破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

OCO1582 发表于 26-7-2012 22:43
銀行唔批,我再睇情況啦。我有問過第二間顧問行,話其實我個case,九成會做到。
因為銀行都知我情況,如果 ...

不過最大問題係比我現在幫緊我的果間顧問行老點去借黑財。
咁樓主唔好再揾顧問公司啦
銀行唔批,我再睇情況啦。我有問過第二間顧問行,話其實我個case,九成會做到。

呢 類19 顧 問 公 司 想 揾 你 D 錢 實 話 九 成 做 到 , 米 再 聽 佢 地 齋 UP

樓主吾好再這樣想, 銀行吾會因怕你破產而放鬆批核架, 銀行職員都系打工, 冇人願意揹黑鍋, 你再用的話有9成把握的顧問攪落去, 不堪設想, 以你工作背境年資 IDRP, DRP 你都吾使想, 盞浪費金錢時間
如真有銀行批比你, 我都恭喜你 ?
面對現實啦, 除左 IVA 或 破產, 你都冇乜選擇
希望你下次 topic 吾糸講点樣俾人上門追數
beleba 发表于 27-7-2012 12:44
樓主吾好再這樣想, 銀行吾會因怕你破產而放鬆批核架, 銀行職員都系打工, 冇人願意揹黑鍋, 你再用的話有9 ...

你唔好成日話佢批唔到啦, 上次 xxmanxx 個case, 你夠話人批唔到, 人地咪一樣批到, 作為局外人, 中肯d比意見, 佢既債項只係17倍月薪, 而且會有機會加人工, 破產根本唔係最好既方法
舊post
http://www.hkiva.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=5911&extra=page%3D1
beleba 发表于 27-7-2012 12:44
樓主吾好再這樣想, 銀行吾會因怕你破產而放鬆批核架, 銀行職員都系打工, 冇人願意揹黑鍋, 你再用的話有9 ...

樓主既問題只係搵錯公司, 攪到一身蟻而已 !
一般選擇破產既, 係無辦法之中最後既決定!

三姓律師行寫既廣告, 都有其合理性, 如果無睇過可以睇報紙參考翻, 唔係話佢地做得好, 係只係代表律師睇咁多case, 好清楚知道還款期太長根本唔合羅輯同有個健康既生活指數!!

一般還款年期超過6年, 而又嚴重影響生活, 咁無選擇之下只好破產, 因為還款長過6年, 代價太大, 但如果5年還款期, 可以還到, 而樓主又唔想破產, 點解要叫佢破產 ? 而且破產唔代表唔使還錢, 玩下手樓主人工加到萬2, 萬3, 一個月要還成4千蚊都唔出奇, 還4年, 大家計下條數, 根本破產就唔著數

我就計樓主平均一個月要還2500, 破產期4年已經要還12萬, 何況樓主已預計自己人工不斷會上升  

如果大家有讀過economics, 都知乜叫 Marginal Benefit 同 Marginal Cost

只要用心想一想, 就知樓主 bankruptcy 既 Marginal cost > Marginal Benefit

同埋尋日881下午 阿蘇節目, 一個債務重組師講, drp 只需大概3個星期就知道結果, 快則2個星期都可以知道批核情況, 同之前會計師講既吻合, 根本唔需要8星期  
假設樓主成功做Drp, 還款5000元 x 60期 = 30萬
而破產有機會還 2500 x (4年) 48期 = 12萬

選擇唔破產既 opportunity cost 就係 18萬   當然, 值唔值得完全睇個人, 以前會計師講有人10萬都想破產唔想還, 有人1百萬還8年都想還, 呢樣只係睇每個人既價值觀   
smallcat 发表于 27-7-2012 13:23
一般選擇破產既, 係無辦法之中最後既決定!

三姓律師行寫既廣告, 都有其合理性, 如果無睇過可以睇報紙參考 ...

其實除咗貓兄講的兩樣選擇都係要還錢之外,年齡都係一個主要因素,如年輕仲有大把將來發展,老破係長遠影響的,但如年紀較長(好似我呢類中佬咁)越快破越好啦
wahtung 发表于 27-7-2012 14:00
其實除咗貓兄講的兩樣選擇都係要還錢之外,年齡都係一個主要因素,如年輕仲有大把將來發展,老破係長遠影響 ...

係, 如果年齡有翻咁上下, 當然選擇破產, 後生因為條路比較長, 未找到方向, 但如果有3字頭, 而還款期又長, 而又同敏感職業無關, 我都建議係破產, 因為有翻咁上下年齡, 要長還咁多時間係非常辛苦, 非一般年輕人頂得住

wahtung 发表于 27-7-2012 14:00
其實除咗貓兄講的兩樣選擇都係要還錢之外,年齡都係一個主要因素,如年輕仲有大把將來發展,老破係長遠影響 ...

我只係擔心樓主相對年輕, 較早破產將來會後悔  有翻咁上下年齡, 破咪破, 有乜風浪未遇過
smallcat 发表于 27-7-2012 14:06
係, 如果年齡有翻咁上下, 當然選擇破產, 後生因為條路比較長, 未找到方向, 但如果有3字頭, 而還款期又長, ...

一定係咁,好似我呢類中佬,話分七八年咁捱,點頂呀
smallcat 发表于 27-7-2012 14:08
我只係擔心樓主相對年輕, 較早破產將來會後悔  有翻咁上下年齡, 破咪破, 有乜風浪未遇過  ...

不過呢條路係相當辛苦的現時睇銀行點睇,佢此終係合約職員,銀行方面唔知會唔會覺佢份工保留不夠穏定性,況且份工年資唔係咁長
wahtung 发表于 27-7-2012 14:09

所以, 每個case唔同, 樓主只係因為搵左間十九3傻顧問公司 間公司中文唔知係唔係叫 鷹震羅 了
smallcat 发表于 27-7-2012 14:12
所以, 每個case唔同, 樓主只係因為搵左間十九3傻顧問公司 間公司中文唔知係唔係叫 鷹震羅 了  ...

由佢開始都唔夠運揾到呢間三儍顧問公司,仲叫佢借埋黑財
wahtung 发表于 27-7-2012 14:09

我係一個好唔想破產既人, 都係計過還款期太長, 真係嚴重影響生活, 結果都要破產
smallcat 发表于 27-7-2012 14:16
我係一個好唔想破產既人, 都係計過還款期太長, 真係嚴重影響生活, 結果都要破產  ...

都無謂再諗啦,唔選擇都選擇咗老破
wahtung 发表于 27-7-2012 14:12
不過呢條路係相當辛苦的現時睇銀行點睇,佢此終係合約職員,銀行方面唔知會唔會覺佢份工保留不夠 ...

所以, 其實依家有點兩難, 如果一開始, 搵到間好公司, 就可以安排得更好

據會計師講合約係唔太影響, 反而年資太短可能有影響, 當然, 我地之前無樓主咁多資料, 只係概括性咁睇,
會計師講銀行最重要睇你還款佔既比率, 如果年資短或合約, 佢地最多係縮短還款時間及增加利息, 同批核大原則無太大關係  
所以, 有時有d野要事前做功夫, 比如真係唔想破產, 一早要搵定多份兼職, 作為跟銀行談判籌碼, 比如樓主搵 萬1千5, 再加兼職有4千, 銀行就唔會擔心樓主還唔到款  
smallcat 发表于 27-7-2012 14:20
所以, 其實依家有點兩難, 如果一開始, 搵到間好公司, 就可以安排得更好

據會計師講合約係唔太影響, 反而 ...

但縮短還款時間及增加利息佢百上加斤好難捱