破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

終於 4 年喇!!! 外判解破一問

天帝 發表於 20-8-2013 17:57
OK, IF 覺 得 吾 想 見 外 判 , 三 個 月 后 先 去 攪

其實都唔駛見既,fax 報表比佢既時候 fax 多封信比佢,叫佢覆你

不過講真,我都係聲都唔想聽

所以如果可以上網直接搵破署攪就最好
devilfish 發表於 20-8-2013 17:57
咁即係交最後一份報表既時候順便叫外判出埋好過

又唔係㗎!你即時問佢,佢一定唔比你,但你唔追佢,佢又有排都未幫你搞,幾煩㗎!
雲佬 發表於 20-8-2013 18:12
又唔係㗎!你即時問佢,佢一定唔比你,但你唔追佢,佢又有排都未幫你搞,幾煩㗎! ...

我又唔會叫佢即時比,因為我都係 fax 比佢
咪 fax 多張野比佢叫佢攪掂就出返封野比我
不過我比佢小過我一次話叫我唔好勁 fax 野比佢

喂大佬,你唔覆我我當你收唔到兩三日 fax 一次比你又有幾過份先?
我呢 d 盡責既市民黎丫嘛!一陣你話我冇通知咁點算
devilfish 發表於 20-8-2013 18:56
我又唔會叫佢即時比,因為我都係 fax 比佢
咪 fax 多張野比佢叫佢攪掂就出返封野比我
不過我比佢小過我一 ...

等出佐信後,每日打幾個電話去插佢!
BB5555 發表於 20-8-2013 14:11
期滿後一個星期 send 個 email 去破管局. 點知破管局回覆要搵番外判確認. 咁即係咪有問題? 但有問題又應 ...

外勞跟去外勞度攞,呢個係一定嘅

係喎BB5555好以你到期喎,
雲佬 發表於 20-8-2013 17:50
以我所知,期滿後若無其他問題或手尾,到某一個時限,外判就要將個案交回破署,
所以有時外判要登報說明某 ...

回覆你同天帝兄先

外勞有2類

1:由破署自已判出去的,你地講嘅到期之後會交回破署(就3個月為期)可能成立

2:由債權人指定要求的,呢個就不會到期後就交回破署(最終會,幾耐唔知)。因為受佢地係向債權人負責,除非有事不能再做受託人或受託人自動申請。
dopod123 發表於 20-8-2013 20:15
回覆你同天帝兄先

外勞有2類

版主即係版主!正確!

補充一下,你所指第2類,通常係有固定資產、大额、同特别債務o既破產人,至會有咁情況。
似我呢啲就九成係第一類啦!
devilfish 發表於 20-8-2013 18:04
其實都唔駛見既,fax 報表比佢既時候 fax 多封信比佢,叫佢覆你

不過講真,我都係聲都唔想聽

我都係咁諗. 不過今次應該係外判未交出我資料比破署. 無奈之下都要再同佢地聯絡. 我知因為間外判入面D人換哂. 今年好多野都遲哂包括申請攞番D駛用.
雲佬 發表於 20-8-2013 18:12
又唔係㗎!你即時問佢,佢一定唔比你,但你唔追佢,佢又有排都未幫你搞,幾煩㗎! ...

我係怕佢未到期通知佢. 比佢有時間搵我麻煩. 滿左期就費時再麻煩我.
dopod123 發表於 20-8-2013 20:15
回覆你同天帝兄先

外勞有2類

我諗我係第2類. 由債權人指定要求的. 希望冇野煩.
雲佬 發表於 20-8-2013 20:56
版主即係版主!正確!

補充一下,你所指第2類,通常係有固定資產、大额、同特别債務o既 ...

我都唔算. 只係可以每月還錢, 雙糧花紅都有比佢....
dopod123 發表於 20-8-2013 20:06
外勞跟去外勞度攞,呢個係一定嘅

係喎BB5555好以你到期喎,

係呀!!  終於都供完.  真係急不及待即刻攪埋D手尾. 以後就從新做人.........
BB5555 發表於 21-8-2013 10:56
係呀!!  終於都供完.  真係急不及待即刻攪埋D手尾. 以後就從新做人......... ...

快啲打比外勞問

順利解破
BB5555 發表於 21-8-2013 10:56
係呀!!  終於都供完.  真係急不及待即刻攪埋D手尾. 以後就從新做人......... ...

上個月28號到期,29號上外判交最後一期年報,外判話要書面申請『不反對解除破產通知書』,好彩早有準備,但佢話要等2個月,之後冇晒聲氣,等待中...........................
豬公 發表於 21-8-2013 11:29
上個月28號到期,29號上外判交最後一期年報,外判話要書面申請『不反對解除破產通知書』,好彩早有準備, ...

已經書面比外判申請『不反對解除破產通知書』啦!! 再過一, 兩日先再打去問. 睇佢地點啦!!
dopod123 發表於 21-8-2013 11:17
快啲打比外勞問

順利解破

會架啦... 多謝!!  希望順利解破.
上個月28號到期,29號上外判交最後一期年報,外判話要書面申請『不反對解除破產通知書』,好彩早有準備, ...

呢d外勞係咁衰格,點都要拖下你先,唯有到時到候,就奪命追魂call,問佢攪掂未,煩下佢都好.............
BB5555 發表於 21-8-2013 11:38
會架啦... 多謝!!  希望順利解破.

係度幾年,都在這認識你大家而家都個個開始解破。。。真開心

希望你有時間上來多啲,用下你的經驗幫下新會員。

又或參加下我地啲活動,其實都係吹水會,大家過來人有時咩都可以講下
dopod123 發表於 21-8-2013 11:44
係度幾年,都在這認識你大家而家都個個開始解破。。。真開心

希望你有時間上來多啲,用下你的 ...

當然啦!!  唔係呢度相信仲會比外判蝦同欺壓多D. 至小唔會咩都唔做等佢屈我. 四年對我黎講真係好漫長. 因為我位外判不停搵機會屈我錢. 有時唔查清楚已經出信又打黎兇我. 一出口就話上法庭. 由開頭到現在真係有時會覺心力交瘁. 所以一到期可以都唔想搵佢地.

請問豬師兄既外判是否位於屯門? 如果同我一樣, 相信我都要等兩個月.