破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

OCO1582 发表于 21-7-2012 13:31
我自已都計過,如破產的話,最多可能要還3千蚊
如果年年加薪,有機會每年都加還款額。
所以破產唔代表唔使 ...

路係人行出黎,而今你已找到方向.
破產對你來說,的確未必是最好選擇,見你咁識計數....已是走出第一步.
你開源計劃很好,但你亦要小心控制你的支出,這是一個過來人心聲.
努力工作是好,更要保重身體.
OCO1582 发表于 16-7-2012 19:16
唔係到時會有得選擇一個戶口解凍咩......
盡量唔希望改兩次出糧戶口呀......... ...

主任跟可保留1個原有户口解凍用作收取入息, 外判跟頒令前所有你名下户口都要註銷,包括馬會投注户口,話之你乜水.佢地只會發出一封開户口信, ( 此信系証破處授權佢出呢封開户信 )
OCO1582 发表于 20-7-2012 11:18
今日我公司續我約
人工加佐扣MPF後係116xx
即係計落每月多千多蚊。

樓主吾好甘天頁, 你仲揾個間顧問做 DRP, 攪吾掂, 拖到銀行交俾收數, 就吾系电話追甘簡單
況且你份工系要續約, 穩定性不足, IDRP, DRP銀行99.99 % 不會接受
如果樓主真系吾想破, 脚踏實地揾會計司樓做 IVA ,尚有希望
吾好再用個的+九顧問, 銀行只會接受正式會計司樓出唧重組方案
smallcat 发表于 20-7-2012 13:14
其實你 想做DRP 係可以, 問題係你想唔想, 我已經講左 DRP or IDRP 係唔可以停供款

你份工唔算好穩定, 但 ...

IDRP , DRP 吾係債仔有冇信心還, 係要銀行批架,吾系你想就包得架, 主動權系銀行
鼓勵還鼓勵, 但必須面對現實
樓主份工雖續約, 非長期受僱, 此乃 IDRP, DRP 大忌
beleba 发表于 22-7-2012 18:21
IDRP , DRP 吾係債仔有冇信心還, 係要銀行批架,吾系你想就包得架, 主動權系銀行
鼓勵還鼓勵, 但必須面對 ...

唔係, 依家好多工都係合約制, 呢樣野已經唔關事, 佢個case係有機會做到idrp, or drp, 只係, 顧問做既plan 或其它會計師樓做既plan 得唔得而已, 一般月供少過5成, 4成幾, 而時間短, 5年內銀行基本會accept!

所以, 之前我已經講左, drp or idrp 銀行唔會批你長時間還, 一定係合理時間還到先會批

樓主既 ratio 係 人工17倍, 絕對係做得到, 唔信你問下你識既會計師, 但問題樓主已開始拖數, 呢樣野對銀行批核樓主既信心係會減低唔少的
beleba 发表于 22-7-2012 18:11
樓主吾好甘天頁, 你仲揾個間顧問做 DRP, 攪吾掂, 拖到銀行交俾收數, 就吾系电話追甘簡單
況且你份工系要 ...

老實講, 樓主可以做到 drp or idrp 點解唔去試? 做iva根本唔係問題, 實批, 既然如此, 又為什麼不去嘗試做 drp or idrp, 唔得一件事, 方法是應該咁做的!!
我聽日就要覆顧問行啦。
聽日,一朝就打去問下,DRP 同IDRP的情況。
正路應該離唔開呢兩個決定!

你攪錯了, 我無講債仔有無信心還既問題, 我只係再3提醒樓主, dpr or idrp係唔可以斷, 呢樣野佢要有信心先得, 唔係到時還左2, 3年斷供就乜都無晒, 我係提醒樓主有無信心, 從沒講銀行睇債主信心, 暈, 呢樣野都唔make sense!!
我一向係講緊銀行睇債仔有無能力還  

有能力還既意思, 還款額一般係維持在人工既5成以下, 最好4成半或4成用作還款, 銀行接受機會大好多

銀行係睇呢種數據 同 欠債ratio 當然還有在職工作的年期, 穩定性, 但大前提一定係還款額只佔人工4成幾左右, 因為過5成幾銀行唔會相信債仔生活得咁容易同唔放棄, 所以, 先唔會批
OCO1582 发表于 22-7-2012 21:25
我聽日就要覆顧問行啦。
正路應該離唔開呢兩個決定! ...

無錯, 你搵既顧問行佢地做唔到, 唔代表第二間會計師樓做唔到, 你依家呢間顧問行流流地, 問題係, 我講左好多次,
你依家還款一定要問朋友或家人頂住, 唔可以拖, 你拖欠銀行銀行絕對可以唔考慮你做 drp or idrp

仲有, 好既firm, 會做個plan, 比銀行批左攪掂先收錢的, 那為什麼不嘗試?

