破產聯盟

查看: 1666|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

揾律師會計事務所問題

想舉手,有野想請教,問左兩間,如果跟足四年數要5,6萬,正常價錢嗎?另外如果正常就咁比萬幾蚊揾律師搞破產,包唔包跟進初部聆訊文件的?
宜家好頭痛,因為本身已經冇錢仲要煩律師費
唔好信話咩跟4年化數果d,
正常佢個律師萬幾蚊攪掂
貴過萬幾,全部都係呃人
收左錢就唔理你
睇黎中左伏,已經比左5000蚊訂,話包解涷戶口同跟進初訊文件,總數二萬五...諗諗下唔對路先上來,最怕收左二萬五又要加錢先有服務
比左訂返到屋企諗諗下覺得唔對路,佢嗰間野本身網頁只寫12000,結果上到去就sell唔同服務計畫咁,好似好得咁,一時心軟就比左訂
五千蚊當買过教訓     自己搞唔難吖      所有騙局都係駁你冇咗佢唔得    但惡夢只会更差   (  其實6c能否令你係外判面前建立誠實可靠嘅形象、個人素質都係要靠自己、   我係消費券、花紅得$3500、加左小小人工.    全部第一時間通知、亦都全部唔駛上缴)
Potato123 發表於 29-11-2023 18:23
比左訂返到屋企諗諗下覺得唔對路,佢嗰間野本身網頁只寫12000,結果上到去就sell唔同服務計畫咁,好似好得 ...

12000應該只係帶你去破署,喺旁邊教你點填表至拎到no.,頒令當日唔代你上庭/幫你填哂表拎埋no.,但都唔包代上庭。
正常律師費收萬4至萬6,包填表拎no.同1次代上庭。
如你多債主(十幾廿間),可能會加收4至5千。
如之前拎過老強/保險,又話要加多2至3千,話寫解釋信。
如要申請頒令前1次性解凍戶口(要去法庭申請排期,到時等官頒發),要加收2至3千(其實可以自己去高院申請)。
如話幫你填埋4份年報(每年1份),收2至3千。學期完畢業時幫你申請#解除破產令,又話收2千(其實如果你無欠受託人供款/年報,到期時自己書面向受託人申請#不反對,之後拎住#不反對去高院申請解破令就得)
以上加加埋埋,真係有機會收你2萬幾。訂就畀咗,謂有打去再問清楚費用包咩先,之後再諗吓畀唔畀埋尾數。
差人過百萬 發表於 29-11-2023 18:42
邊間? 上網搵?

上網揾的,廢事開名
tony浸信會 發表於 29-11-2023 23:07
五千蚊當買过教訓     自己搞唔難吖      所有騙局都係駁你冇咗佢唔得    但惡夢只会更差   (  其實6c能否 ...

宜家當買貴左,如果搞得掂
Anmi2019 發表於 30-11-2023 07:54
12000應該只係帶你去破署,喺旁邊教你點填表至拎到no.,頒令當日唔代你上庭/幫你填哂表拎埋no.,但都唔包 ...

係咁明碼實價就好,講話會包解涷戶口同跟進初訊文件,但唔包年報的,跟四年要五六萬,主要冇經驗,個人太驚,一開始去某間最出名的,個律師態度好似唔想做咁,又講到好煩,因為有一筆大既遣散費拎左去賭同還比人,佢話解釋好麻煩,除時資產轉移
擺明坤水魚
係呢到摜個師兄幫你申破只需8000蚊+庭費1045
Potato123 發表於 30-11-2023 08:53
係咁明碼實價就好,講話會包解涷戶口同跟進初訊文件,但唔包年報的,跟四年要五六萬,主要冇經驗,個人太 ...

咁你畀咗訂有無簽咗約?無簽約咪同佢講咩其他服務都係唔需要喇,只係要幫你填表去申破同上庭頒令囉
Anmi2019 發表於 30-11-2023 15:11
咁你畀咗訂有無簽咗約?無簽約咪同佢講咩其他服務都係唔需要喇,只係要幫你填表去申破同上庭頒令囉 ...

佢話我簽左,嗰時冇睇詳細,宜家唯有照上,約左下星期律師宣誓了,當上左一課比貴左
mirror0822 發表於 30-11-2023 13:38
係呢到摜個師兄幫你申破只需8000蚊+庭費1045

主要係有一筆大額數拎左去賭同還比朋友,我驚到時好難解釋,所以先想揾律師
Potato123 發表於 30-11-2023 08:31
宜家當買貴左,如果搞得掂

其實你係边一類人?   如果係未行出第一步已經講定:(最緊要唔好比屋企人知)    如果你係呢一類人、律唔律師已經唔係第一考慮        可能你連每一间銀行的追數信都未organize      你知唔知填form 時資產例如$10000.38   、 連毫子都唔可以写漏架