破產聯盟

查看: 1352|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

向左走向右走 求意見

之前開個post跪求師兄意見
事緣係現階段準備舉手,(但因為自己有公司喺身盤數又亂到嘔,律師講左手續又耐左起碼多一頭半個月先入到紙)
琴晚同老婆傾左成晚,目前最惡搞嘅係啲扣底財。
始終有大有細,外母借左20萬番黎比我(手頭上啲扣底爭緊35萬左右)呢下真心好感激老婆同岳母咁唔計較。

目前有10間8間交哂比收數(喊打喊殺吊下老母貼埋街招),明明爭10000變左收數要收多20000;
就係因為呢個位覺得有錢都唔想俾,
但另外有一半公園都有傾計未去到call loan話順供就可以。

老老豆豆、老婆/岳母唔想我40未夠搞破產,
同我講拎住20萬續間傾(找得幾多得幾多)。

我計過條數,其實順供果啲影響最小;
但係如果而家咁嘅環境;掉咗俾收數果啲、
間間都話要收多一萬兩萬,其實有冇得傾㗎呢?
我直接搵返嗰間才仔佢哋話叫我同收數傾,
我其實清數問題我都唔想孭住個欠債嘅名同埋啲老婆仔岳母擔驚受怕。

有冇師兄弟試過俾人訂咗去收數之後,
可以真係傾到清數唔加手續費?

雖然還左20個仲有7-8間個供多三兩期就完。
但係有陣時諗好唔好拎住呢20萬
三轉加舉手還是死死地氣供完哂?
真係好向左走向右走。
推薦
你個腦裝屎
破產唔洗還
你依家諗住仲用人地既錢去還再破?  累人累物 人地血汗錢黎架
筆錢留比你破產後用好過啦
回復 支持 1 反對 0

嗰啲收數公司間間都話要收多10,000幾千茶錢 有一間最狼每條數加多兩萬蚊先至得 就係呢啲咁樣撳住嚟搶我先至有唔想還嘅諗法 其實有冇人試過真係可以傾到唔洗收呢一筆所謂茶錢?
樓主,收數一定有計傾!同佢哋講,如果要收茶錢,大不了搞老婆,一拍兩散!佢仲驚過你
我真係15:16緊
但係啲所謂收數 擺明撳住搶 問番間財仔叫我自己同財仔傾 但一開口間間都收多小至一萬多至兩萬 嬲嬲地呢啲全部唔能還
其實咩係扣底財?

cftong 發表於 5-7-2024 14:25
其實咩係扣底財?

即 借一萬實收7-8000,半月還一次;還12000呢啲「扣起2-30%」嘅財仔
菲尼克 發表於 5-7-2024 16:13
你個腦裝屎
破產唔洗還
你依家諗住仲用人地既錢去還再破?  累人累物 人地血汗錢黎架

師兄 誤會啦
我其實偏向把心一橫-乜撚都唔還
因為啲閪佬已經做晒所有收數嘅動作
再講我都唔想攞岳母錢咁衰仔
就算攞咗都還唔哂 還黎做乜

唯一係外母同老婆同埋我自己都有啲擔心
啲仆街才仔破左都搞事
本身就話驚騷擾姐,而家街招都貼埋,你仲驚咩?
一係破產,全部唔好還,頂一排騷擾
一係只還本加息,屈果d唔好比
去報案話受到騷擾,sd個報案編號比佢,之後block
我諗左成日 應該照舊破左唔還
我覺得攞咗岳母200,000 都還唔哂 仲繼續活於要還債嘅日子 寧願老婆岳母多個錢旁身
菲尼克 發表於 5-7-2024 16:13
你個腦裝屎
破產唔洗還

我都係咁認為 個腦真係裝屎架
拎左依廿皮填數  都係唔夠填架 到時人財兩空 你連人脈都輸埋
MoneyZero 發表於 5-7-2024 20:04
我覺得攞咗岳母200,000 都還唔哂 仲繼續活於要還債嘅日子 寧願老婆岳母多個錢旁身 ...

20萬又還唔哂,同埋咁聽外母都無多餘錢啦
你拎左外母錢,又還唔到
你仲有面?仲有叫老婆點面對佢阿媽?
自己破左佢,捱4年,唔好煩到任何人啦
兩位師兄 我最後決定一個崩都唔會還 岳母錢我無攞 一來過唔到自己 二來真心攞左都仲係爭緊人錢 仲爭多條親人錢 講真 岳母大把錢都仲話 佢果啲養老金旁下身好緊要
呢幾日比啲收數佬煩到心都亂埋 唯一有啲良心過意不去 有幾間新續/相熟嘅財仔同我講 知我著左燈但佢地唔會要我全清 講到大家有傾有講唔想掉你比收數依時還就可以 但無理由還一間又唔還一間架(既然去破)所以先咁鬼15:16
真心講,$20萬都解決唔到問題嘅話,我情願俾返錢外母,將來仲可以抬起頭做人,自己的事自己負責,反正都出曬收數無謂傾,你越傾間間都知你其實仲還到一定咬深D
ccwa 發表於 8-7-2024 01:56
真心講,$20萬都解決唔到問題嘅話,我情願俾返錢外母,將來仲可以抬起頭做人,自己的事自己負責,反正都出 ...

師兄 謝謝你意見
我最後決定唔會要岳母錢
欠債還錢天公地道 但依家啲收數撳住搶
老人家辛苦錢 我叫佢旁身好過
反正最後都係舉手 留多個錢喺身最實際
其實財仔系統係通曬,你還一D唔還一D,佢哋追得重顛,我以前另一半走佬,我面對過無數咁多間,根本填唔掂,D數唔知點加上去。如果有屋企人同心,一係找地方搬,cut 曬所有電話,破產重新來過。