羅輯上可以嘗試的應該都先嘗試
beleba 发表于 22-7-2012 18:11
況且你份工系要 ...

咁我又想問, 如果樓主搵人頂多兩個月數, 樓主依家即係搵份part time, 加埋月入14K-15K 咁又點計?

如果一個月只需要還5k, 一個月還款比例只佔3成4, 我唔覺得銀行會因為佢係合約制而reject佢, 依家合約制已經係好平常既事   
OCO1582 发表于 22-7-2012 21:25
我聽日就要覆顧問行啦。
正路應該離唔開呢兩個決定! ...

樓主其實你有心做 drp or idrp, 就要度定好多額外收入去說服人地, 比如part time, 開始左先, 呢D先係幫到你爭取批核既數據, 但當然好辛苦, 想唔想都係個句, 你自己決定
我係好希望做DRP or IDRP
聽朝都打去問下,夜更兼職理貨員請唔請我。
如果果幾份工,有一份兼職係請我的話
每月會多約3千蚊收入。

銀行唔會想我破產
咁如果依我個人收入比例,係會有錢還的。
只係我D數目頂住自已,同埋有急事要處理。
希望顧問行有料到,幫到手。

IDRP等待銀行回復 [复制链接]
舊post 關於 drp or idrp --> xxmanxx 師兄, 最終銀行都批核左

(舊 post )
請問有沒有人有關IDRP經驗,律師樓建議由H bank 牽頭,但等了二星期,律師樓說一星期會有回復,現在心情極差,非常擔心,如果唔批真係唔知點算,請問有沒有人有關經驗,要等多久等等, total 欠 $485000, 人工 $19500, 欠 H bank $23000 , 唔知有人有機會做到.

呢位師兄欠債既 ratio 差不多係 24.8
OCO1582 发表于 22-7-2012 21:56
我係好希望做DRP or IDRP
聽朝都打去問下,夜更兼職理貨員請唔請我。
如果果幾份工,有一份兼職係請我的話

好老實咁講, 如果可以做 drp or idrp 點都要試下, 你間顧問唔得, 嘗試搵另外既律師樓或會計師樓, 但記住一定要佢地攪掂先比錢, 如果比左錢先佢地根本唔會有心機同你做deal, 反正你得唔得佢地已袋袋平安!!

但同時亦要提醒你, 就算批左你drp or idrp, 你都要認真考慮自己既能力要捱幾年, 有時意願同實際會有差距, 講可能有信心, 到你個個月真係咁少錢使, 實際又得唔得? 呢樣先係 drp or idrp既重點, 有些人就算批左, 都有機會頂唔順的!

最終幫你解決困難的人都是  --> 你自己
smallcat 发表于 22-7-2012 21:59
IDRP等待銀行回復 [复制链接]
舊post 關於 drp or idrp --> xxmanxx 師兄, 最終銀行都批核左

有睇呀
thx 細貓師兄
smallcat 发表于 22-7-2012 22:08
好老實咁講, 如果可以做 drp or idrp 點都要試下, 你間顧問唔得, 嘗試搵另外既律師樓或會計師樓, 但記住 ...

我借佐財仔數,又比曬我家下做緊的顧問公司。
真心希望佢搞得店。
OCO1582 发表于 22-7-2012 22:33
有睇呀
thx 細貓師兄

唔使客氣, 希望你能解決到依家面對既問題  

OCO1582 发表于 22-7-2012 22:35
我借佐財仔數,又比曬我家下做緊的顧問公司。
真心希望佢搞得店。

你財仔數我就唔知咁多喇, 盡量啦, 唔得先考慮破, 因為破你都要還錢, 所以, 先唔建議你作第一考慮!  真係唔批無辦法先考慮破! 唔會差好多時間, 3星期你就會肯定清楚晒所有野! 頂左咁耐, 唔差在頂埋呢個月, 唔掂先破
smallcat 发表于 22-7-2012 22:44
你財仔數我就唔知咁多喇, 盡量啦, 唔得先考慮破, 因為破你都要還錢, 所以, 先唔建議你作第一考慮!  真係 ...

我都係咁想。
唔批,其實對銀行唔係好事。
批佐等我有還錢的機會。
如果唔批,仍用我現在個還款金額來還。
我九成都還唔到..........
聽日了解曬情況,一係DRP or IDRp
另外其實正常根本唔需要我教顧問行點做,而係顧問行自已有曬經驗同步驟。