破產聯盟

查看: 4730|回復: 47
打印 上一主題 下一主題

仲有野想問...

係咪等到上庭個日..如無意外就係等頒令啦..
頒完即刻打比主任約見佢...係咪係佢面前就要..即時提交開支預算....同時..呢一份就等如..第一份年報?之後黎緊三年...一年自己fax反一份比主任就可以了?

我幾時先會收到邊個主任負責我個case既呢?頒令比我既時候就會有份文件比我..上面有我需要既資料?

咁..見完主任...填好晒..係咪即係已經完成晒?....仲有咩需要跟進?
果 份 吾 係 年 報 , 是 初 步 支 出 及 收 入 問 卷 , 此 表 及 你 的 收 入 及 支 出 單 據 一 拼 要 來 與 主 任 或 外 判 傾 生 活 費 時 交
樓 主 在 另 文 911 上 庭 , 真 正 的 第 一 次 年 報 是 NEXT YEAR 9 月 11 日 後 交
跟據其他師兄師姐經驗,同埋律師俾我嘅資料。
1.申請破產,等排期上庭。
2.上庭前會有封信寄俾你,要你交份表連同支出文件到指定會計師行。
3.上庭當日如果文件同法官無問題就會即時頒令。否則擇日重賽。
4.頒令後會有檔案編號。如果你要銀行出糧就要第二日查下暫時邊個主任跟,同佢申請開戶信/解凍信去銀行搞手續。
5.等破處第二封信,睇下會由主任定外判跟之後再傾生活費。(3個月內)
未傾生活費前要留返啲錢(如果你人工多過生活費),因為佢地會追返頒令後開始嘅還款。
如有錯漏,請其他師兄師姐提點。

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市魁力 +10 收起 理由
301 + 10 + 10 說得對!

查看全部評分

入紙呈請己有檔案編號,上庭後照封信上面指定會計師行交文件(初步問卷,支出表),順便問下佢以後四年交年報是交比邊個,收年報嗰個就是你的管理人(暫時或長期)如佢話交比破署主任,主任就是你的管理人.  我就是這樣的.如有錯漏,請更正.

補充 :
有入稟檔案No.已可查閱負責主任是誰...及電話No.  
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi

唔該晒先...
1>..上庭前有信比我...咁我911上..應該大概幾時先有信呢?
2>因為如果要我填反份野去律師樓再等個官批...都需要時間...而且當日我申請時..破處個小姐已經即時比左份野我..話叫我等信就會通知我點做..份野基本上都已經係我手上..好似本書咁..叫做...向破產人士初步詢問...係咪就係呢份野呢?
3>如果要銀行出糧就要第二日查下暫時邊個主任跟,同佢申請開戶信/解凍信去銀行搞手續。...呢個動作可否即日攪埋...因為如果唔得..咪又要請假..???..其實我已經申請左解凍戶口...都已經排埋期係8/24日上庭...呢個解凍..其實係咪即係同一個動作呢?
4>等破處第二封信,睇下會由主任定外判跟之後再傾生活費...係咪即係我已經回復反正常可以使用銀行戶口..只係收入方面...如果超過(預計)..就要留反比佢預佢扣...如果自己知道應該唔過..都只係填反d資料比佢...就已經可以呢?

8月24日上庭嗰日是取只係一次性的開戶.如果長期用嗰個戶口就要 911上庭之後就即時打電話你主任開戶信(解凍或重新開過第二間)
應該有封開戶信比你,你填好之後FAX比佢.如果解凍舊戶口,你要影印最新的一起比佢.
joetang 发表于 14-8-2012 13:29
入紙呈請己有檔案編號,上庭後照封信上面指定會計師行交文件(初步問卷,支出表),順便問下佢以後四年交年報是 ...

乜份表係頒令後先交嫁?律師仲叫我
留意收信。但據律師講,一開頭係主任跟但好大可能會再轉外判。
301 发表于 14-8-2012 13:39
補充 :
有入稟檔案No.已可查閱負責主任是誰...及電話No.  
http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cg ...

係喎,查到主任名。
等我問下律師點解佢話頒令後先查到。
worldcat 发表于 14-8-2012 14:09
係喎,查到主任名。
等我問下律師點解佢話頒令後先查到。

點查咖...邊個no係...因為我查唔到既..
man3x 发表于 14-8-2012 13:44
唔該晒先...
1>..上庭前有信比我...咁我911上..應該大概幾時先有信呢?
2>因為如果要我填反份野去律師樓再等 ...

1. 律師話兩個星期左右,但樓上有師兄係頒後先交。等我問下律師先。
2. 係呀,就係果本書。
3.臨時解凍係一次性。頒令後要申請破產期間有一個銀行戶口可作出糧。一日搞唔搞得掂要問下其他師兄師姐。
4. 第二封信係可能開債權人會議,或話你知主任定外判跟。應該係點都要見佢地一次,我估除非無野做無收入例外。
joetang 发表于 14-8-2012 14:05
8月24日上庭嗰日是取只係一次性的開戶.如果長期用嗰個戶口就要 911上庭之後就即時打電話你主任開戶信(解凍 ...

如果解凍舊戶口,你要影印最新的一起比佢....係fax比邊個呀...銀行定係負責主任?
man3x 发表于 14-8-2012 14:17
點查咖...邊個no係...因為我查唔到既..

入申請書上果4個號碼,第二行入年份。
worldcat 发表于 14-8-2012 14:23

我入左...佢話未找到..唔通我個case仲係處理中...?
worldcat 发表于 14-8-2012 14:23

wordcat....
你係咪..8/24日上庭呀,,,幾點呀你..我上午11點..
我都係24上庭..不過係...解凍個度..可能會係高院撞到你都未定...
man3x 发表于 14-8-2012 14:18
如果解凍舊戶口,你要影印最新的一起比佢....係fax比邊個呀...銀行定係負責主任? ...

是fax比主任,跟住打比主任問佢收唔收到,之後佢會約你幾時上去取信,咁你取信後即刻去銀行,好快搞拈
22/8 暫解 11/9 上庭,但律師代表所以唔洗去。
man3x 发表于 14-8-2012 14:24
我入左...佢話未找到..唔通我個case仲係處理中...?

可能係,我早你一星期入。
worldcat 发表于 14-8-2012 14:39
22/8 暫解 11/9 上庭,但律師代表所以唔洗去。

原來你都係..9/11