破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

外判收33萬,直頭係搶錢啦,佢唔讓步,同破署反映,睇下有冇得傾!
多謝各 CHING 赐教,已初步联络債權银行,只有渣X电话覆話免息,另星X回覆8厘,其他四間未覆,都諗住揾6c搅,想問吓幇你搅嗰个6C叫咩名? thanks!
daiman 發表於 6-9-2016 21:48
多謝各 CHING 赐教,已初步联络債權银行,只有渣X电话覆話免息,另星X回覆8厘,其他四間未覆,都諗住揾6c搅 ...

揾咗黃x錫傾未
未,揾過破產主任問,主任話如果我揾6C做,6C会同王x石傾嗰喎!
daiman 發表於 6-9-2016 21:48
多謝各 CHING 赐教,已初步联络債權银行,只有渣X电话覆話免息,另星X回覆8厘,其他四間未覆,都諗住揾6c搅 ...

星X 你有冇再同佢傾? 應該有得傾下!
Diaman, 其他債權人是那幾家? 每家欠多少? 因為如果花X欠很多,你條數就會好大!因
最近聽聞佢地收四倍企硬
honey 發表於 7-9-2016 10:42
最近聽聞佢地收四倍企硬

我欠花奇4萬3, 佢一開價要還16萬5, 都係接近4倍, 開頭都企得好硬, 好在得到honey你地鼓勵, 同佢議價到利息折扣, 最後接近14萬埋單, 所以要不斷要同佢磨牙, 磨到幾多得幾多, 但經外判就難講, 佢地係靠從中吸血搵食, 議價勝算真係唔高, 但都要死砌。
我想問吓,我家人都收到禤x律x行受託人信要求買回業權,但佢講咗一個方法,就係自己同銀行傾還債務,銀行就可以去到,但我地唔知有咩辦法搵到aeon傾,如要去銀行傾應該點傾,我地已經冇哂辦法,如果真係還完債後受託人會口會收我地手續費,我地實在太多問題,又唔知點算,希望可以解答
4月時出過post後而家有進展了,本來父親有腦退化要申請監護令,不過其後就過身了,最後排期取得由媽媽遺產管理人身份後終於可以和債主們講數了,總共有五個債主,

恆X 8% x6年
HSBX 待覆,不過接洽的小姐好nice,希望有得傾
大X(前身JXG) 8%x年期,財仔算好。
邦X 開我本金差不多6倍,可還價,都諗緊點還。
仲有星X未聯絡

rainbow 發表於 24-9-2016 17:48
我想問吓,我家人都收到禤x律x行受託人信要求買回業權,但佢講咗一個方法,就係自己同銀行傾還債務,銀行就可 ...

rainbow, aeon呢間嘢之前聽版友Honey講接觸佢地都用好多時間同佢磨, 不過最後都搞掂, 等Honey答你好d, 佢應該有呢方面嘅經驗。
samuel1010 發表於 24-9-2016 18:05
4月時出過post後而家有進展了,本來父親有腦退化要申請監護令,不過其後就過身了,最後排期取得由媽媽遺產管 ...

samuel, 祝好運, 能早日解決問題!
我想問,受託人收費係d咩野,我家人個間只係話自己同銀行傾,如還完之後,佢講可以係佢律x行做廢止破產令,佢地係唔係會好貴
Rainbow- aeon 你去左美麗華中心交信未? 定你已經交左信等回覆? 我呢排知道佢地覆快左, 如果當初唔係借完即破,佢都算係一間有良心嘅財仔,而且唔會同你磨! 8%埋單! 如果你再找不到,上來再告知。
samuel1010 發表於 24-9-2016 18:05
4月時出過post後而家有進展了,本來父親有腦退化要申請監護令,不過其後就過身了,最後排期取得由媽媽遺產管 ...

Samuel1010, 恆生有得傾,要寫信比佢地,星X : 好容易搵,亦都有得傾,仲好好添, 快D搵佢地啦!
rainbow 發表於 25-9-2016 07:52
我想問,受託人收費係d咩野,我家人個間只係話自己同銀行傾,如還完之後,佢講可以係佢律x行做廢止破產令,佢地 ...

你係外判,我建議你先問清楚佢地收費先好開始還錢比債權人!因曾聽過外判收費好貴,都係要傾! 祝你順利
未去,封信要寫咩資料架,我地真係唔知要寫d咩
咁係唔係要同受託人傾好先好去債權傾
rainbow 發表於 25-9-2016 07:52
我想問,受託人收費係d咩野,我家人個間只係話自己同銀行傾,如還完之後,佢講可以係佢律x行做廢止破產令,佢地 ...

rainbow, 我同honey都係破署跟case,唔係判俾外判,但我當日都問過破署,如果我肯清還欠款同埋利息,經破署聯絡通知所有債權人,破署話可以咁做,但就唔會幫我同債權人議價,債權人所列出嘅金額要照單清繳之外,再另加兩個月總欠款嘅利息作為破署是次嘅行政收費,不包括基本收取嘅行政費(現在有冇變更你要問破署核實),但我同honey都係選擇自己同債權人議價後再將不反對廢止破產令文件交6C搞法庭呈請。至於你個受託人都有建議你可以直接同債權人傾價,咁你可以問清楚佢地,另外會加收你其他乜嘢費用。至於搞廢止破產令,大多數6C都搞到,邊間收費平就俾邊間做。
rainbow 發表於 25-9-2016 10:06
未去,封信要寫咩資料架,我地真係唔知要寫d咩

如果你決定自己同債權人直接議價,首先都係先打電話,搵到對方負責還款部門負責果位職員,同佢先打個招呼,話想還欠款,佢或者會即時報到個數俾你,如果你問可唔可以減收d費用,佢多數會答揸唔到主意,要問上頭,咁你就打蛇隨棍上,問下可唔可以用書面寫封信俾佢上面,希望可以減收d利息費用,如果對方答ok,先至問佢抬頭人寫俾邊個部門、邊位負責人姓名、地址、電話、傳真等。信嘅內容要註明你個姓名、地址、電話、欠款戶口號碼、法庭破產檔案編號等。信嘅內容不外乎都係提及想清還欠款及對方嘅利息損失,但自己能力有限,希望能給予幫助減收利息等等措辭(自己老作d悲情內容啦),傳真或郵寄後咁就要等對方回覆先才作部署。