破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

siesiuy 发表于 25-7-2012 08:58
但如果我做擔保人呢 ?  
做擔保人需唔需要申報自己是破產人士 ?

可以做擔保人,要申報。其實佢地張form有寫,去學生資助處網站有得download.
但都係果句,批唔批係另一回事。
羅輯上可以申請, 但破產人做擔保, 肯定要事先張揚, 張揚得就唔會有人接受? 成件事唔覺得奇怪?

擔保人既作用係擔保條數, 我想像唔到 人地會信破產者有力擔保條數咯, 如果批核機構批核者真係隨時背獲比炒魷魚
smallcat 发表于 25-7-2012 10:05
同埋只可以講, 最初你既所謂顧問公司, 比左錯誤信息你, 以為破產唔使還錢, 先令你走入破產呢條路去解決問 ...

係呀......
自已當時太混亂。
如果無去果間顧問,就唔會多佐財仔數。
咁就會易解決好多.....
但唔錯都錯佐。
温sir 发表于 25-7-2012 09:05
你自己都是破產人士!咁憑乜去做擔保人???

我搵果個律師解釋得幾詳盡。佢知我有個仔(雖然只得1歲幾),佢已經提我要幫佢儲錢讀大學。佢話第時政策無變,就算破期已過都係比較難做擔保人幫個仔借錢讀書。

點解接受破產人事借請或擔保人。因為現時政策係盡可能幫助有需要嘅人去讀書,唔會因為無錢而無書讀(理論上)。同埋還款期一般係幾年後先開始。當然,批唔批要睇其他因素,但一定可以入紙申請。
smallcat 发表于 25-7-2012 10:39
羅輯上可以申請, 但破產人做擔保, 肯定要事先張揚, 張揚得就唔會有人接受? 成件事唔覺得奇怪?

擔保人 ...

係要張揚嫁。
政府錢係咁,同埋佢地嘅角度係唔想有需要讀書嘅人因為無錢無書讀。
worldcat 发表于 25-7-2012 10:49
係要張揚嫁。
政府錢係咁,同埋佢地嘅角度係唔想有需要讀書嘅人因為無錢無書讀。 ...

thanks for information
OCO1582 发表于 25-7-2012 10:43
係呀......
自已當時太混亂。
如果無去果間顧問,就唔會多佐財仔數。

睇 左 咁 耐 , 樓 主 仲 徘 徊 思 想 鬥 爭 , 應 該 同 家 人 及 朋 友 商 量 還 錢 難 題 , 莫 再 遲 疑 ,
銀 行 吾 會 睇 你 有 冇 誠 意 做 DRP , 到 期 便 會 追 數 。
siesiuy 发表于 25-7-2012 08:58
但如果我做擔保人呢 ?  
做擔保人需唔需要申報自己是破產人士 ?

唉,法律觀點上,
一個破產人 = 無誠信既人(財政)

大家估下法官會否接受一個剛破產人士既財政証供 ?
對方律師實啄死你.

擔保人可填,
但對方必查擔保人底細,
費時失事,浪費資源,
何必呢.

天帝 发表于 25-7-2012 12:16
睇 左 咁 耐 , 樓 主 仲 徘 徊 思 想 鬥 爭 , 應 該 同 家 人 及 朋 友 商 量 還 錢 難 題 , 莫 再 遲 疑 ...

有同朋友商量。
家人就真係唔得。
家中情況我了解,我明白各師兄姐,希望我同家人講,係希望可以有家人支持同幫助。
但我清楚家中情況,講佐,只會使擔心的人增加。

等穩定落來先找機會講。
OCO1582 发表于 25-7-2012 13:09
有同朋友商量。
家人就真係唔得。
家中情況我了解,我明白各師兄姐,希望我同家人講,係希望可以有家人支 ...

同 D 朋 友 商 量 下 , 要 速 戰 速 決 , 頂 吾 到 最 低 還 款 額 , 銀 行 交 收 數 公 司 的 話 , 樓 主 家 人 一 樣 會 知 道
如果獅子銀行可以攬晒所有數,那就好辦好多
joetang 发表于 25-7-2012 14:16

我問過啦,但顧問話唔做到。
因為我份工係做佐年幾,唔夠三年,獅子行果邊唔會受。
顧問果兩樣DRP同IDRP,都係差DD利息。
睇吓有冇銀行攬數,欠一間好過分散欠,(不過我朋友欠中+ 十二萬幾做舒緩,分30期,要還5500,足之頂唔順..)
smallcat 发表于 24-7-2012 21:39
版主老公唔係"比"既咩?

破產D錢要分開計,鍾意既時候係比,唔鍾意時咪借.....
最多係代比.....
OCO1582 发表于 24-7-2012 21:36
我深知家人的情況。
家人唔係第一考慮幫手的人選。
試下找朋友,但講到錢,有幾多肯呢....... ...

照你講法....你只好睇銀行點回覆,你根本無咩選擇.
唔批你....你只好破,到時有工你就做,無工做就休息.

一子錯,滿盤皆落索.......
你無錢還,銀行如果又唔批,只有雙輸.
事到如今,只有祝你好運.
joetang 发表于 25-7-2012 14:16

從新聞睇獅子銀行都唔係好掂,同洗黑錢拉上左關係,
如果唔係為左賺錢,點會出事.
獅子銀行批款不嬲嚴緊,所以要攬佢晒所有數,我覺得有難度.
bb_q_888 发表于 26-7-2012 16:11
照你講法....你只好睇銀行點回覆,你根本無咩選擇.
唔批你....你只好破,到時有工你就做,無工做就休息.

銀行唔批,我再睇情況啦。我有問過第二間顧問行,話其實我個case,九成會做到。
因為銀行都知我情況,如果唔批係得破產的路。

最壞情況先係破。
而我份工剛好有續約。
不過最大問題係比我現在幫緊我的果間顧問行老點去借黑財。
呢條數,一定要準時還,唔係就好麻煩。

OCO1582 发表于 26-7-2012 22:43
銀行唔批,我再睇情況啦。我有問過第二間顧問行,話其實我個case,九成會做到。
因為銀行都知我情況,如果 ...

師兄, 點解你咁鐘意問顧問公司, 其實你問律師行, 在電話 D 小職員都會比到意見你, 問完之後你話考慮下, 或者有D會計師樓都可以, 以前有D師兄係借D意當經過問下D 行, 好簡短咁講個情況, 係唔使收你錢
smallcat 发表于 26-7-2012 23:23
師兄, 點解你咁鐘意問顧問公司, 其實你問律師行, 在電話 D 小職員都會比到意見你, 問完之後你話考慮 ...

唔洗借啲意。直踩上去話問破產安排,一般會有職員解釋同分析情況。唔啱話考慮下先就得。
先後都問左6~7間,無一為難唔俾走。
OCO1582 发表于 26-7-2012 22:43
因為銀行都知我情況,如果 ...

顧問無乜"話"做唔到,當做唔到時就有千萬個理由搞到做唔到。
你要明白呢個道理。

評分

參與人數 1城市魁力 +10 收起 理由
bb_q_888 + 10 說得對!

查看全部評分