破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: elevenbrother
打印 上一主題 下一主題

破產綜援之路

flypig 发表于 21-6-2013 17:40
老老實實,2K 一個月(唔計租),今時今日係香港,真係好難生活.
我未破之前,車錢都要 1K+,已經去食包米+兩 ...

所以單身人士攞綜援真係無so,一家幾口就唔同,例如一家五口咁,都會過萬,但如出外找工真係未必找到過萬啲工(不是鼓勵多人家庭取綜援)
wahtung 发表于 21-6-2013 18:30
所以單身人士攞綜援真係無so,一家幾口就唔同,例如一家五口咁,都會過萬,但如出外找工真係未必找到過萬啲工 ...

成日覺得,我地班港人,男人老9,又唔係7老80,
去拎綜援,真係會俾社工俾面色.

如果,你係強國新移民,背後有團體幫.一家4口,就真係唔駛騰.
騰係主任.我多年交稅,唔係呀,拎番兩K 都GG左左
好火呀!!!
wahtung 发表于 21-6-2013 18:26
佢唔會介紹工作給綜援人士的,只係隔一段日子見社工了解綜援人士找工情況,例如剪報紙聘請樣本,話你見過呢 ...

佢地間唔中都會有d大機構上去招工,例如惠x超市,大x樂都會黎搵人。不過有心做呢d工自已去搵都得啦!洗L佢地黎咩!
佢地要每月見兩次就業主任,每次去要交一份報告,報告最少要填搵兩份工,證明有去搵野做。
elevenbrother 发表于 21-6-2013 19:55
佢地間唔中都會有d大機構上去招工,例如惠x超市,大x樂都會黎搵人。不過有心做呢d工自已去搵都得啦!洗L ...

無錯,最近要係交代有揾工,呢啲消息都係我啲未滿六十歲取縇援朋友講俾我聽的
flypig 发表于 21-6-2013 19:02
成日覺得,我地班港人,男人老9,又唔係7老80,
去拎綜援,真係會俾社工俾面色.

你講到非常啱,有政黨幫拖完全唔同,可打尖,可運用酌情權,大晒

大家有無留意08年新聞?
申 訴 專 員 公 署 揭 發 社 會 福 利 署 審 批 綜 援 特 別 津 貼 過 程 兒 戲 , 讓 制 度 變 成 存 心 欺 詐 的 受 助 人 提 款 機 。 一 名 「 綜 援 惡 霸 」 四 度 虛 報 牙 科 治 療 ; 領 取 租 金 津 貼 卻 拖 欠 公 屋 租 金 ; 又 七 次 申 領 眼 鏡 津 貼 , 購 買 名 牌 Gucci 眼 鏡 。 直 至 社 署 要 求 核 實 其 眼 鏡 報 價 單 , 對 方 竟 不 滿 向 公 署 投 訴 , 申 訴 專 員 戴 婉 瑩 直 斥 事 件 「 荒 謬 」 , 敦 促 社 署 指 派 高 級 職 員 處 理 可 疑 個 案 。

香港宜家惡就大哂.如果條友唔係咁狼,一早過左關喇.
flypig 发表于 22-6-2013 09:32
大家有無留意新聞?
申 訴 專 員 公 署 揭 發 社 會 福 利 署 審 批 綜 援 特 別 津 貼 過 程 兒 戲 , 讓  ...

同意!同意!
話說一個星期六收到外判社區中心要我去做"工作體驗"既信,我就來緊既星期一直接打電話去社署,我話係長期病患者可唔可以豁免,如果唔去又會點。跟開我既社署八婆佢又乜又七語帶恐嚇話唔去一日都會扣一半綜援金又盛。我就問如果全部都唔去又會扣幾多?點扣法?個八婆就ee哦哦話扣幾多叫我問返外判社區中心,我就話係外判社區中心叫我問你架!個八婆又ee哦哦一陣。我忍唔住問佢 : 到底我有冇途徑可以問到我會扣幾多綜援金!佢就好似突然醒左咁話 : 有!之後就比左個電話我叫我打去搵果位社署就業服務主任,佢就係負責計扣幾多綜援金。於是我就打去,接電話係個男人,我表明來意後佢就約我上去比份覆診紙佢睇,佢就會出封信叫醫生評估我是否適合工作。
上到去個社署就業服務主任都幾好人,重話如果我缺席"工作體驗"一日,日後都要補返,至於扣幾多綜援金就睇我缺席幾多日,一直延續去扣。佢話你而家既狀況醫生唔會證明我不能工作,重出口術話我可以下次覆診同醫生講叫佢出份證明,證明我唔適合做呢類體力勞動工作。我多口問句而家三十五度重要叫d唔係做開體力勞動工作既人做呢d工,分分鐘暈低幾件邊個負責?佢好無奈話開會時都提出過呢個問題,但係d上大人只係話 : 得架啦...... 佢重教我每次做返幾個鐘外面d part time或者去政府醫院睇下傷風感冒,攞返張醫生紙都都可以扺消返,總好過做呢d咁既工丫。人地話社署d人冷血,其實係d政策欠人性,有時連社署d人都睇唔過眼。
最後,我一句說話連佢都非常同意 : 與其花時間去抖纏呢d問題,倒不如去搵份野做重好啦!
elevenbrother 发表于 23-6-2013 16:08
話說一個星期六收到外判社區中心要我去做"工作體驗"既信,我就來緊既星期一直接打電話去社署,我話係長期病 ...

