破產聯盟

查看: 2042|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

唔知點算,求救!

星期二已宣誓,可能律師未做好嘢,接到電話追數,UX同幫人,已其實已過期,聽人講呢2間就算你話破咗都會追你數,好怕攪到去公司同咨詢人,萬一真係的話我可以點做,跪求賜教!
即刻通知6c叫佢fax資料去債主度
星期二宣誓,理論上應該入紙啦,你追吓律師睇吓有No.未。
唔想攪到其它人,而家一定唔好避,未有No.就千祈唔好話搞破產,
想辦法拖住先,但唔好還任何錢!
通知律師話有人追數,要佢盡快入紙,攞到No.就一天光,乜都唔使驚。
叩謝溫sir及joetang相助,但有少少補充:其實都拖咗成大半個月,溫sir,我就係衰咗做呢個動作,佢地今日打電話嚟之前我已經打去律師度,佢話應該今日下午或者聽日fax到比佢地,可能係咁我放鬆咗,尤其有間打嚟我話唔好意思,我己經做咗破產,遲d會有no.比你地,我全程好客氣,但換來嘅係~唔好攞嚟做擋箭牌,我地有權reject嫁))))(好兇狠),今期都要還嫁,還唔還你自己諗....老實講,佢嘅數最少行到呢步我好平常心,亦作最壞打算, ....但係從其他途徑聽見話佢地(財仔,包括以上2間)會搵人攪你(公司及屋企),所以個心打咗個突,如果佢地真係惡咁緊要我預咗會開拖,我唔係講笑,因為我由好平常心過渡到而家個心好亂,可以點?
On99 发表于 1-2-2013 22:15
叩謝溫sir及joetang相助,但有少少補充:其實都拖咗成大半個月,溫sir,我就係衰咗做呢個動作,佢地今日打電 ...

第一次申請有份野,FAX 過去就無問題.
佢地靠嚇,同佢講唔還得,所有錢都要經外判/破官
我喺咪講錯嘢?
On99 发表于 1-2-2013 22:15
叩謝溫sir及joetang相助,但有少少補充:其實都拖咗成大半個月,溫sir,我就係衰咗做呢個動作,佢地今日打電 ...

咁又唔使怕,佢都係兇你啫,緊記唔好避,追數電話一定要聽,佢都係打工,電話揾到你,有交待就未必會搞其它人。
緊記要忍到有No.,千祈唔好還錢,攞到No.佢就無你符。
唔該溫sir同flypig,我亦明白佢地係打工,因為我用咗幾款藉口,已經技窮,所以先冇聽....但係從一位己破嘅朋友口中話~呢d唔係bank,係財仔,佢地唔會理你,你破咗都照追....吓?佢地都唔係2,3線嫁wor?, 佢仲話我係你就唔報呢2間喇,私底下同佢地傾掂佢,(講到呢度我都覺得佢嘅方法有d唔妥,所以冇再討論下去),佢地真係會咁做?跟住就亂諗咗....我報破前已經係度不停取經,只怪我報嘅timing唔啱....多謝以上咁多位相助,尤其溫sir,以你嘅答案最有公信力,非常感激....我而家係咪乜都唔好理,安心等no.同聽電話?
On99 发表于 1-2-2013 23:23
唔該溫sir同flypig,我亦明白佢地係打工,因為我用咗幾款藉口,已經技窮,所以先冇聽....但係從一位己破嘅朋 ...

無錯!你一日未有No.佢都會兇你,佢都想追到幾多就幾多,所以未有No.就唔好比佢哋知你搞緊,而家你講咗就無計,只有拖,希望盡快有No.啦。
追數電話你一定要聽,唔好避!佢一揾唔到你,就會行動升級去揾其它人!
聽日一早即刻打比律師,叫佢盡快入紙及通知債權人,所有欠債係一定要報嘅!唔報以後仲麻煩!我入紙後只收過兩個電話兩封銀行信!一入紙佢地唔會追,因佢地都知追都無用,只係例行公事打來話扣唔到數,到時你就同佢地講已申破及通知咗佢地公司!如佢話無收到你就問佢貴姓、傳真號碼,叫律師傳真俾佢!
知道,唔該哂溫sir及以上咁多位,多謝!仲有一個問題,我而家可以去永x開戸口未?公司轉戸口出糧話冇問題,但如果問起用乜藉口好?我諗過話有大額過數,要check!
唔該life22,我一間都冇漏報!可能係律師嗰度做遲咗,所以不停咁收到追call....
總之在有NO.前再收到電話就照聽,當佢唱歌或放在埋一邊由得佢發UP風,到佢講到攰佢自己會收線
Thanks,RANGER兄!其實講漏咗我嗰個朋友(其實喺萍水相逢)嘅一句重點說話~財務公司喺唔受破產法例監管嫁!吓?.......當然我所指嘅唔喺黑財,所指嘅係....Ex:X衆,兄弟,UX,幫人.....etc
On99 发表于 2-2-2013 01:36
Thanks,RANGER兄!其實講漏咗我嗰個朋友(其實喺萍水相逢)嘅一句重點說話~財務公司喺唔受破產法例監管嫁! ...

上得黎呢道就即係有做下功課、有牌財仔都會受監管。只係佢地會追到最後一刻、同埋比較煩。
之前律師講過、破產係無得反對、除非債權人有證據指出你有非法行為、如假資料、資產轉移等等先可以報警轉做刑事案。
唔該world cat!
一 於 拖 字 訣 ,要 追 同 你 辦 申 破 的 律 師 取 NO
人 地 追 你 數 , 你 追 人 地 NO , RIGHT
On99 发表于 2-2-2013 01:36
Thanks,RANGER兄!其實講漏咗我嗰個朋友(其實喺萍水相逢)嘅一句重點說話~財務公司喺唔受破產法例監管嫁! ...

我有個朋友以前做收數
佢話主要的銀行﹐財務都係搵個幾間做收數

佢地只會 取易不取難。因為無老底/好少老底﹐
靠抽佣。

香港係80年代尾﹐90年代頭有銀行搵收數公司
佢地放火(唔係燒成層大樓﹐)玩下燒門口﹐
淋紅油

但到左90年代中﹐政府改例。目前無一間有牌財
務夠膽玩大。因為一查到﹐有權吊銷佢地個牌照架。

所以點解我要老破﹐因為法例保護大家呀
天帝 发表于 2-2-2013 15:51
一 於 拖 字 訣 ,要 追 同 你 辦 申 破 的 律 師 取 NO
人 地 追 你 數 , 你 追 ...

唔該哂天帝兄!
flypig 发表于 2-2-2013 16:02
我有個朋友以前做收數
佢話主要的銀行﹐財務都係搵個幾間做收數

唔該哂flypig,多謝咁多位嘅資料,thanks!