破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

唔該哂兩位呀!我仲係還錢階段呀!攪掂再分享
等你個好消息!
honey 發表於 11-6-2016 10:02
我會繼續努力追隻死洋!唔知追電訊公司果個朋友有冇消息呢

最終由律師出信,數X通先肯出返不反對信,

但萬眾就唔肯出,因佢轉過幾次名,可能用呢個理由話無左間公司,

E家等排期。

robi 發表於 14-7-2016 19:31
最終由律師出信,數X通先肯出返不反對信,

但萬眾就唔肯出,因佢轉過幾次名,可能用呢個理由話無左間公司,

不反對信未齊, 你6C有冇同破署溝通過得唔得?  
佢個律師應該有封信比破處律師睇,要視乎破處律師看過D文件比唔比佢排期
咁即係就算有債權人唔寫不反對信,都有可能排期上高院呈請廢止破產令噃!
我英文唔係好好,但睇返D文件,應該係話無左間破產時的電訊公司,D文件來來回回,之後就要開票比破署,我都希望順順利利
robi 發表於 16-7-2016 21:28
我英文唔係好好,但睇返D文件,應該係話無左間破產時的電訊公司,D文件來來回回,之後就要開票比破署,我都希望 ...

最緊要順順利利就好了
Robi, 排到期嗎?
honey 發表於 25-7-2016 01:26
Robi, 排到期嗎?

排到啦! 12月12日上庭,請問知唔知是否要親身出席呢?

應該律師代表出庭, 恭喜你呀
robi恭喜晒
samsam, honey 你地好呀...
我又上黎啦... 我依家進度係還哂銀行收哂d 銀行d信啦..

但係又有一個問題呀..我依家係唔係要搵一個律師去幫我排期上庭嫁? 定係搵番破產宮?
同埋律師你地係邊到搵? 大概要幾多錢呢?

同埋我仲有咩野手續係要做呀? ...

欲請教各 CHING, 本人於2005年破產,case 由受託人follow (皇+石),當時有半份夾屋業權被接管,上月收到王+石來信要求出價購回物業或公開拍賣,本金55萬,利息51萬+受託人收费33萬)共要還140萬,现想請教以下問题 1) 想请教欲取回業權之步骤 2) 是否本人配偶清還所有欠款就可取回業權?  3) 是否本人配偶出面幫我清還款项,受託人之收费会較少?  4) 使唔使先通知受託人本人欲与各银行相討減利息? 5) 呢個 case 是否要揾6c 處理? 懇請各 CHING 赐教!
Ting1068 發表於 30-8-2016 12:06
我又上黎啦... 我依家進度係還哂銀行收哂d 銀行d信啦..

Ting, 搵6C幫你攪呈請啦,收費間間不同,到咗呢個階段,好多6C都樂意做嘅,大約4萬樓下(包埋破署及法庭d收費,政府d收費6C多數係會實報實消銷,至於6C收費就睇你同佢熟唔熟,我就搵返當日搞樓按同埋幫我搞老破果間6C,因為由頭到尾佢搞開會文件易handle好多,你搵到6C佢會教你俾d乜嘢文件資料佢,只要係上6C度宣誓,佢地會幫你聯絡破署及排期上庭、土地註冊署登記起釘等。
daiman 發表於 31-8-2016 00:15
欲請教各 CHING, 本人於2005年破產,case 由受託人follow (皇+石),當時有半份夾屋業權被接管,上月收到王+ ...

daiman, 你個case有別於我地幾個, 因為我地嘅受託人係破署唔係外判, 對口會較直接簡單, 但事情始終都不離清數取回業權, 所以愚見認為:
(1) 取回業權之步骤
a. 先向破署了解是否可以與各債權人議價而不經王+石處理還款?
b. 若破署確認必需經王+石處理, 先與受託人王+石了解還款利息有否議空間?
c. 是否可與各債權人直接議價減免利息?
d. 受託人以何準則收費33萬? 有否議價空間?

(2) 是否本人配偶清還所有欠款就可取回業權?
理論及法理上是。

(3) 是否本人配偶出面幫我清還款項,受託人之收费會較少?
不見得有此理據。

(4) 使唔使先通知受託人本人欲與各银行相討減利息?
理論上是要, 因為他是破署處理你破產案半份業權的受託人, 建議先與破署或受託人作出了解。

(5) 呢個 case 是否要揾6c處理?
視乎你經濟能力, 搵6C處理可免與受託人直接對壘, 法律文件各方面會規範一d, 自己處理好處係更直接了解成件事嘅進度, 但一定要好有耐力去爭取及處理往來文書, 當然費用付出會較委託6C為少, 兩方誰的成效較好, 真是難下定論, 你可以再參考過來人的歷程貼文, 祝好運

samam2015 發表於 4-9-2016 00:30
Ting, 搵6C幫你攪呈請啦,收費間間不同,到咗呢個階段,好多6C都樂意做嘅,大約4萬樓下(包埋破署及法庭d ...

Thx sam sam ..

同埋想問係咪要刊登報紙證明嫁?
因為有個資詢話要刊登報紙要比8000!

Thank you
6C會幫你搞埋,費用都係我所講嘅實報實銷費用內包埋。
補充: 6C預收呢筆收費,其實係方便佢地幫你清繳破署、法庭、報章刊憲、土地註冊署及6C宣誓、代上法庭呈請等等嘅費用,多除少補,一般都係會收多,實報實銷後,如有剩餘費用會付回給你,例如我都收到破署及6C嘅接近一萬嘅盈餘退款。
Ting1068 發表於 30-8-2016 12:06

唔好意思遲左回覆。
由於你個case 係外判,好多野要同外判傾,以我所知外判之收費比政府高。
因此你真係要誠㦝D同佢傾, 希望佢高抬貴手,因為我地同各銀行傾係破處比我地嘅選擇,你要同鍚哥傾下!
其他points Samma 2015 已經講得好清楚我也不重複, 你有update 再搵我地, 大家好願意同你過關,加油