破產聯盟

查看: 2901|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

四年前轉移樓房給前妻, 債權人會否告我

我四年前離婚將當時值四佰萬有100萬按揭聯名樓宇轉給前妻, 前年開始借錢, 現在欠50萬要攪破產,債權人會否告我?
是卡數定係貸款,機會都幾大,不過最好詳細講比律師知,聽下律師的意見,同埋如果律師肯接就會機會細d比人告

你4年前 係因為離婚先要轉名給前妻, 你應該可以解釋都是給前妻生活費, 我相信問題不是很大, 因為都係4年了, 一般最重要既數係破前2年內最危險, 4年已經相對容易解釋, 而且你係因為離婚同負翻責任, 所以, 唔使太擔心的

就算破署同外判問, 你都可以話解釋到, 唔通破產前4年開始做野? 根本就唔make sense! 所以, 一般係2年內既大數先係危險D, 呢樣係會計師講既!
ranger 发表于 7-2-2012 21:35
是卡數定係貸款,機會都幾大,不過最好詳細講比律師知,聽下律師的意見,同埋如果律師肯接就會機會細d比人告 ...

ranger兄, 樓主4年前既數唔使太驚, 反而係佢卡數個邊係唔係正常滾大, 係就無問題!
主要是visa card 信用額做的低息分期貸款, 後來只能還min pay, 利息大便越滾越大.
我也剛問過律師, 他們說刑事的機會很低, "我有責任話比你知, 財產轉移未夠五年, 債權人是可以用民事追討你前妻的, 我建議你捱夠五年才做,". 他們也不會講實會不會的.  捱多一年, 無可能了, 到時也比收數佬斬死喇.
wai123 发表于 8-2-2012 00:27
主要是visa card 信用額做的低息分期貸款, 後來只能還min pay, 利息大便越滾越大.
我也剛問過律師, 他們說 ...

4年前你都唔會念到今日嘅情況會要破產啦,好多人破產之前(3-5年)都可能風光過,有樓有車、

或進行高風險投資。只要唔係令你要破產的主因,正常都冇理由告。

債權人會唔會追究?可能最終要打官司

你情況有無可能同前妻傾下呢?你只欠50萬如果真係比債權人追大家都冇數圍。
wai123 发表于 8-2-2012 00:27
我也剛問過律師, 他們說 ...

係, 法律上係咁講, 但實際去到告你既程序, 係少D, 唔係唔想告你, 係未必一定贏你, 有時, 法律上, 你轉移資產入唔入罪, 都要睇你動機, 你根本無可能4年前plan定4年後破產, 如果動機唔明顯, 好難入你罪(你要知法庭告你都要成本同程序, 唔係無成本的), 只可以當你不適當時間處理資產, 而你真係攪唔掂破產, 唔通法官叫你坐監? 坐監你仲點還款比債權人?
所以, 唔使太驚, 有乜野問律師, 佢地唔會話百份百的, 但佢會解釋翻你既情況, 所以, 到時佢都係交翻個波比你, 你自己去考慮了, 如果真係頂唔到, 被人追數, 咁點都早破好過遲破, 拖下去根本無好處, 呢樣301板主講得好對的!
dopod123 发表于 8-2-2012 01:10
4年前你都唔會念到今日嘅情況會要破產啦,好多人破產之前(3-5年)都可能風光過,有樓有車、

或進行高 ...

老實講, 我破前1年都唔想破, 何況4年前
而家o的收數佬點會斬人咁惡,如果真係咁惡,你可以報差館同向金管局投訴,我諗搵人收數o個間銀行仲緊張過你,佢o地唔會整壞自己個招牌,大耳窿除外,你四年前離婚,同老婆分身家,屬於正常分割資產,我覺得應該不算財產轉移.
eric3210 发表于 8-2-2012 01:21
而家o的收數佬點會斬人咁惡,如果真係咁惡,你可以報差館同向金管局投訴,我諗搵人收數o個間銀行仲緊張過你,佢 ...

咪係咯, 離婚要分D資產比老婆都叫轉移資產, 咁好啦, 以後唔使比D前妻生活費 但之前好似係有case係咁樣, 但好似唔係4年, 係破前1, 2年, 唔知有無記錯, 係呢個網都有post過, 唔係好記得!
smallcat 发表于 8-2-2012 01:20
老實講, 我破前1年都唔想破, 何況4年前

我去律師樓申破前的3日都無念過要去破產
老實講, 大部份老破人士破前條數都係亂亂地, 透支又可以告你, 賭博又可以告你, 高風險投資又可以告你...基本乜差都可以告你..., 其實如果法庭要告, 最少起多2座新法庭同請多一大班法官等, 因為可以講很多老破人士都被告到P街

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +100 收起 理由
温sir + 20 + 100 說得對!

查看全部評分

smallcat 发表于 8-2-2012 01:28
老實講, 大部份老破人士破前條數都係亂亂地, 透支又可以告你, 賭博又可以告你, 高風險投資又可以告你...基 ...

應該話跟本冇人去申破
dopod123 发表于 8-2-2012 01:38
應該話跟本冇人去申破

可能變成簡易罰款程序, 法庭告晒所有老破人士, 全部老破人士判罰款
smallcat 发表于 8-2-2012 01:43
可能變成簡易罰款程序, 法庭告晒所有老破人士, 全部老破人士判罰款

每人罰款320然後交罰款則自動解破
dopod123 发表于 8-2-2012 01:55
每人罰款320然後交罰款則自動解破

係咪架
smallcat 发表于 8-2-2012 01:43

咁筍
多謝樓上咁多位發表意見.  我想再講清楚一點, 律師話刑事很低, 即法庭多數不會告我, 但銀行債主有可能用民事追討我前妻.
wai123 发表于 8-2-2012 21:45
多謝樓上咁多位發表意見.  我想再講清楚一點, 律師話刑事很低, 即法庭多數不會告我, 但銀行債主有可能用民 ...

所以要睇你可否同前妻傾下或通知佢
wai123 发表于 8-2-2012 21:45
多謝樓上咁多位發表意見.  我想再講清楚一點, 律師話刑事很低, 即法庭多數不會告我, 但銀行債主有可能用民 ...

個人意見, 老實講, 班債權人會做野唔出奇, 但我相信佢地要證明資產轉移唔係百份百機會成功, 法律係好清楚的,
1. 真係資產上轉移要有動機同背後利益 (如果佢地證明唔到, 咁同老笠有乜分別?)
2. 你是給予前妻資產作贍養費 (如果你前妻作生活費, 咁你前妻唔小七班債權人都對唔住天地)
債權人想層樓從你前妻拿回, 如果債權人話係資產轉移就係, 咁呢個世界仲有法律?  咁不如叫債權人開間"大輪晒"餐廳, 肯定好多人幫襯   如果咁贍養費仲有保障? 一單還一單啊
英國法律佢地要有理據證明你有意圖轉移, 佢地先有理據去追討你前妻那物業權益
呢Dcase真係fifty fifty 唔係無得打

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +100 收起 理由
温sir + 10 + 100 講得好!

查看全部評分