破產聯盟

查看: 3943|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

傾生话费直掔報道

2㸃15分準時到達李X行律師樓,接見我的K先生(將會是日後我的老细),全程有錄音。好好氣氛,老細冇大支野,冇惡死。佢一邊講解老破手則一邊比文件我簽。邊問我野又邊收我文件。欠交文件的,佢就寫低要14日内補交。另外要加一份環聯record。(老細講解得超緻細加清楚)。 到劇肉了,收集各位師兄姐意見,我就填寫收入15000,支出就寫大到$18000。(預佢地扣减)。咁就交反份料比佢(開債權人會議時佢地比左份表我填及要带的有關文件副本项目),佢一睇到支出及收入就睇到眼定定,望左我一下,就話所有野都有上限,應該批5到咁多,但係要比佢上司批。問我有冇野想改,我話冇,咁佢就出左去叫我等等。5分鐘後佢反回來,派彩了。**每月要扣我$700蚊**,入落渣打户口(佢地幇我開的)。問我有冇問題,如冇就咁决定,熄錄音啦!?我緊係冇啦,流口水都流吾切啦!!
最後問埋加人工同花紅問題(熄機後),佢話加人工就一人一半,花紅就10-15%。全程用左2粒針。
恭喜恭喜,果然好好派彩........
都唔錯
清風 发表于 15-2-2013 22:45

清風兄派彩比我  樓主又進入新生活, 恭喜
清風 发表于 15-2-2013 22:45

謝!每月扣$700蚊算多定少呢!??
k018354 发表于 15-2-2013 22:50
謝!每月扣$700蚊算多定少呢!??

以你嚟計就真係少

呢餐飯你冇得走..........
收到!
smallcat 发表于 15-2-2013 22:49

就送舊金比貓兄啦
smallcat 发表于 15-2-2013 22:49

對!反正4年内無得亂咁搞,就把握機會為自己留反㸃$吧!大家都努力,加油啦!!!

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市魁力 +20 收起 理由
301 + 20 + 20 加油喇 !!

查看全部評分

放心晒喇。
唔好諗算唔算多、計得你預期都無咁多。同埋相信比還銀行好好多。

跟住3年幾要好好計劃、準時交文件。輕鬆嘅日子好快過、4年後重新黎過。

但你係咪要還返之前幾個月嘅錢?
恭喜晒, 我地又有餐飯食lu.
worldcat 发表于 15-2-2013 23:49
放心晒喇。
唔好諗算唔算多、計得你預期都無咁多。同埋相信比還銀行好好多。

得!收到!!!
原本要,但我近期身體有事,要睇專科,我比张醫生轉介信,及話日後要做物理治療,講比佢知我家下情况係好嚴重超大單。但吾知佢地比吾比我睇私家醫生 0R 一定要去排政府睇,所以吾敢去睇住同埋我家下冇$睇醫生又吾敢問人借$,所以末睇住,睇下你地有咩指示先l0w! 同埋想問下可否要求括免之前d還款額(3個月x$700)用來睇醫生l0w,吾知得吾得呢!?。(1位律師的貼士)。佢又一次去問佢老細。一陣間好快就返來,再一次派彩,之前3個月d$就不需要還,但2月份出糧就要開始還,如日再有睇醫生等情況就要自己去搞掂,因為個人雜費已包括在内。如有問題可再揾佢,但每月還款額一经落實就绝對冇得改,只有增加冇得减架!佢叫我如要長期治療就自已揾朋友搞掂,揾朋友帮手,起外面搞掂佢,我幫你吾到架!吾好寫信比我借反上缴的$呀!我吾批架!最多我只能在花红中帮下你乍。

我琴日都上咗外判度, 因為我加咗人工, 佢都只係 係膳食費個到加1千. 其他咩都冇加. 因為我的收入少支出大, 所以我都冇同佢爭拗.
MEIMEI 发表于 16-2-2013 00:34
我琴日都上咗外判度, 因為我加咗人工, 佢都只係 係膳食費個到加1千. 其他咩都冇加. 因為我的收入少支出大,  ...

加1仟! 咁有冇你加人工的一半呢?!
k018354 发表于 16-2-2013 00:38
加1仟! 咁有冇你加人工的一半呢?!

有, 我前後共加左千幾元.
MEIMEI 发表于 16-2-2013 00:42
有, 我前後共加左千幾元.

Wow~~ 超好咼!正。
嘟算唔錯,
幾好.

今後加油喇 !
真是好消息,恭喜你,這份都應該是你的新年大礼了
我都係李X行跟, 唔知你個位K先生係咪同我一樣呢, 跟我個位都係姓kwok, 佢其實都幾nice, 知我係英國打電話比佢, 佢都好好咁叫我唔好晒電話費去等佢覆, 又話成日唔係位, 好難搵到佢, 叫我第二日打去找另一位同事, 佢會講低d資料比個同事知, 咁我就唔洗咁煩.  我之前係香港做野時月入20000, 佢只係要我還3000, 所以佢對我都不薄!
winggywinggy 发表于 16-2-2013 23:59
我都係李X行跟, 唔知你個位K先生係咪同我一樣呢, 跟我個位都係姓kwok, 佢其實都幾nice, 知我係英國打電話比 ...

係呀!咁加人工同花紅,佢有冇得比多d呢?!