破產聯盟

查看: 4155|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

破產故事 (純粹搵地方發洩)

於2014年7月某日.....本來每月還差不多10000蚊,還多兩年幾就可以還清債務,但.....到2014年7月某日收到一個電話,惡夢就開始了......電話中是中介.....一心聽到可以有人幫忙借貸每月可以減少一半既還款.....最終當然是被呃....結果俾其中一間財仔追loan...要兩星期內還清6萬完....當務之急下,結果同屋企人商量借6萬蚊俾我啦.....當然結果不如人意....我將所有利弊既野講晒俾屋企人知.....(破產會有机會俾政府收返我半個业權....亦有机會會俾政府強制拍賣還錢),只要借6萬蚊俾我搞掂一間財仔或者阿叔幫忙簽個名將頭按轉去痕生....咁樣就唔使行到破產呢步.....當然無人幫忙,亦都聽盡好多難聽說話....在這無助底下,結果連破產既費用都係搵黑市財仔借黎破產既..........事隔兩年多......阿叔 (半個业權人),突然要求我問下要還幾多錢先可以拎返业權......結果係要還50多萬才可以拎返业權 (破產時欠19萬多....破產期間每月還3100...出年2018年9月完結)..... 阿叔依家埋5我做咩破產,搞到依家唔知點.....我想話,當初求你幫忙唔好行到破產呢步....現在又想借錢清還及贖樓,但要我負責?傻的嗎?我還有年多就不用再還錢....現在又要我重新還錢贖樓.....我不是傻人....也不是聖人....我依家只會做個自私人..........
你同佢講 : 抵你死
airmax 發表於 24-2-2017 14:57
你同佢講 : 抵你死

同邊個講? 阿叔? 心講了......心涼架......但....住左咁多年.....因為咁無左間屋會好唔抵
同錢鬥氣,鬥唔過!! 怨自己蠢,信中介。
flypig 發表於 24-2-2017 16:05
同錢鬥氣,鬥唔過!! 怨自己蠢,信中介。

兩年幾既事....蠢事一次就夠了....
破産期間D利息咁多嘅,還多幾倍!
eddie 發表於 24-2-2017 17:52
破産期間D利息咁多嘅,還多幾倍!

我都唔知呀
其實可唔可以叫你阿叔主動申請賣樓,分到一半錢自己再出去買過新,樓價升咁多,隨時可以提早畢業
yeoui 發表於 24-2-2017 18:28
其實可唔可以叫你阿叔主動申請賣樓,分到一半錢自己再出去買過新,樓價升咁多,隨時可以提早畢業 ...

我阿叔都唔會有賣樓啦,我住果到係自置公屋黎架....賣到都唔方多錢....
自置公屋就難攪啲,佢咪一直住落去囉,反正又唔可以租,又難賣,不過4年後債權人有權拎層樓去拍賣,到時佢都喺無地方住,好似債權人有權咁做,有錯請指正
yeoui 發表於 24-2-2017 18:53
自置公屋就難攪啲,佢咪一直住落去囉,反正又唔可以租,又難賣,不過4年後債權人有權拎層樓去拍賣,到時佢 ...

兩年幾前聽到外判既律師答其中一間無申請做債權人既財仔 (即中介搵笨果間).... 聯名既自置公屋難似拍賣,要就都要搞廿幾三十年.....
咁都好啲,起碼可以繼續有地方住,又唔駛強制額外還錢
拍賣硬! 因為有市值。假如 先叫150萬,無人叫就減減減。根本唔難,因為香港好缺樓。
已有案例。就係分權,再拍賣!!!你不如同+石傾下條數點計!!佢用足最高利率同你計!!睇下有無得減。
flypig 發表於 24-2-2017 22:43
已有案例。就係分權,再拍賣!!!你不如同+石傾下條數點計!!佢用足最高利率同你計!!睇下有無得減。 ...

咁.....呢d 我唔理啦,當初求阿叔幫手借6萬或簽個名重上頭按....佢就屌媽拆蟹叫破產.....如今到佢驚無屋住.... (兩間屋相連單位),我就一支公怕乜......
你呀叔有權喺拍賣會舉手,可能低於市價呢
yeoui 發表於 25-2-2017 19:21
你呀叔有權喺拍賣會舉手,可能低於市價呢

依家未去到拍賣既情況,不過我都唔理架啦,住得幾耐得幾耐,無理由又我自己一力承擔贖樓架 (當初破前講明有机會拍賣).....
當初你亞叔連6萬都唔肯借,冇理由而家幾十萬要你一個搞掂,大不少咪由得佢拍賣,一係叫你亞叔搞掂i
cl475867 發表於 25-2-2017 19:55
當初你亞叔連6萬都唔肯借,冇理由而家幾十萬要你一個搞掂,大不少咪由得佢拍賣,一係叫你亞叔搞掂i ...

係架,當初簽個名重上頭按清債務,或借6萬俾我唔使破,依家我懶得理佢,大不了咪拍賣搬.....話我衰都咁話
由得佢攬炒