破產聯盟

查看: 3964|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

快破產生活費一問

本人欠兄弟26萬,痕生卡76000,x民同!?a各4萬共40多萬,月入21000左右,如果破產生活費有多小,老婆没工作,個仔今年8月開始幼稚園,大約2000,住媽閻間屋交租5000
生活費視乎你的實際支出

如果老婆無野做  又有小朋友讀書  咁主任或外判最小點都要比 皮幾野你做生活費  就算要還既錢都唔會好多 ( 但要有心理準備可能還少許都唔出奇 )

你欠40多萬 搵2皮1, 其實有無想過辛苦d 還左佢, 唔使破產 ?  當然你要養太太同小朋友, 係好辛苦, 但太太又可唔可以做part time 等 大家捱下還左佢唔使破產 ?   
住阿媽間屋?直屬親人應該無得計租。
係咯,
你既負債祇是你收入既二十多倍,
應仍有其他方法勉強避免老破.

(祇看樓主表面狀況而言)

另外,能夠欠"兄弟"26萬,
相信呢條數唔係一朝一夕,
可能係類似"一筆清"過,
不過又再轆大過 ?

如述情況需每月上繳乃必然多少了,
視乎"主任"或"外判"判咯.

間屋係亞媽,佢移左民,我每月交租比佢,如有單可否計生活費l
冇錯係一筆清,其實以我case看,最多生活費有幾多
andy3022003 发表于 6-6-2012 15:06
間屋係亞媽,佢移左民,我每月交租比佢,如有單可否計生活費l

理論上可以, 只係 交租比呀媽有d怪
不明白主同外的分別
andy3022003 发表于 6-6-2012 15:11
冇錯係一筆清,其實以我case看,最多生活費有幾多

其實你咁問, 好難答你, 生活費係 你供養既人之外, 仲要睇你電費, 煤氣, 水費, 手提, 上網, 各樣支出, 主任或外判都係依翻單據去計平均數比翻你  

一般來說, 個人既生活費係 7, 8千左右, 當然你供養老婆, 細路, 又多一筆, 讀書個d唔使講全部都計的, 咁加加埋埋理論上最少都要比你 萬 6, 7蚊啦 ( 可能多過呢個數, 多唔多見人見智, 但最少你係唔使再還錢比人, 理論上生活係好左)

但破產就一世, 以後難再借錢, 師兄有沒真的想清楚 ?

當然如果計過條數, 真係攪唔掂, 早破好過遲破咁解, 早d從新做人!
因現在月供也要15000-16000真的很吃力,其實如果我努力些上班也有22000-23000,不知重組定破好,如生活費有18000就想破
andy8882003 发表于 6-6-2012 15:22
因現在月供也要15000-16000真的很吃力,其實如果我努力些上班也有22000-23000,不知重組定破好,如生活費有180 ...

你個case 債務比例係可以 重組 或 IDRP 債務舒緩, 基本上你一個月可以還9K 左右, 而唔使破產, 如果你一個人就當然辛苦d啦, 有老婆有細路, 如果老婆可以幫忙下, 咁你 一個月9K 唔係還唔到, 當然, 你話還幾年唔知乜世界, 到時仲頭痕, 呢樣野當然係架喇, 但還到你就唔使破產, 破產係可以唔使點還錢 (或還少許), 但少左條後路將來借錢咯, 每個人價值觀唔同, 有d 欠 十萬都想破產, 有d欠7, 80個都要還到為止唔想破 ( 之前我申請時那人講的 )

所以, 破唔破自己考慮!  生活費估計會比到你 皮7皮8的! (詳細自己計下數同可問律師會計師樓等, 不能作準)   
我昨日問過律師佢話如果破產我可有生活費19000上下,不知有冇点我
andy3022003 发表于 6-6-2012 16:18
我昨日問過律師佢話如果破產我可有生活費19000上下,不知有冇点我

咁律師都係比個約數你參考,因每個主任及外判處事批生活費不同,當然主任手鬆啲,外判就楂得緊啲
其實我地真係好難俾到確實答案俾你... 話俾唔俾到$18000生活費... 始終我地唔俾批果個...

只可以答你... 租金/水/電/煤/手機/學費 呢d 一定係實報實銷... 至於你+太太+細路仔的生活/膳食費... 每人約$2000-$3000... 仲有個人+家庭什項+車費... 咁上下... 你計下個average就知大約係幾多... 如果係外判跟... 條數可能會緊d... 但一定夠你地生活囉... 你預左破左就一定要慳住用錢架啦... 但點都一定好過你未破時... 每個月大部份糧用哂來還錢囉... 你考慮清楚先啦...
原来有分主任同外判,係點決定用主任定外判
andy3022003 发表于 6-6-2012 16:18

唔好盡信律師批呢個數... 佢幫你填開支時一定會填到你唔使還錢咁滯... 佢地係會預到個使費好鬆...
andy3022003 发表于 6-6-2012 17:08

主任係破署自己跟返... 如果你d債權人反對由破署跟... 會要求由外判律師樓/會計師跟...
andy3022003 发表于 6-6-2012 17:08

一般現在都係外判居多,由其在職者,因政府現在好多部門都係外判,可能基於少做少錯原因啦

其實你唔使理佢係唔係點你, 大家有數得計, 皮8, 皮9 係差唔多既數, 點解答唔到你確實, 因為主任跟同唔同外判都唔同, 亂咁同你講係唔負責既表現, 但你自己有數得計, 加加埋埋其實你心裏有數!

如果你問我你唔洗還
租5000(叫亞媽寫租約X000都得)但申破最好準備先
交通全家1500﹣2000
亞仔學費2000
食6500﹣7500全家
家雜支+水電煤+電話費,亞仔老婆衣服,理髮,4000
老強1050

有幾多支出報幾多最好多過你收入。最後實際批幾多我念好難100﹪答你有冇18000,(應該有多冇少)

真的申破到時邊個跟,外勞定主任,冇人可會知,而且冇準則。