破產聯盟

查看: 1631|回復: 51
打印 上一主題 下一主題

未簽都要上繳??求救

跟外判,之前傾過一次生活費,但無共識,無簽,主任話之後會寄信比我,但一直無收到信,今日突然打來話叫我上繳,又話已寄信比我,但我都無收過,最後佢send 左份主任計好的生活費比我,但我一睇要上繳數仲多過第一次同批的多好多,但我都未簽,請問師兄師姐可以點做。。。
即係比較無簽果次,上繳多左淨少左?
Kklo0060 發表於 31-7-2024 20:47
即係比較無簽果次,上繳多左淨少左?

多左
我等緊星期五出糧、所以前日買17蚊豬扒、煮意粉食了兩餐、另外今日買$13豬軟骨、都係煮意粉、應該捱到星期四、 7仔忌廉bun 同合桃蛋糕通常減價$5       落街見肚餓買咗$12 蚊威化餅食咗兩日     所以我3days  大概用了52蚊生活費        搭車來四 $12.2   即三天$36.6         咁你覺得仲可唔可以同主任傾翻上繳第一次數目?
就係夾硬嚟,自己決定
tony浸信會 發表於 31-7-2024 21:07
我等緊星期五出糧、所以前日買17蚊豬扒、煮意粉食了兩餐、另外今日買$13豬軟骨、都係煮意粉、應該捱到星期 ...

唔好成日用自己有幾慳去判斷其他人。個個人既生活方式唔同,家庭環境都唔同!!
生活方式當然人人唔同   我以前好大洗架     問題係所謂生活方式並不是維持入學前的「生活方式」
tony浸信會 發表於 31-7-2024 21:07
我等緊星期五出糧、所以前日買17蚊豬扒、煮意粉食了兩餐、另外今日買$13豬軟骨、都係煮意粉、應該捱到星期 ...

你都on撚9
tony浸信會 發表於 1-8-2024 23:03
生活方式當然人人唔同   我以前好大洗架     問題係所謂生活方式並不是維持入學前的「生活方式」 ...

你還你人地還人地!唔好企係外判既角度唸野,總知有曬supporting 就可以同外判拗
長知識:  你爭取得如何   ?.we want every detail
每個人工作環境唔同,同埋每個人家庭支出生活環境都唔同,無可能每個都1色1樣,有啲每日用$15-20都生活到,有啲每日用百幾已經慳到最盡,咁唔通話佢點解咁大洗?破緊重要每日用舊幾咩…..
韓君婷話每日用一百蚊
例如同受托講如果人工加了一半    係咪可以每日用二百蚊     其實同學仔人人差唔多    反而主任就真係人人唔同     孫小姐見我有4個月人工低過9k     會話咁呢4個月就不用上繳     但同馬主任提翻孫小姐    佢話:依家到我就咁係咁講
tony浸信會 發表於 2-8-2024 17:17
韓君婷話每日用一百蚊

幾多年前呀大佬,知唔知咩叫通脹呀?你自己揾得少唔代表個個都揾咁少架
從新做人1000 發表於 2-8-2024 17:59
幾多年前呀大佬,知唔知咩叫通脹呀?你自己揾得少唔代表個個都揾咁少架 ...

搵得少真係好幸福呀!    五點收工就去游水    去green shop 買了$19 碌皮辣椒     去donki 買咗西蘭花同三文魚    呢兩日返工都會帶涼拌沙律    去街市買$50 沙白可以補充鈣、鉀兩種物質

感覺入學後健康好了、樣子比兩年前更年輕
雖然試過老闆遲咗出糧   要退咗張八達通換coins 才夠錢搭巴士返工
我唔係笑你哋      除咗我好似無通脹之外     不能否認受托人真係最唔理通脹     個人雜費$800  真心想知有冇人係多過呢個數
韓君婷話每日用一百蚊

佢已經離開左香港去外國生活啦,根本冇皇管!
多咗定少咗唔係關鍵,關鍵係你唔服要上訴,個官點判?有冇案例?
如果唔上訴,就可以定你為「不合作」。

可惜我問親呢啲問題都冇人答到。個個都用自己道德標準吹水,或者用老破前去比較,根本冇人真係夠膽上訴。

唯一一個合理嘅答案係東華社工講的,就係綜援標準,因為在政府眼中,綜援標準係最基本。如果你生活費低於綜援,贏面才高。佢一舉個例子,話綜援雙糧都仲要上繳一半,最絕可以做到咁。

雖然悲觀,但希望俾到啲有建設性嘅答案你參考。

韓君婷話每日用一百蚊

你咁講,有啲躺平咬兩老直頭$1都唔駛架!
唔係我講    我已經比受托寬鬆好多