破產聯盟

查看: 4179|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

捉蟲之 創*銀行 ---- 想申破嘅朋友唔好用佢地

今日出事了…… 黑仔係唔能夠改變……

申破前轉左出糧戶口去創*, 諗住唔洗搞咁多野. 雖然自己都申請左臨解.

上星期四特登去銀行試下入錢都仲得.

今日出糧見無錢, 已經冷汗直出. LUNCH出去分 行(非開戶分行), 一CHECK之戶口已經係上星期五 被涷結.

咁就叫佢開返戶口等公司再入錢, 還掂有申請攞 錢信.

點知搞左一輪, 佢地話唔可以開返. 我問點解, 佢 話無收到破處通知可以接受存款並叫我問返破處. 佢話如果有乜問題, 我要去返開戶銀行問先得.

我所知應該唔關破處事, 但LUNCH時間都搵唔到 人問.

2點鐘打去破處, 好好彩係主任聽. 講完個CASE正 如自己所料, 係未頒令前佢做唔到啲乜.

咁我打電話去創興HOTLINE, 講返個CASE. 個又 係左CHECK右CHECK. 一開頭又話要開戶信又話 要政府部門通知. 咁我話我宜家係等頒令, 破處唔 會跟. 最後佢話再CHECK下先.

覆返黎, 話開戶分行經理跟據指引唔接受任何存 款或提款, 我有法庭攞錢信都係可以提錢ONLY. 唔保證可以存款….. 黎到呢到唔知有無人有留意 有乜問題……..

我當時諗左一諗, 之後問個STAFF “分行經理話唔 俾存錢?”, 佢即時”ai… ar…..”. 我再問佢”咁你公司 有無規定係申破期間唔可以存款?”, 佢話”無”. 咁ok la, 大家打工啫, 咁我問佢攞開戶公行經理電 話就問多句, confirm係BM(BRANCH MANGER)問題就收線.

頭先打左去分行搵佢經理, 佢話政府規定申破就 要涷結戶口唔可以再提存款項. 我話問過破處, 規 定係唔可以攞錢無話唔可以存錢. 佢之後係公司 規定黎, 我話HOTLINE話係BM決定, 你地公司無 話唔得. 如果真係唔得有無相關證明, 之後佢話無 同埋係唔得……

宜家我都無辦法, 只好通知HR…. HR MANGER CFM 可以出一兩個月劃線支票, 但叫我快啲搞掂 佢. 同埋佢話唔會話俾部門老細知, 但大老細會唔會講就另計(特別票要大老細簽).

一陣都要出封E-MAIL俾銀行總行,提下佢地搞唔 l搞到. 因為我都要開返個戶口入票. 唔係的話呢個月都唔知點算….
好似 永x 先無事, 創x 唔係, 唔知係唔係, 不過, 其實佢地係有權凍結
祝你好運, 又唔係黑仔既, 個個破前都會有d阻礙, 過左就無事!
最好係現金支票,劃線又要過戶,你要計定幾時有戶口可用,至好提存.
joetang 发表于 27-8-2012 18:46
最好係現金支票,劃線又要過戶,你要計定幾時有戶口可用,至好提存.

公司唔會出現金票。
最好頒令前搞返掂。

一陣頒令後先入票,唔知點俾人抽秤。
smallcat 发表于 27-8-2012 18:36
好似 永x 先無事, 創x 唔係, 唔知係唔係, 不過, 其實佢地係有權凍結

有人有經驗創x都無事,可能宜家改左。但聽佢地其他staff表達,可能係bm搞事only.
worldcat 发表于 27-8-2012 19:02
有人有經驗創x都無事,可能宜家改左。但聽佢地其他staff表達,可能係bm搞事only. ...

係呀, 呢d野好難講! 改變左唔出奇!

我果時呢段時間得永x接受比我開新戶口, 我開左之後即刻入左張票, 之後第2日即刻去排多次隊攞晒d錢出黎, 因為聽人講盡量唔好放錢係任何戶口, 因為真係唔知可唔可以即時攞得返...
superlemon911 发表于 27-8-2012 19:09
我果時呢段時間得永x接受比我開新戶口, 我開左之後即刻入左張票, 之後第2日即刻去排多次隊攞晒d錢出黎, 因 ...

收到張票後,創x真係搞唔掂會去永x問下。唔該晒!
worldcat 发表于 27-8-2012 19:23

你有冇開個頒破前是一次性的臨時的戶口
worldcat 发表于 27-8-2012 19:23

我果時6C都話 唔知点解永X 可以唔理凍結令 可能係留一後路比我地 不需傍徨
joetang 发表于 27-8-2012 19:35
你有冇開個頒破前是一次性的臨時的戶口

乜野係頒令前一次性嘅戶口?
攞錢封信申請左,但問題係唔俾入錢。
咁睇好似永X最強
smallcat 发表于 27-8-2012 22:22
咁睇好似永X最強

千萬唔好搞錯去咗另一間永X(唔同音)
wahtung 发表于 27-8-2012 22:35
千萬唔好搞錯去咗另一間永X(唔同音)

係永 燶   

唔係 永坑腩  
smallcat 发表于 27-8-2012 22:43
係永 燶   

唔係 永坑腩

係呀,千萬咪搞錯
wahtung 发表于 27-8-2012 22:47
係呀,千萬咪搞錯

係永 燶   -  紅色

唔係 永坑腩  - 綠色
smallcat 发表于 27-8-2012 22:52
係永 燶   -  紅色

唔係 永坑腩  - 綠色

其實揾律師搞申請啲朋友,我諗大多數啲律師會提醒申破後會有戶口凍結問題,佢哋會推介此間銀行的,當時三姓都係咁提我,但我當時好有信心叫老闆開現金票給我,所以無開,到頒令後開創記
wahtung 发表于 27-8-2012 22:58
其實揾律師搞申請啲朋友,我諗大多數啲律師會提醒申破後會有戶口凍結問題,佢哋會推介此間銀行的,當時三姓 ...

唔緊要, 好快4年
worldcat 发表于 27-8-2012 21:57
乜野係頒令前一次性嘅戶口?
攞錢封信申請左,但問題係唔俾入錢。

我嗰時伸破時順便伸請埋一個解凍的戶口,我是上庭取解凍信,然後連埋封信比銀行,