食硬老綜應該係XX婦女/新移民之家等等團體.

小弟老破開頭都搞過下,不過最後知難而退.
當時想法係,佢又俾唔多.搵份PT 都多過份老綜.佢又玩到拎老綜仲麻9煩過打份PT.
真係同情你遭遇,不過唔知你長期病係邊類?

我知如果你用健康欠佳來申請綜援,都係每半年批一次,而社署係會出封信又比覆診醫生簽署,
并由醫生(醫院)直接寄回.

其實唔只斷手斷腳,先唔洗做免工作體驗,中風.肺病.嚴重糖尿病....只醫生寫明你不宜工作.
你覆診時同個醫生溝通,個醫生會跟據你情況回信比社署.

我懷你(社署)外判為交差亂點你.
flypig 发表于 22-6-2013 09:32
大家有無留意08年新聞?
申 訴 專 員 公 署 揭 發 社 會 福 利 署 審 批 綜 援 特 別 津 貼 過 程 兒 戲 , ...

呢個係人板,因為佢而家綜 援眼鏡津 貼$500/兩年一次,租金津貼就直接過戶比房署.
elevenbrother 发表于 23-6-2013 16:08
話說一個星期六收到外判社區中心要我去做"工作體驗"既信,我就來緊既星期一直接打電話去社署,我話係長期病 ...

你直接去社署搵社工傾,而唔好搵外判傾,我都在社署見過呢D外判,唔會同你傾....得佢講,
外判同社工係兩種人.

叫社署出信比醫生簽,你到底有幾多成工作能力,或是否可作體力工作,都唔可以用口講.
bb_q_888 发表于 27-6-2013 15:33
你直接去社署搵社工傾,而唔好搵外判傾,我都在社署見過呢D外判,唔會同你傾....得佢講,
外判同社工係兩種人 ...

"上到去個社署就業服務主任都幾好人,重話如果我缺席"工作體驗"一日,日後都要補返,至於扣幾多綜援金就睇我缺席幾多日,一直延續去扣。佢話你而家既狀況醫生唔會證明我不能工作,重出口術話我可以下次覆診同醫生講叫佢出份證明,證明我唔適合做呢類體力勞動工作。我多口問句而家三十五度重要叫d唔係做開體力勞動工作既人做呢d工,分分鐘暈低幾件邊個負責?佢好無奈話開會時都提出過呢個問題,但係d上大人只係話 : 得架啦...... 佢重教我每次做返幾個鐘外面d part time或者去政府醫院睇下傷風感冒,攞返張醫生紙都都可以扺消返,總好過做呢d咁既工丫。人地話社署d人冷血,其實係d政策欠人性,有時連社署d人都睇唔過眼。"<======
呢個就係社署d人黎架。外判果d真係廢架!佢地都你聽社署講。佢地講不如我直接講。
elevenbrother 发表于 27-6-2013 15:46
"上到去個社署就業服務主任都幾好人,重話如果我缺席"工作體驗"一日,日後都要補返,至於扣幾多綜援金就 ...

但唔係長久辦法,你今日病佢改你第日補返,我個朋友都話係避唔到.
長期病患都由醫生信作實,假若醫生唔同意....即係你無問題,咁......你申請失業綜援就係要參加"自力更新".
bb_q_888 发表于 27-6-2013 16:08
但唔係長久辦法,你今日病佢改你第日補返,我個朋友都話係避唔到.
長期病患都由醫生信作實,假若醫生唔同意. ...

所以我最後一句話 : 與其花時間去抖纏呢d問題,倒不如去搵份野做重好啦!