 係唔係經 顧問/律師行申破,就要經顧問解破.所以先有 1K 收費的問題
A:我估唔需要
Q:係唔係經外判/主任,就邊個搞邊個跟?
A:係.你係石仔就石仔,殺手就殺手.主任就主任

flypig 發表於 23-8-2013 14:08
其實我睇睇下,BB5555 有3 個PARTY:
1 顧問/律師行
2 外判

在我黎講申破後99%都係我同外判直接跟. 顧問只係申破後幫我抄照抄週年報表. 主任更加未聯絡過啦. 係想攞通知書以為可以搵佢. 點知都係要搵外判.

現在情況:
外判要求在申報週年報表後, 再出信書面澄清已交四年週年報表及已付政府派既六千大元. 之後就可以在指定時間去攞'不反對通知書'. 我傳真後. 外判已經主動聯絡我. 佢地會直接寄比我. 我唔駛去攞.

终於唔駛要請假去攞. 都好遠. 自己之後再去法院. 之後再等三星期去攞埋就一天光哂. 從新做人.

我決定唔搵顧問攪. 顧問只係帶我去法院就收一千, 真係好好搵. 仲有我既顧問係唔多幫忙, 問咩都唔想答.
BB5555 發表於 27-8-2013 09:44
在我黎講申破後99%都係我同外判直接跟. 顧問只係申破後幫我抄照抄週年報表. 主任更加未聯絡過啦. 係想攞 ...

其實我真係唔 mind 直接去搵佢,一陣收唔到都唔知催唔催佢好

睇完你呢個 post 我諗我交最後一份報表既時候會申報埋我已經將所有報表同有關記錄比哂佢,要還既錢都還哂
叫佢有問題搵我,冇問題就唔該出返封不反對解除破產通知書比我~
devilfish 發表於 27-8-2013 14:55
其實我真係唔 mind 直接去搵佢,一陣收唔到都唔知催唔催佢好

睇完你呢個 post 我諗我交最後一份報表 ...

其實我相信每一間外判做法唔同. 當然係交完最後一年週年報表連申請"不反對解破通知書" 一齊交再遲D打去問係大部分外判都應該得, 致於書面澄清就未必間間要咁做.
在我黎講申破後99%都係我同外判直接跟. 顧問只係申破後幫我抄照抄週年報表. 主任更加未聯絡過啦. 係想攞 ...

我因為太窮,由頭到尾都自己搞.
如果早幾年真係未必得.但網上資料齊備,過程非常之仔細.
連去幾樓行幾分鐘幾號房都寫埋.仲 有提示如你八達通要有幾多錢,到時影印副本ETC .

搵顧問的真係人比較多,主要都係有人有經驗,可以傾下.

祝順利攪掂

你間外勞都好肯寄比你只雖安在家中等,唔洗再見
dopod123 發表於 27-8-2013 18:34
祝順利攪掂

你間外勞都好肯寄比你只雖安在家中等,唔洗再見

已經被佢地抽乾哂. 不過未到收到封信都未算完全同佢地脫離. 佢地呢四年都好陰濕. 總係唔聲唔聲出警告信. 只係知因為近年佢地D人全班換哂. 所以作風明顯唔同. 除左減數當加數睇外. 佢地開始以咩都寄出. 費時叫D人黎又要浪費時間. 所以我先可以唔駛見佢地. 不過聽講係明明寄左文件比佢地大部分都話收唔到. 我份報表佢地都話收唔到要傳真多一次.
BB5555 發表於 27-8-2013 17:05
其實我相信每一間外判做法唔同. 當然係交完最後一年週年報表連申請"不反對解破通知書" 一齊交再遲D打去問 ...

我覺得呢樣真係好 PK, 點解可以間間做法都唔同...
BB5555 發表於 28-8-2013 09:41
已經被佢地抽乾哂. 不過未到收到封信都未算完全同佢地脫離. 佢地呢四年都好陰濕. 總係唔聲唔聲出警告信.  ...

所以我習慣隔三幾日就 fax 多一次,直到佢打黎叫我唔好再 fax !