破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

213# 2011年10月

已我自己就冇人收數,同佢講我已申破,佢地只同我講有no就fax比佢地,追數電話都冇
dopod123 發表於 2011-10-10 21:56

可能因為你細數同埋冇欠咁多銀行財仔, 所以受滋擾機會極底 ?
可能因為你細數同埋冇欠咁多銀行財仔, 所以受滋擾機會極底 ?
2011年10月 發表於 2011-10-10 22:06

你可以告訴大家你現在除了欠銀行數之外,還有欠那些財務公司的數?
因為某些財務公司的確是會在等候頒令期間不停追數的!
還有,你現在是否所有欠債都已轉交到收數公司追數呢?
其實條數好易計, 個個都打算做iva, 但原來大家無計到條"息" 都係咁大, 我幾年做就無事咯, 點知累下累下, 唉!

佢地叫我做左 IVA 佢, 當比條生路自己行, 做個有借有還正常人
咁我米先打去做 IVA 囉, 個會計C本身同我計哂數話 9年每期幾千OK
但係突然又打泥話計錯數, 做 5到, 仲同我講好多人都係白供
斷 5到尾, 叫我破左佢一了 ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 19:42
你可以告訴大家你現在除了欠銀行數之外,還有欠那些財務公司的數?
還有,你現在是否所有欠債都已轉交到收數公司追數呢? ...
c_ronaldo 發表於 2011-10-10 22:11

我都知你的講法,我以前都試過,甚至搞到上警署(前文都講過)但我申破後,雖然間中都有電話追數,但打過兩三次之後都放棄

生活費, 都個個唔同, 但一般如果你一皮人工, 差唔多都唔使點比, 因為通漲勁, 如果皮3, 就預比3千咯, 除非你要養好多人!

我都估冇咁著數架喇, 因為會計C同我講條生活費
佢話到時先知實在批幾多出泥, 我估批得 5多
2011年10月 發表於 2011-10-10 19:36
受益人係直系, 我mother, 所以, 應該可以   唔該晒

關於保險, 係要睇受益人係邊個, 我當時個師爺話如受益人係值系親人, 就可以搵人供, 唔駛斷供. 否則又要上繳的. 記得問清楚.
ganbade 發表於 2011-10-10 20:46
我都知你的講法,我以前都試過,甚至搞到上警署(前文都講過)但我申破後,雖然間中都有電話追數,但打過兩三次之後都放棄
wahtung 發表於 2011-10-10 22:14

你借一線財務的當然追不到就會收手,但某些二線財務
我想網上看到一些人說會繼續追,還款手法是以其他人身份代還款
如不就範,有可能會令你飯碗不保,所以當前要知道他借了那間財務
221# 2011年10月

總數過百,唔算多,但你要明白如果唔係黑財,

一般銀行追你做咩,上你屋就有得還咩?幾十人去你屋企追咩唔使比人工呀.

你自動同佢地講申破佢地分分鍾對你客氣啲

一般銀行追你做咩,上你屋就有得還咩?幾十人去你屋企追咩唔使比人工呀.

你自動同佢地講申破佢地分分鍾對你客氣啲 ...
dopod123 發表於 2011-10-10 22:22

咪係囉,上門連車錢都蝕埋 不過有啲數佬扮慒博唔知打電話再追都有的
還有,你現在是否所有欠債都已轉交到收數公司追數呢? ...
c_ronaldo 發表於 2011-10-10 22:11

除左銀行,另 :
花 x 財 x
aXon 財 x
仲有擔保人 (佢地類似安 x)

*我 5多明你意思 , 我未收到追數信, 因為宣誓前一直有供/還款
所以我未知佢地會自己追還是比收數公司代追我數 ?
聽聞 UX 係幾狠, 我個朋友以前就係UX  佢話 "幫人" 反而無乜野!

咪係囉,上門連車錢都蝕埋 不過有啲數佬扮慒博唔知打電話再追都有的
wahtung 發表於 2011-10-10 22:27
聽聞 UX 係幾狠, 我個朋友以前就係UX  佢話 "幫人" 反而無乜野!

smallcat 發表於 2011-10-10 22:32

我無欠呢間財仔,唔知佢哋手段係點樣
其實條數好易計, 個個都打算做iva, 但原來大家無計到條"息" 都係咁大, 我幾年做就無事咯, 點知累下累下, 唉!

smallcat 發表於 2011-10-10 22:13

想做 iva 係因為見佢地攪得掂供哂一間 , 又平又小息
不過 8-9 年時間咁長可以有好多突發事走出泥, 到
時要面對的事又要從新起步咋.
成日賣廣告, 仲話係 "燒鴨一刀清", D 廣告費咪要D人狠狠收回掛

我無欠呢間財仔,唔知佢哋手段係點樣
wahtung 發表於 2011-10-10 22:34
生活費, 都個個唔同, 但一般如果你一皮人工, 差唔多都唔使點比, 因為通漲勁, 如果皮3, 就預比3千咯, 除非你要養好多人!

smallcat 發表於 2011-10-10 22:15

我仲記得個會計 c 同我講月入 1皮以下可以 5洗還, 真 5真就要等 2個月後先知
係咯, 太長時間真係, 唉, 兩難!

想做 iva 係因為見佢地攪得掂供哂一間 , 又平又小息
不過 8-9 年時間咁長可以有好多突發事走出泥, 到
時要面對的事又要從新起步咋.
2011年10月 發表於 2011-10-10 22:36
係真,因為佢地知道生活費好多野都係咁報, 所以, 基本上無錯

我仲記得個會計 c 同我講月入 1皮以下可以 5洗還, 真 5真就要等 2個月後先知
2011年10月 發表於 2011-10-10 22:38

你自動同佢地講申破佢地分分鍾對你客氣啲 ...
dopod123 發表於 2011-10-10 22:22

你欠過百都咁淡定 , 咁c朗兄 5洗驚過我啦
成日賣廣告, 仲話係 "燒鴨一刀清", D 廣告費咪要D人狠狠收回掛

smallcat 發表於 2011-10-10 22:37

啲財仔廣告每逄啲賽馬日或有足智彩特別多,債仔借錢都要佢公司經理及主任審核批先借唔借,做生意邊有賺緊啫
生活費唔好想太多, 最主要係過左呢關, 從頭來過, 每個人一生都會做錯野, 決定錯誤, 但最重要係會反省, 同真係要話比自己知, 以後要加點勁努力, 我過到呢關, 基本可以話前途光明, 但過唔到係, 老破呢個心理關口 :)

2011年10月 發表於 2011-10-10 22:38